Kadıköy'e yeni projeler

Kadıköy Belediyesi, gerçekleşen ve gerçekleşecek olan projeleri ile adından söz ettirmeye devam ediyor. Kadıköy Belediye meclisinin CHP ve AKP’li üyeleri kısa süre sonra hizmet vermeye başlayacak projeleri yerinde inceledi. Meclis üyelerinin inceleme gezisine katıldık ve görüşlerini aldık

28 Ocak 2016 - 17:40

Derleyen: Bircan BİROL

İLK DURAK KARİKATÜR EVİ
Belediye binasının çok yakınında bulunan ve inşaatı devam eden Karikatür Evi projesi, Belediye Meclisi üyelerinin ilk durağı oldu. 1906 yılında inşa edilen ve uzun yıllar çürümeye terk edilmiş tarihi köşkü satın alan Belediye, binayı özellikle gençler için eğitici, mizahı tanıtıcı, sosyal bir alana çevirme hedefinde. Belediye’nin Karikatürcüler Derneği ile yaptığı protokol sayesinde, dernek arşivinde bulunan 10 bin adet orijinal eserin Karikatür Evi’ne kazandırılması, Karikatür Evi’nin zengin arşivi ile aynı zamanda müze işlevi görmesini sağlayacak.
İnşaat halindeki binayı gezen ve işçilerle sohbet eden meclis üyelerinden Damla Toprak “Ülkemizde ilk kez gerçekleşen bu projeden, özellikle gençlerimize mizahın keskin bir kalem olduğunu öğreteceği ve gelecek nesillere aktarılacağı için çok memnunum.” değerlendirmesinde bulundu. Zeynel Alp ise olumlu dönüşüme dikkat çekerek “Eğer Kadıköy Belediyesi burayı kamulaştırmasaydı, eski halinde mezbele vardı. Kadıköy halkının verdiği vergiler çok iyi bir şekilde değerlendiriliyor, bu uygulamalarda da görülüyor.” dedi. Sema Sezgintüredi ise karikatürün önemini vurgulayarak “Hayat karikatürden ibaret. Anlamayanlara anlatan bir dil. Onun için çok olumlu görüyorum. Bu fikri ortaya çıkaran, emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.

HEDEF BÜYÜYOR: GENÇLİK SANAT MERKEZİ
Meclis üyelerinin ikinci durağı ise, Karikatür Evi’ne yürüme mesafesinde olan Gençlik Sanat Merkezi oldu. Proje, 1913’ten beri birçok gence kapılarını açmış “Kız Mektebi” ve devamcısı Özdemiroğlu İlkokulu’nu binasının restorasyonu ile hayata geçiyor.
14-18 yaş arası gençler için çeşitli sanat dallarında eğitim verecek olan Gençlik Sanat Merkezi’ni, Belediye Meclisi’nin genç üyelerinden Soydan Alkan şöyle değerlendirdi; “Hem statik olarak hem de işlevsel olarak çok güzel bir yapı şekilleniyor burada. Amacı da çok güzel, Kadıköy’e çok yararlı olacağını düşünüyorum.”. Bir diğer genç üye Mesut Kösedağı ise “Biz Kadıköy Belediyesi olarak gençlerin her zaman yanında olan bir belediyeyiz. Gençlere ne kadar sosyal alanlar sağlayabilirsek o kadar mutlu ve huzurlu oluruz. Bu proje ile yaklaşık 2 bin kişiye hizmet vermeyi planlıyoruz.” dedi. İlhami Sadıkoğlu ise “Gençlik Sanat Merkezi, bina olarak tarihi eser bir bina. Kadıköy’e kazandırılması bizi çok mutlu etti. Buranın gençlere hizmet etmesi amacıyla kullanılması özellikle bizi mutlu ediyor.” diyerek düşüncesini paylaştı.

ÖMER ŞAHAN: “DESTEK OLMAK GEREKLİ”
Kadıköy Belediye Meclisi AKP Grup Başkan Vekili Ömer Şahan, Gençlik Sanat Merkezi projesi için “Gençler için yapılan her şeye destek olmak gerekli. Güzel bir çalışma. İnşallah biter. Kadıköy Belediyesi Meclisi üyesi arkadaşlarımla kurdelesini hep beraber keseriz.” değerlendirmesinde bulundu.

DOĞAL EĞİTİM İÇİN EKOLOJİK KREŞ
Meclis üyelerinin bir diğer durağı ise, Sahrayıcedid Mahallesi’nde yapılması planlanan Bahriye Üçok Ekolojik Kreş inşaatı oldu. Avrupa Birliği Ekolojik kriterlerine uygun olarak yapılan bina sürdürülebilir çevre esası ile inşa ediliyor. Belediyenin 4. yuvası olacak projede, enerji tasarrufu, uygulamalı ve doğa dostu eğitim amaçlanıyor.
Meclis üyesi Canan Akçınar kreşin çalışan anneler için önemini vurgulayarak “Bence Kadıköy’e kazandırılan, çok güzel bir şey ve bunun daha çok çoğalması lazım ki çalışan annelere yardımcı olabilelim. Çocukların doğal bir yaşamı tanıyabilmesi çok önemli.” dedi. Benzer bir noktaya değinen Aydoğan Dülger ise “Her mahallede bir kreş projemizi gerçekleştirmek, tüm kadınları özgürleştirecektir” şeklinde konuştu.
İncelemeye katılan iki AKP’li üyeden bir diğeri olan yüksek mimar Göksel Öksüz konuyu mimari açıdan değerlendirmeyi tercih etti. Öksüz: “Şu an biz şantiyeyi ziyaret etmiş durumdayız. Projeyi de incelemek lazım. Ama bölgedeki yerleşimlere baktığımızda, daha az katlı bir yapı olduğunu görüyoruz. Bu da bizim Kadıköy’de özlediğimiz bir yapı modeli. Bu açıdan baktığımızda olumlu bir gelişme olarak görüyorum.” açıklamasında bulundu.

ULAŞIMA BİR NEFES: BİSİKLET YOLU
Ekolojik kreşin hemen ardından meclis üyeleri, bisiklet yolunu incelediler. Bisikletle Ulaşım Platformu ile geliştirilen ve bisikleti bir ulaşım aracı olarak gören bisiklet yolu projesi ilk olarak İnönü Caddesi üzerinde Sahrayıcedid ile Kozyatağı Metrosunu bağlayan hat üzerine kuruluyor.
Belediye Meclisi Spor Komisyonu’nda bulunan Tamer Çebi, bisiklet yolunun farkındalık yaratmasını önemsediğini söyleyerek “Gelişmiş toplumlarda trafik arttıkça alternatif çözümler gerekmekte. Ayrıca insanın sağlığını koruyabilmesi için spor da şart. Bu açıdan bisiklet yolları son derece yararlı. Bisikletli ulaşım arttıkça duyarlılık artacağı için bu tür yolları özendirmeye gerek var diye düşünüyorum.” dedi. Fahri Tekeşin ise bisiklet yolunun meclis üyelerini de teşvik ettiğini belirterek “Bundan sonra ben de bisikletle gezmeye çalışacağım. Bisiklet yoluyla birlikte özellikle şu sıralar sıklaşan ve çocukların hayatını tehlikeye atan kazalardan kurtulacağımıza inanıyorum.” dedi.
Namık Kemal Ceylan ise “Büyükşehir Belediyesi ile de bu konuda görüşüldü. Birlikte yapılan bu proje muhakkak Kadıköy’de yoğun trafikle ilgili önemli bir sorunu çözecek.” dedi. Ülkü Koçar, Kadıköy’ü toplamda ele alıp “Kadıköy’de yatay ulaşım anlamında yollarımız ve ulaşım imkânları var; dikey ulaşım olarak insanların herhangi bir imkânı yok. Bisikletin bu yollarla ulaşım aracı olarak da kullanılabileceğini düşünüyorum.” diyerek, önemli bir soruna dikkat çekti.

KADIKÖY AKADEMİ’DE MOLA
Meclis üyeleri daha sonra Kozyatağı’nda bulunan Akademi Kafe’de çay molası verdi. Çay molası sırasında, kafenin karşısında bulunan Alzheimer Gündüz Bakım Merkezi’ni değerlendiren Emel Hubay: “Alzheimer evinin çok önemli ve yerinde olduğunu düşünüyorum. Yatılı olması zor tabii, günlük bir merkez olacak, detayları öğrenmek lazım. Çok dikkatli bir çalışma gerekiyor” dedi. Fethi Er ise “Şu an bizim için en önemli şey bütün bu projelerin bir an önce hızlandırılıp hayata geçirilmesi… Meclisteki AKP’li arkadaşları da davet ederek, projeleri yerinde incelemek önemli diye düşündük.” diyerek genel bir değerlendirmede bulundu.
 
TARİHİ DÜKKÂNLARA TAM NOT
Restorasyonu bitmiş olan Suadiye nostaljik dükkanlarının son hali, meclis üyelerinin en beğendiği projelerden biri oldu. Suadiye Camii’nin bahçesi sınırlarında bulunan 110 yıl önce yapılmış olan dokuz adet dükkânın restorasyonu tarihi dokuya uygun içerik çalışmaları ile yeniden halka kazandırılacak. Bu konuda görüş bildiren Suadiyeli meclis üyesi Ümit Demirtaş: “Eskiden buralar çok köhne ve kötüydü. Tadilat yapılması güzel oldu. Camiye de uygun olarak burada eski el sanatlarımızın yapılması gerektiğini ve sanat sokağı olması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
Fuat Engin ise mekânın sosyal yapısını da ele alarak “Konum olarak çok güzel. Buraya özgün otantik şeyler yapılırsa güzel olur. İnsanların çay ve kahve içeceği bir mekân da eklenmeli.” dedi. Başar Necipoğlu Suadiye dükkânları için “En önemli projelerimizden biri. Tarihi bir yapıyı tekrar halka kazandıracak. Doğru kullanımı ve insanların hizmetine açmak bizi mutlu ediyor. Suadiye’ye hayırlı olsun.” temennisinde bulunurken, Keriman Nalbant yapım sürecinin katılımcılığına vurgu yaparak “Restorasyon öncesinde halkın ve esnafın görüşleri alındı. Genel dokuyu bozmadan aslına uygun olarak değerlendirileceğini düşünüyorum.” dedi.

HALK HAVUZUNA KAVUŞUYOR
Spor salonları ve yüzme havuzlarının, Kadıköylülerin öncelik ve ihtiyaçları doğrultusunda ele alındığı stratejik planın sonucu olan Acıbadem yüzme havuzu da Kadıköylülerin heyecanla beklediği projeler arasında. Havuz projesini değerlendiren Abdullah Aydın “Bütün sosyal politika gereği, toplumun hedefine sunulacak ve insanlar bundan faydalanacaklar. Havuz çok gerekli olan bir şey. Eksikliği vardı, bunu kapatmış olacağız.” dedi. Stratejik planı hatırlatan İsmail Karaman ise “Belediye başkanımız aday olduğu zaman Kadıköy’e havuz yapma sözü vermişti ve sözünün arkasında durduğunun ispatıdır bu. Maddi sıkıntıları olan insanların belediyeye ait havuzun olmasından son derece hoşnut olacaktır.” dedi. Yüzme havuzunun Kadıköylüler için önemli bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Ahmet Temürlenk, “Amacımız başta gençler olmak üzere tüm Kadıköylülere diledikleri gibi spor yapabilecekleri alanlar yaratmak. Kadıköy’ün en önemli eksikliklerinden biri yüzme havuzuydu.  Bu ihtiyacı gidereceğimiz için gururluyuz” dedi.

EDEBİYAT CANLANACAK
Haldun Taner’in dostları ve ailesinden oluşan danışma kurulu ile çalışmaların yapıldığı ve öykü evi olarak işlev görecek Haldun Taner Öykü Evi projesi ve Rasimpaşa mahallesinde bulunan Ahmet Haşim’in eski evinin restorasyonu ile Kadıköy, edebiyatı yaşatan bir ilçe olmaya devam edecek. Projeleri gezen belediye meclisi üyelerinden Cemal Karakurt, Haldun Taner evi için “Belediyemizin tarihi yerler ve köşklere vermiş olduğu önem ortada. Tarihi eserlere Kadıköy genelinde ihtiyacımız var.” açıklamasını yaparken, Ülkü Özer ise “Kadıköy Belediyesi stratejik plan dâhilinde hem tarihi yapıları koruması, hem de kültür ve sanata dair önemi yine bu çalışmada da göstermiş. Edebiyat ve tiyatro dünyamızın önemli bir isminin burada anılması çok daha güzel olacak.” dedi. Ahmet Haşim’in restore edilen evi için konuşan Murat Düzgün ise “Belediyenin kendi mirasına sahip çıkması, restore ettirmesi ve gelecek kuşaklara aktarması çok önemli. Umarım bu diğer belediyelere de örnek olur; çünkü İstanbul tarihi mirası çok güçlü bir kent ve bu miras korunmalı…” dedi.

“HAYATI KOLAYLAŞTIRAN PROJELER”
Günün sonunda, Meclis Başkanı Yener Kazak ise genel bir değerlendirmede bulundu. Kazak şunları söyledi: “Bugün CHP’li, AKP’li meclis üyeleri ile birlikte güzel ve yararlı bir gezi gerçekleştirdik. Bu gezide, Kadıköy Belediyesi’nin diğer belediyelerden açık bir farkını gördük. Belediyelerin, yol yapmak, asfalt yapmak, temizlikle uğraşmak gibi olmazsa olmaz hizmetleri var. Kadıköy Belediyesi’ni özel kılan, bu görevlerin yanında, kültür ve sanata önem veren bir dizi projeleri hayata geçiriyor olmasıdır. Gezdiğimiz zaman kreşlerden gençlik merkezlerine bisiklet yollarına kadar tümüyle halkın hayatını kolaylaştıran, kültür ve sanat alanında talepleri karşılayan bir belediyecilik anlayışının hayata geçirildiğini gördük. Kadıköy Belediyesi’nin sosyal demokrat belediyeciliğin güzel bir örneğini verdiğini AKP’li ve CHP’li üyeler olarak bir kez daha gördük.”
 
20 AYDA 30 PROJE HAYATA GEÇTİ
Gazetemize projelerle ilgili kısa bir değerlendirmede bulunan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, projelerin hayata geçiş biçiminin en az projeler kadar önemli olduğunun altını çizerek: “Bu projelerin ortaya çıkışları ve ihtiyaçların nasıl belirlendiği çok önemli. Katılımcı modelle birlikte, karar verici belediye meclis üyeleri, bürokratlar, mahalle halkının ihtiyaçlarına göre ortaya çıkan projeler bunlar. Daha bir sürü projemiz bu yöntemle çıkacak. Yaklaşık 20 ayda 30’un üzerinde proje hayata geçti. Stratejik planda ortaya çıkan 52 proje, zannediyorum 36 ayda hayata geçecek.” dedi.
 

ARŞİV