Kadıköy'e ‘konuk' kadınlar...

Şiddet mağduru kadınların misafir edildiği binaların adı artık ‘sığınmaevi’ değil, ‘konukevi’ olacak. Kadıköy Belediyesi Kadın Konukevi ise zaten 10 yıldır, şiddete maruz kalmış ve maruz kalma tehlikesi bulunan kadınlara hizmet veriyor.

22 Ağustos 2012 - 15:36
  
Gökçe UYGUN
 
Kadına yönelik şiddetin her geçen gün endişe verici bir oranda arttığı Türkiye'de, sorunun çözümü için çalışmalar da sürüyor. Bilindiği gibi belediyelerin kadın sığınma evi açmaları gerekiyor.
Ancak bu durum artık “zorunlu” hale getiriliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Belediye Yasası’nda yer alan “50 bin ve üzeri nüfuslu belediyelere kadın sığınma evi açılabilir” maddesinin “açılması zorunludur” şeklinde değiştirilmesi için çalışma başlattı. Böylece kadın sığınma evlerinin açılmasını mecburi kılınacak, açmayan belediye başkanlarına da yaptırım uygulanacak. Ayrıca bu mekânların isimleri de “kadın sığınma evleri” yerine “kadın konuk evleri” olarak değiştirilecek.
 
KADIKÖY'ÜN ‘KONUKEVİ’ 
Kadına yönelik projelerde öne çıkan Kadıköy Belediyesi'nin şiddet mağduru kadınlara kucak açtığı tesisi ise zaten 10 yıldır “Konukevi” adıyla hizmetini sürdürüyor. 2002 yılında Kadıköy Belediyesi ve Kadıköy Kaymakamlığı’nın imzaladığı bir protokol sonucu, belediyesinin isteği doğrultusunda açılan Kadıköy Belediyesi Kadın Konukevi'nden bugüne dek 4211 kadın, 2815 çocuk olmak üzere toplam 7026 kişi yararlandı. Kadın Konukevi 18 yaş üstü şiddete maruz kalmış ve maruz kalma tehlikesi bulunan kadınlara hizmet veriyor. Yaş ve şiddet öyküsü dışında herhangi bir kıstas bulunmuyor ve başvurularda kadının beyanı esas alınarak, şiddet öyküsünün olup olmadığına bakılıyor. Bunun dışında herhangi bir belge istenmiyor, sadece kimlik beyan etmesi yeterli oluyor. Kadıköy Belediyesi Kadın Konukevi sadece fiziksel, cinsel, duygusal ve ekonomik şiddete maruz kalmış ya da kalma tehlikesi bulunan kadınlar ile bu kadınların her yaştaki kız ve 12 yaş altı erkek çocuklarına hizmet veriyor.
 
2 KİŞİLİK ÖZEL ODALAR

20 kadın ve çocuk kapasiteli Konukevi'nde, kadınlar içerisinde banyo ve tuvaleti bulunan iki kişilik özel odalarda kalıyor. Bunun dışında ortak olarak kullanabildikleri, mutfak, yemekhane ve televizyon odasından faydalanabiliyorlar. Kadınlarla gelen her yaştan kız çocukları ve 12 yaş altı erkek çocuklarının da yararlanabildiği konukevi, geçtiğimiz Ocak ayında tamamen yeni, Avrupa Birliği standartlarıyla uyumlu bir binaya taşındı. Şu an her açıdan tam donanımlı, daha modern ve kullanışlı, konuklar için iki kişilik özel odaların olduğu bir binada hizmet veriyor. Kadınların Konukevi'nde kalma süresi 3 ay olmakla birlikte kadının durumu, ihtiyaçları ve koşulları gözetilerek bu süre 1 seneye kadar uzatılabiliyor.
 
ŞİDDET MAĞDURLARINA İŞ İMKANI 

Kadın Konukevi’nde kalan kadınlar ihtiyaçları doğrultusunda işe yönlendiriliyor ve çalışarak kendi ayakları üzerinde durmaları konusunda teşvik ediliyorlar. Ayrıca Kadıköy Belediyesi Eğitim ve Sosyal Destek Merkezi tarafından düzenlenen mesleki kurslara, hobi kurslarına veya İŞKUR tarafından düzenlenen meslek edindirme kurslarına yönlendiriliyorlar. Bunların dışında çocuklar ve kadınlara yönelik öncelikle belediye imkânları dâhilindeki sosyal etkinlikler takip ediliyor, tiyatro, konser ve benzeri sosyal etkinliklere katılımları sağlanıyor.


ARŞİV