Kadıköy'e GAZ geldi!

Gezi direnişi başladığından beri yapılan eylemlerde müdahaleye maruz kalmayan Kadıköy, TOMA ve biber gazıyla tanıştı.

12 Eylül 2013 - 11:30

Semra ÇELEBİ

Gezi direnişi sırasında yaşamını yitirenlerin katillerinin bulunması amacıyla protesto gösterilerinin yapıldığı Hatay’da polisin sert müdahalesi sonucu bir genç daha yaşamını yitirdi. 22 yaşındaki Ahmet Atakan’ın ölümü birçok ilde eylemleri tetikledi. 10 Eylül Salı akşamı başlayan eylemler İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Eskişehir ve Hatay’da sabaha kadar sürdü. Tüm illerde polis eylemlere müdahale etti, çatışmalar yaşandı.
Taksim Dayanışması da Ahmet Atakan’ın öldürülmesine tepki ve adaletin yerini bulması talebiyle Taksim’de toplanma çağrısı yaptı. Bunun üzerine Kadıköy forumları saat 19.00’da Boğa’da buluşarak toplu halde Taksim’e gitme kararı aldı.
Karara uyan binlerce Kadıköylü “Ahmet’in katili AKP’nin polisi” ve “Ahmet Atakan Ölümsüzdür” pankartları, “Ahmet Atakan’ın hesabı sorulacak” dövizleri ile Boğa’da buluştu. Yürüyüş boyunca “Hepimiz Ahmet’iz öldürmekle bitmeyiz”, “Diren Hatay Kadıköy seninle” sloganlarıyla yürüyen kitleye çevredekiler de alkış ve ıslıklarla destek verdi. İskeleye doğru yürüyen gruba çevreden katılımlarla sayı beş bine ulaştı.

“HERKES BİNMESİN BATARIZ”
İskele’de “ücretsiz ulaşım hakkı”nı kullanmak isteyen grup turnikelerden geçmeyerek doğrudan Karaköy vapuruna yöneldi. Vapur dolunca kaptan geminin güvertesinden iskeledeki kitleye seslenerek “Hepinizi karşıya götüreceğiz, söz veriyorum. Ancak vapur bin 200 kişilik. Hepiniz binerseniz batarız. Lütfen bir kısmınız sonraki vapurları beklesin” dedi. Grup kaptana alkışlarla destek verdi. Bir kısım şarkılar ve sloganlarla Karaköy’e geçerken, kalan kitle sonra gelecek vapuru bekledi.
Karaköy’den Taksim’e yürümek isteyen ve polisin tüm yolları kesmesi nedeniyle Tarlabaşı üzerinden ilerleyen Kadıköy grubuna polis gaz bombalarıyla müdahale etti. Bir süre direnişini burada sürdüren grup tekrar Kadıköy’e dönme kararı aldı.

KADIKÖY’DE İLK KEZ MÜDAHALE OLDU
Grup, sosyal medya üzerinden 23.30’da tekrar Boğa’da buluşma çağrısı yaptı. Binlerce insan yeniden Boğa’da buluştu ve Söğütlüçeşme’deki AKP ilçe binasına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyenler arasında CHP İstanbul milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de vardı. İlçe binası önündeki yoğun güvenlik önlemi dikkat çekti; çok sayıda çevik kuvvet polisi ve bir TOMA, grubun yaklaşmasıyla müdahaleye başladı. Tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale eden polis grubu Bahariye’ye kadar kovaladı. Bahariye, Moda Caddesi ve Yeldeğirmeni’ne dağılan gruplar barikatlar kurarak direnişe başladı. Polis Söğütlüçeşme’den İskele’ye kadar birçok noktada yolları girişe kapadı. Polisle göstericiler arasındaki çatışmalar sabah saatlerine kadar sürdü.
 
EYLEMDEN NOTLAR:
·         Kadıköy’de polis müdahalesi sosyal medyada konuşulan konuların başında geldi. “Direniş mahallemize geldi” twitleri en çok paylaşılanlardandı.
·         Polisin attığı yoğun gaz Bahariye, Moda ve Yeldeğirmeni’nde yaşayanları evlerinde bile etkiledi.
·         Süreyya Operası, gazdan etkilenenlere kapılarını açan ilk kamu kurumu oldu.
·         Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, gece yarısı 00.42’de twitterdan yaptığı açıklamada “Belediye de birimleri de her zaman halka açık” dedi. 
·         Kadıköy’de yaşayanlar ihtiyacı olanlar için apartmanlarının kapılarını sabaha kadar açık tuttu.

ARŞİV