Kadıköy'e yeni üniversite geliyor…

Kadıköy’ün en değerli arazilerinden biri olan E-5 Karayolu kenarındaki DMO arazisinin üniversite olarak değerlendirilmesi gündemde.

13 Ekim 2011 - 14:02

Daha önce özelleştirme kapsamına ve programına alınmasıyla gündeme gelen Devlet Malzeme Ofisi (DMO) arazisinin üniversite alanı olarak ayrılması gündemde. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖYK) Kadıköy’deki Devlet Malzeme Ofisi’nin bulunduğu araziye üniversite yapılması konusunda yeşil ışık yaktı. Her iki belediyeden yapılan açıklamalarda ÖYK’nın söz konusu araziye bir üniversite inşa edilmesi konusunda hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne hem de Kadıköy Belediyesi’ne prosedür gereği görüşlerini sorduğu belirtildi.

İstanbul İli, Kadıköy İlçesi Merdivenköy Mahallesi 1270 no’lu adada yer alan ve sık sık üzerine ne yapılacağı sorulan DMO arazisinin, son gelişmeler ışığında yükseköğretimin hizmetine sunulması konusunda düğmeye basılmış oldu. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan verilen bilgiye göre; henüz planın onaylanmadığı ama sözkonusu araziye büyük bir devlet üniversitesinin inşa edilmesinin planlandığı ifade edildi. Bölgeye üniversite yapılıp yapılmaması konusunda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın İBB’ye de görüşlerini sorduğu gelen bilgiler arasında. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, sözkonusu arazi ile ilgili plan yapma yetkisinin Özelleştirme İdaresi’ne ait olduğu hatırlatıldı, Belediye Meclisi tarafından onaylanmasına gerek olmadığı belirtildi.
MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ OLABİLİR
Eğer sözkonusu araziye üniversite yapılması planı onaylanırsa 2010 yılında kurulan İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin buraya taşınması sözkonusu olabilir. Zira İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin daimi yerleşkesi bulunmuyor. Üniversitenin internet sitesinden yapılan açıklamada, “Üniversitemiz İstanbul Anadolu yakasında kurulacaktır. Bu amaçla uygun yerleşke arayışları devam etmektedir. Yapılan görüşmeler ve yazışmalar sonucu yerleşkeler belirlendikten sonra üniversitemizin birimlerinin konuşlandırma çalışmaları yapılacaktır” deniliyor.
Üniversitenin internet sitesinde de belirtildiği üzere şu anda Üsküdar Sabahattin Zaim Eğitim Merkezi’nde çalışmalarını sürdüren Üniversite’nin Rektörlük ve Rektörlüğe bağlı idari birimlerinin, yakın zamanda bitmesi planlanan tadilat işlemlerinin ardından, Altunizade Mahir İz Caddesi’ndeki yerine taşınması bekleniyor.
GEAH, ARTIK ÜNİVERSİTE ÇATISI ALTINDA HİZMET VERİYOR
Bu arada Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2011 yaz aylarında alınan karar doğrultusunda İstanbul Medeniyet Üniversitesi kapsamında; “Sağlık Bakanlığı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GEAH)” adıyla hizmet vermeye başladı. Hastanenin önceki dönem Başhekimi ise şimdi İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Hamit Okur’du.
 
Mustafa SÜRMELİ

ARŞİV