Beşiktaş İskelesi üzerindeki Deniz Yıldızı Restaurant’ın, İBB tarafından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetimindeki TÜRGEV’e devredildiği iddia ediliyor.
Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Berivan TANRIVERDİ
Kadıköy’ün en güzel manzarasına sahip mekânlarından Deniz Yıldızı Restaurant, geçtiğimiz hafta içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerince boşaltıldı. Kapısına “tadilatta” olduğuna dair tabelanın asıldığı kafeyle ilgili çeşitli iddialar gündeme geldi. Bu iddiaların başında mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan mekânın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ailesinin yönetiminde olan TÜRGEV’e devredildiği geliyor.
Deniz Yıldızı Restaurant, uzun yıllardır merkezi Kadıköy’de bulunan İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (İTÜ DEFAV) tarafından işletiliyordu ve buradan elde edilen gelirle, ihtiyacı olan denizcilik öğrencilerine burs veriliyordu.
TÜRGEV İDDİAYI REDDETTİ
Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) ise basında çıkan iddiaları yazılı bir açıklamayla yalanladı. Deniz Yıldızı Restaurant’ın İBB tarafından tahliye edildiği belirtilen açıklamada “Tahliye sonrasında kafe işletmesine söz konusu alanı kiraya veren vakıf yetkilileri açıklamalarda bulunmuş ve belediye yetkililerinden aldıkları bilgiye göre tahliye edilen alanın vakfımıza verileceğini öğrendiklerini belirterek, vakfımız üzerinden mağduriyet algısı oluşturma çabasına girmişlerdir. Ancak vakfımız söz konusu kafeden ve alandan bu haberler sonrasında haberdar olmuştur.” denildi.İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.
BELEDİYE MECLİSİ GÜNDEMİNDE
İBB’nin CHP’li meclis üyesi Soydan Alkan, konuyu belediye meclis gündemine taşıdı.Yazılı soru önergesini meclis üyelerinin önünde sözlü okuyan CHP’li Alkan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a şu soruları sordu: “Basında çıkan haberlere istinaden “Deniz Yıldızı” isimli Kafe’nin TÜRGEV’e kiralandığı doğru mudur? Doğru ise hangi yöntemle kiraya verilmiştir? Bu işlemin direkt Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş’ın talimatıyla gerçekleştiği doğru mudur? İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan bu taşınmazın zorla tahliye sonrası ihalesi yapılmış mıdır? Yapılmışsa kaç firma katılmıştır ve ihaleyi kazanan firma kaç TL kira bedeli ödemeyi taahhüt etmiştir? İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı’nın kamu yararına çalıştığı bilindiğine göre bu kafenin işletmesinin vakıftan alınarak TÜRGEV’e devredilmesinin sebebi nedir?”
BİR ÖNERGE DE TBMM’DE
CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de, konuyu TBMM’ye taşıdı. Konuyla ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle önerge veren Öğüt, İTÜ DEFAV işletmesindeki kafeteryanın TÜRGEV’e devredileceği iddiasının doğru olup olmadığını ve gerekçesini sordu.Kafeteryanın vakıf bünyesinden alınacağının daha önce vakıf yetkililerine bildirilip bildirilmediğini de soran Öğüt, “İTÜ DEFAV’ın öğrencilere burs verdiği, mezunlara akademik imkân ve mali destek sağladığı, muhtaç durumdaki mezunların ailelerine sağlık ve eğitim yardımı yaptığı ve halihazırda yardımlara devam etmek için kafeteryanın işletmesine ihtiyacı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, işletmenin yeniden vakıfa verilmesi düşünülmekte midir?” sorusunu yöneltti.
“AİLE” VAKFI TÜRGEV
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasıyla birlikte, Erdoğan ailesinin yönetimde olduğu TÜRGEV’in adı sık sık duyulmaya başlandı. Peki, “eğitime hizmet” iddiasında olan vakfın adı neden yolsuzluk operasyonunda geçiyor?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı döneminde kurduğu İstanbul Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı (İSEGEV), 2012’de mahkeme kararıyla Türkiye Gençlik ve Hizmet Eğitim Vakfı (TÜRGEV) adını aldı. 17 Aralık 2013’te başlayan “birinci dalga” yolsuzluk ve rüşvet soruşturma dosyasında TÜRGEV’in de adı yer aldı. Soruşturma dosyasına giren rüşvet listesinde adı iki kez geçen vakfa, 3 milyon TL aktarıldığı iddia edildi.
TÜRGEV’in yönetim kurulu başkanlığını Ahmet Ergün yürütse de, vakıfla ilgili hazırlanan fezlekede, yönetimin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’da olduğu bilgisine yer veriliyor. TÜRGEV’in yönetim kurulunda ise Recep Tayyip Erdoğan’ın oğulları, kızları, damatları ile AKP’li milletvekilleri ve belediye başkanları bulunuyor.
Fezlekede ayrıca; Recep Tayyip Erdoğan adına hareket eden Bilal Erdoğan’ın özellikle hazine arazileriyle ilgilendiği, hazine arazilerini ihaleye fesat karıştırarak usulsüz yöntemlerle vakıf zimmetine geçirdikleri, vakıf adına bedelsiz kamu arazisi kiraladıkları, bu arazilerle ilgili yetkili kurumlara talimatla ve önceden tasarlayarak imar plan değişiklikleri yaptırdıkları iddia ediliyor.