Kadıköy'ün 1 yılı

Kadıköy’ün 2015’ine Kurbağalıdere ve Haydarpaşa Garı’ndaki gelişmeler, cami projeleri, anmalar, eylemler damgasını vurdu

31 Aralık 2015 - 11:15
Derleyen: Gökçe UYGUN
Eski yılı geride bırakıp, yenisine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, Gazete Kadıköy okurlarını 2015’te bir yolculuğa çıkarmak niyetimiz... İşte Kadıköy’ümüzün geçen yılından bazı satırbaşları;

OCAK
-        Lozan Antlaşması’nın imzalanmasının 90. yılı etkinlikleri kapsamında hazırlanan “Lozan’dan Cumhuriyet’e İsmet İnönü Sergisi”, tarih ve sanat meraklılarını Caddebostan Kültür Merkezi’nde tarih ve sanat meraklılarına sunuldu.
-        Zarar ettiği için Kadıköy Çarşısı’ndaki dükkânını kapatarak müdavimlerini üzen Kadıköy’ün güzide kitabevlerinden Penguen, 18 yıl önce ilk kurulduğu Bahariye’de yeniden okurlarıyla buluştu.
-        Yargıtay, Yunan uyruklu azınlık mensuplarının mülk edinmelerine sınırlama getiren 1964 tarihli kararname ile el konulan Fenerbahçe Camii'nin bulunduğu arazinin, mirasçılarına iadesine karar verdi.
-        Kadıköy Lisesi, Erkek Voleybol takımı grup birincisi olarak, Bursa’daki Türkiye Şampiyonası yarı finallerine gitmeye hak kazandı
-        Caferağa Dayanışması, Mahalle Evi’nin birinci yaşını Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda kutladı.
-        Maden faciasında sevdiklerini kaybeden Soma’nın çocukları, İstanbul’a geldi. Sokaklara çıkıp hayatı fotoğraflayan, yaşadıkları travmayı deklanşöre basarak hafifletmeye çalışan çocukların çektiği kareler, Caddebostan Kültür Merkezi’nde sergilendi.
-        Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Yerleşkesi'ni, Sağlık Üniversitesi’ne tahsis edecek yasa tasarısı hazırlandı. Tasarıya karşı çıkan Marmara Üniversitesi öğrencileri de “Kampüsümüzün, hükümete bağlı düzmece üniversitelere malzeme olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

ŞUBAT
-        Kentsel dönüşüm mağduru Fikirtepeliler eylem yaptı.
-        Haydarpaşa Numune Hastanesi’ndeki otopark inşaatı, bazı binalardaki sağlık hizmetini durma noktasına getirdi.
-        Kadıköy Belediye Meclisi cemevlerinin ibadet yeri kabul edilmesi ve belediye olanaklarından diğer ibadethaneler gibi yararlanmasını oy çokluğuyla kabul etti
-         Alevilerin “Eşit demokratik yurttaşlık hakkı ve zorunlu din dersinin kaldırılması” talebiyle Kadıköy’de düzenlediği mitinge on binlerce kişi katıldı.
-        Kadıköy Belediyesi, Bingöl’ün Kiğı ve Yayladere ilçelerinden sonra, Bolu’nun Mengen ve Gökçesu belediyeleriyle de kardeş oldu
-        İstanbul Müftülüğü, Kadıköy rıhtımda, İSKİ’ye ait arıtma tesisi olarak görülen ama fiilen otopark olarak kullanılan alana dini tesis yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu.  Bu isteği ‘siyasi bir mevzu, seçim propagandası’ olarak yorumlayan Kadıköy Belediyesi ise itiraz etti.
-        Gazeteci Nuh Köklü, Yeldeğirmeni’nde arkadaşlarıyla kartopu oynarken bir esnaf tarafından bıçaklanarak öldürüldü.
-        Kadıköy’de bir araya gelen binlerce kadın, Özgecan Aslan’ın katledilmesini protesto etti.
-        Kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için dünyanın pek çok ülkesinde yapılan “Bir Milyar Kadın Dans Ediyor” etkinliği Kadıköy’de gerçekleştirildi.

MART
-        Kadıköy Sanat Meclisi ilk toplantısını, birçok sanatçının katılımıyla Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nde gerçekleştirdi
-        Fikirtepe, Eğitim, Dumlupınar ve Merdivenköy mahalle muhtarları, Fikirtepe’deki son durumu hazırladıkları 5 sayfalık raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdi.
-        Kadıköy Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyeleri, “toplumsal cinsiyet eşitliğini her aşamada güçlendirmek için” ilçe sınırı içindeki işletmelere “mor bayrak” verilmesi için önerge sundu.
-        Söyleşi ve kitap imzası için Kadıköy’e konuk olan Orhan Pamuk, Gazete Kadıköy’e verdiği röportajda, “Doğmak için Moda’ya geldim” dedi.
-        Gezi eylemlerinde Okmeydanı’nda bir polisin attığı gaz fişeğiyle vurularak komaya giren ve 269 gün sonra 15 yaşında 16 kilo yaşama veda eden Berkin Elvan, ölüm yıldönümünde Türkiye’nin dört bir yanında anıldı. İstanbul’daki Berkin Elvan eylemi ise Kadıköy yapıldı.
-        8 Mart Kadın Platformu’nun çağrısıyla Kadıköy’de toplanan binlerce kadın, savaşa, erkek-devlet şiddetine ve kadın düşmanı politikalara karşı “isyan” sloganlarıyla yürüdü. “Geceleri de sokakları da istiyoruz” diyen kadınlar geç saatlere kadar sokaklarda dans etti.
-        Kadıköy’ün 21 mahallesinden 21 otobüsle yola çıkan bin Kadıköylü, zaferin 100. yılında Çanakkale’ye gitti. Duygusal anlar yaşayan Kadıköylüler, Çanakkale Şehitler Abidesi önünde hep bir ağızdan Çanakkale Türküsü’nü söyledi
-        Eğitim, kültür ve kent alanında projeler üretecek Kadıköy Akademi, Kadıköylülerin hizmetine açıldı.
-        Kadıköylülerin ve yaşam savunucularının, zehir saçan Kurbağalıdere’nin ıslahı için topladıkları imzalar, İBB’ye teslim edildi.
-        2014-2015 Eğitim ve Öğretim Yılı İstanbul Küçük Erkek Futbol Turnuvasının şampiyonu Melahat Akkutlu Ortaokulu oldu.
-         Kadıköy’ün kardeş ilçesi Yayladere’den gelen 20 çocuk, öğretmenleri ile birlikte haftasonunu İstanbul’da geçirdi. Kadıköy Belediyesi’nin davetlisi olan gençler 2 gün boyunca İstanbul’da çeşitli etkinliklere katıldı

NİSAN
-        Büyük dedelerini Gelibolu’da şehit veren İngiliz Sally Campbell ile Kadıköylü Hüseyin Ürkmez, Çanakkale Savaşları’nın 100. Yılında, kürek çekerek Çanakkale’ye gitmek için Kadıköy’den yola çıktı.
-        Kadıköy’e iki yeni tiyatro geldi;  Kadıköy Theatron perde açtı. 2012’de Fındıklı’da kurulan Craft Tiyatro ise Kadıköy’de de bir sahne açtı.
-        Kadıköy Belediyesi Çocuk Etüt Merkezi öğrencileri 51. Kütüphane Haftası dolayısıyla Kadıköylülere ücretsiz kitap dağıttı.
-        Kadıköy Belediyesi, ‘İklim Değişikliği ile Mücadele ve Sera Gazı Salımlarının Azaltımı Projesi’ ile “Düşük Karbon Kahramanı” ödülüne layık görüldü. Belediye, sanat, edebiyat ve kütüphane alanında yürüttüğü çalışmalar sebebiyle  ‘Okuma Kültürüne Katkı Ödülü’ de aldı.
-        Kadıköy Belediyesi, Hasanpaşa Mahallesi’ndeki ahşap bir köşk olan eski Özdemiroğlu Kız Lisesi’ni satın aldı. Restorasyonu devam eden yapı, “Gençlik Sanat Merkezi” olacak. Daha Fazla Bilgi: https://line.do/tr/2015te-neler-yaptik/yvz/vertical/moment/9
-        Hayvan Hakları Federasyonu’nun (HAYTAP) İstanbul Temsilciliği Kadıköy’e taşındı.
-        Haydarpaşa Tren Garı'nın karşısında bulunan tarihi mendireğe dikilen reklam panosu sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine kaldırıldı.
-        ‘Türk Aynştaynı’ olarak bilinen, Moda sakini bilim insanı Oktay Sinanoğlu yaşamını yitirdi.
-        Kadıköy’ün simgesi Boğa heykeli, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından ‘Yerinde korunması gereken kültür varlığı’ ilan edildi.
-        Çernobil faciasının 29.yılında, nükleer karşıtları Kadıköy’de eylem yaptı.
-        Marmara Üniversitesi’ne ait olan Tarihi Haydarpaşa Kampüsü, TBMM’den geçen torba yasayla Sağlık Bakanlığı’na tahsis edildi. Akademisyen, hukukçu ve öğrenciler karar tepki gösterdi.
-        Oyuncak Müzesi’nin 10 yaş etkinlikleri kapsamında, Fransa’dan 150 yaşında bir oyuncak bebek Kadıköy’e getirildi.

MAYIS
-        Türkiye Yazarlar Sendikası, yazar-şair Sabahatttin Kudret Aksal’ın Fenerbahçe’deki evine plaket astı.
-        16 liseden genç yelkencilerin yarıştığı Bilgi yelken Cup Yarışması’nda, Moda’daki Saint Joseph Lisesi birinci, Kadıköy Anadolu lisesi de üçüncü oldu.
-        Hasanpaşa’daki Tarihi Gazhane’yi ziyaret eden İBB Başkanı Kadir Topbaş, “Birileri daha fazla mal, mülk sahip olacağım dediği için süreç ilerlemedi’’ diyerek, sorunlu ilerleyen dönüşüm sürecinden Fikirtepelileri sorumlu tuttu.
-        Evlilik tarihlerini unutulmaz kılmak isteyen çiftler, 05.05.2015 tarihinde nikah dairelerine koştu. Normalde günde en fazla 6 nikah kıyılan Kadıköy’de tam 18 nikah kıyıldı.
-        Birleşik Haziran Hareketi ve ÖDP üyesi Bahadır Grammeşin, Kadıköy’de uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetti
-        Soma maden faciasının 1. Yılında Kadıköy’de anma eylemi yapıldı.
-        Eski milli atlet Kemal Aksur’un anısına, kardeşi Saliha Aksur’un yaptırdığı ilkokulda okuyan Vanlı çocuklar İstanbul’a gelerek “anne” dedikleri Aksur ile Fenerbahçe Stadyumu’nu gezdi.
-        Belçikalı tiyatro topluluğunun “Kamyon” oyunu, Kadıköy İskele Meydanı’ndaki bir konteynırın içinde ücretsiz olarak halkla buluştu.
-        Muhalif sözleri nedeniyle Şehir Tiyatroları’ndan ihracı gündemde olan Kadıköylü oyuncu Levent Üzümcü, Gazete Kadıköy’e verdiği röportajda  “Ben, bu şehirde yaşayan herkesin Levent Üzümcü’den 5 liraya oyun izleyebilme hakkı için Şehir Tiyatroları’ndayım” dedi.
-        Kadıköy Belediyesi’ne ait poliklinikler, “Şeker Hastalarını Yürütüyoruz” etkinliği düzenledi.
-        Yazar Burhan Günel’in bir dönem yaşadığı Kadıköy Hasırcıbaşı’ndaki evine plaket asıldı.
-        Kadıköy Kent Konseyi, Fenerbahçe ve Kalamış Limanı’nın imara açılması kararına engel olmak için imza kampanyası başlattı.
-        Türkiye’nin En Hızlısı yarışmasında yarı finalde birinciliği, 15 yaşındaki Kadıköylü atlet Şara Şabak kazandı.

HAZİRAN
-        Gezi Parkı eylemlerinin ikinci yılında Kadıköylüler, Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla Göztepe Özgürlük Parkı’nda buluştu.
-        Berkin Elvan için yapılan “Ekmekçi Berkin’i Arıyor” adlı heykel, kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildi.
-        Son romanı “Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları: Toprak”ı yayımlayan Modalı yazar Buket Uzuner, Gazete Kadıköye verdiği röportajda, “Ben önce kendime şifa olacak romanlar yazmaya çalışıyorum” dedi.
-        Kadıköy’deki Ayia Triada Kilisesi saldırıya uğradı.
-        Çölyak hastalığına dikkat çekmek için 11 şehri bisikletle dolaşan Hakan Pekzorlu, yolculuğunu Kadıköy’de tamamladı.
-        “Barış kanadım, sevgi silahımdır” diyen Mağripli heykeltıraş Sahbi Chtioui, Kadıköy’de sergi açtı.
-        Gri duvarları sanatla buluşturan festival Mural-İst kapsamında yerli-yabancı graffiticiler, Kadıköy’ün duvarlarını dev tablolara dönüştürdü.
-        Kadıköy’ün kardeş belediyesi Bolu Mengen Gökçesu Belediyesi’nden gelen 32 öğrenci Kadıköy’de iki gün boyunca misafir edildi.
-        Kadıköy Kent Dayanışması ve Yoğurtçu Parkı Forumu, Kurbağalıdere’nin ıslah çalışmalarının kısa zamanda tamamlanması için imza kampanyası başlattı.
-        Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri, mezuniyet projeleri kapsamında Kadıköy’e dair projeler hazırladı.
-        Kadıköy Belediyesi, ‘Çocuklar karikatürle büyüsün’ diye satın aldığı , ‘Karikatür Evi’ olacak Hasanpaşa'daki tarihi köşkü yenilemeye başladı.  Daha Fazla Bilgi: https://line.do/tr/2015te-neler-yaptik/yvz/vertical/moment/19
-        Semiha Berksoy Özel Ödülü'nü almak üzere Kadıköy’ün konuğu olan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Gazete Kadıköy’ e verdiği röportajda, kendilerinin Porsuk’u temizlediklerini anımsatarak, Kurbağalıdere’nin de temizlenmesinin mümkün olduğu söyledi.
-        Köy enstitülerinin son temsilcilerinden, şair ve yazar Kadıköylü Mehmet Başaran yaşamını yitirdi.
 
TEMMUZ
-        Bir süre önce tahrip edilen Berkin Elvan Heykeli, tamir edilerek yerine konuldu.
-        İstanbul Büyükşehir Belediyesi,Caddebostan’da bulunan Caddebostan1 Plajı’na paralı geçiş için turnike yerleştirdi. Kadıköy Kent Dayanışması,  protesto eylemi yapı.
-        Eskişehir’de Gezi Direnişi sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz, Kadıköy’de anıldı.
-        Avrupa’da verilen H.E.R.O (kahraman) Hemşire Ödülü’nü kazanan ilk Türk olan Kadıköylü İlknur Yayla, “Hemşirelik sadece iğne yapmak değil” dedi.
-        Dünya Öykü Birinciliğini, Kadıköy Lisesi öğrencisi Ali Erdem Ekşi kazandı.
-        Kadıköy İskelesi önünde Gazete Kadıköy dağıtan gençler, polis ve özel güvenliğin müdahalesi ile darp edilerek gözaltına alındılar.
-        Kurbağalıdere sorununu İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine taşıyan
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Hep birlikte bu sorunu çözelim” dedi.
-        Merdivenköy’deki Halis Kurtça Kültür Merkezi, Çocuk Kültür Merkezi haline getirilecek.
-        Kobane’ye oyuncak götürmek ve kütüphane kurmak için Türkiye’nin dört bir yanından Suruç’a giden gençler arasında bomba patlatıldı; 31 kişi olay anında, 2 kişide sonrasında olmak üzere toplam 33 kişi yaşamını yitirdi, 100’ün üstünde kişi yaralandı. Yaşamını yitirenler arasında Kadıköy’den gençler de vardı. Ölenler Kadıköy’de anıldı.
-        Barış İçin Kadın Girişimi’nin çağrısıyla Kadıköy’de bir araya gelen yüzlerce kadın “Barış için ses çıkar” eylemi yaptı.
-        Suadiye Tarihi Çarşı'daki dükkânların restorasyonu tamamlandı.
-        İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) uzun süredir ıslah edemediği Kurbağalıdere tarihinin en büyük kirliliğini yaşadı. Koyu kahverengiden siyaha dönüşen, adeta bir yanardağ gibi fokurdayan dere için Kadıköylüler ayağa kalktı.
-        Kurbağalıdere’nin bir an önce ıslah edilmesi amacıyla bir araya gelen Kadıköylüler “Kurbağalıdere zehir değil, temiz aksın” sloganıyla eylem yaptı.  Kadıköy Kent Dayanışması tarafından düzenlenen yürüyüşe Kadıköy’deki mahalle muhtarları, demokratik kitle örgütü temsilcileri, siyasi partiler ve Kadıköylüler katıldı. Kurbağalıdere’den gelen yoğun kokuya dikkat çekmek için maske takılan yürüyüşte “İBB sağlığımızı tehdit etme! Kurbağalıdere’yi temizle” pankartı taşındı.
 
AĞUSTOS
-        Sadece Kadıköy’ün değil İstanbul’un en meşhur pazarlarından Tarihi Salı Pazarı, Hasanpaşa’dan Merdivenköy’e taşındı.
-        Kurbağalıdere için yapılan eylem sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ıslah çalışmalarını hızlandırdı.
-        Kadıköy Belediyesi, Bağdat Çıkmazı Sokak’ının yeni tasarımının nasıl olması gerektiğini Kadıköylülere sordu. Kadıköylüler kullandıkları oylarla sokağın yeni haline karar verdi.
-        Aşırı sıcaklarda Caddebostan plajında yapılan ‘’Su Savaşı’nda hem serinlendi, hem eğlenildi.
-        Türkiye’nin en uzun ve sürekli yerel gazetelerinin başında gelen gazetemiz Gazete Kadıköy, yeni yazarları ve sayfa düzeniyle 800. sayısını kutladı.
-        Kadıköy Barış Bloku “Savaşa Karşı Kadıköy’den Yüz Bin İmza” kampanyasına başladı.
-        Hasanpaşa’da kurulacak Karikatür Evi için Kadıköy Belediyesi ile Karikatürcüler Derneği arasında protokol imzalandı.
-        Suruç katliamı kurbanları için Kadıköy’de dayanışma kermesi düzenlendi.
-        Haydarpaşa Garı’na ilişkin iki hukuki gelişme oldu; Mahkeme, Haydarpaşa Limanı’nın dönüşümünü içeren planı iptal etti. Yargıtay ise garın çatısında 5 yıl önce çıkan yangında suçlu bulunan iki işçinin cezalarını ‘ iyi hal’den erteledi.
-        Gençlik Sanat Merkezi’ne dönüştürülecek olan tarihi Özdemiroğlu Mektebi binasının restorasyon çalışmalarına başlandı.
-        Kadıköylü oyuncu Şehir Tiyatroları’ndan ihraç edildi. Üzümcü, “Gezi Direnişi sürecindeki duruşum ve Sosyalist Enternasyonel’de yaptığım konuşma gerekçe gösterilerek atıldım. Bu karar siyasidir, dolayısıyla geçicidir” dedi.
-        Göztepe’deki  “Four Winds” projesindeki sosyokültürel tesis alanının bağımsız bölümlere eklendiğini tespit eden Kadıköy Belediyesi, imara aykırı bu yapılaşma için yaklaşık 2 milyon liralık ceza kesti.
EYLÜL
-        Kadıköylü çocukların çizdiği barış resimleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde belediyenin dış cephesine asıldı
-        Bağdat Caddesi’nde çiçek satan Mehmet Emin Kaya’ya çarparak ölümüne neden olan Murathan Öztürk, 56 gündür yakalanamadı. Kaya’nın yakınları olay yerinde anma töreni düzenledi.
-        Kadıköyü sanatçı Özgül Arslan, Kurbağalıdere’nin kirliliğine sanat ile dikkat çekmek için dere üstündeki köprüye “Maruz” isimli bir kamusal alan yerleştirmesi yaptı. Eser, Ekim ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce kaldırıldı.
-        Kadıköy’de sadece Alzheimer hastalarına hizmet edecek Türkiye'nin ilk ve tek Alzheimer Sosyal Yaşam Evi kurulacağı açıklandı.
-        Türk Balıkadamlar Spor Kulübü’nün düzenlediği 15. Uluslararası Marmara Sualtı Görüntüleme Festivali, Haydarpaşa Garı’nda yapıldı.
-        Kadınların bisiklet kullanımını teşvik amacını taşıyan “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu”, Kadıköy’de yapıldı.
-        Sağanak yağıştan sonra Kurbağalıdere taştı. Sel suları nedeniyle dere kenarındaki bazı dükkanlar ve evler kullanılamaz hale geldi. Kadıköy Belediyesi zarar gören ev ve dükkanların temizlenmesi için binaların içindeki suyu tahliye ederek dezenfekte çalışması yaptı.
 EKİM
-        Fotoğrafçı Candaş Arın; usta şair-yazar Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun 40. ölüm yıldönümünde ilginç bir anma eylemi yaptı; Eyüboğlu’nun ‘Kağıt Gemi’ şiirinin yazılı olduğu bir kağıt gemiyi Kadıköy sularına bıraktı.
-        Kadıköy Belediyesi, 4 yıldır desteklediği Mural-İstanbul festivaline bu kez de duvarlarını açtı. Belediyenin üç cephesi sanat eserine dönüştürüldü.
-        Devlet Tiyatroları, Kadıköy’e geldi. DT oyunları Caddebostan ve Kozyatağı’nda da sahnelenmeye başlandı.
-        Eğitim emekçileri, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde Kadıköy’de barış için oturma eylemi yaptı.
-         Yeldeğirmeni’ndeki Köşe Sanatçı Kolektifi, “Dünyada Bir Köşe” adlı uluslar arası bir sahne sanatları festivali düzenledi.
-        Çiçekçi Mehmet Emin Kaya’ya çarparak ölümüne sebep olan Murathan Öztürk, 87 gün sonra teslim oldu.
-        Kadıköy’de tiyatrosu bulunan usta sanatçı Levent Kırca kansere yenik düştü.
-        Validebağ Korusu'nun imara açılmasına karşı çıktıkları için haklarında 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 15 kişi beraat etti.
-         Sendika ve kitle örgütlerinin Ankara’da düzenlediği Barış Mitingi kana bulandı. Kadıköylüler katliamı protesto için eylemler yaptı, bazı esnaf kepenk kapattı, Kadıköy Belediyesi 2 gün grev yaptı, Birleşik Taşımacılık Sendikası, hayatını kaybeden demiryolu emekçileri için Haydarpaşa Garı’nda bir hafta saygı nöbeti tuttu. Moda Muhtarlık Meclisi, Anıtkabir’in mimarlarından Emin Onat’ın tasarladığı Atıfet Apartmanı’na törenle plaket astı.
-        Cumhuriyet Bayramı Kadıköy’de coşkuyla kutlandı. Haydarpaşa Garı’nda “Cumhuriyet Gecesi” , Bağdat Caddesi’nde de Cumhuriyet Yürüyüşü yapıldı.
KASIM
-        1 Kasım Pazar günü sandık başına giden Kadıköylüler seçimini yaptı. Oyların yüzde 62,14’ünü alan CHP, Kadıköy’de yine birinci parti oldu
-        Kadıköy’de konut kiralarının artmasından şikâyetçi olan bir grup Kadıköylü, sosyal medya üzerinden örgütlenip Kadıköy Kiracı Dayanışması’nı kurdu.
-        Tarihi Moda İskelesi’nde yürütülen restorasyonun hatalı olduğunu tespit eden Kadıköy Belediyesi, tespit raporlarını Koruma Kurulu’na iletti. İskele’de inceleme yapan Koruma Kurulu yetkilileri de restorasyon çalışmalarını durdurdu.
-        Oyuncu Kerem Kobanbay, Bahariye’deki TiyatroAk’la Kara’da rol aldığı Kelebekler Özgürdür adlı oyundaki performansıyla, Direklerarası Seyirci Ödülleri’nde de “En İyi Erkek Oyuncu” ödülüne layık görüldü.
-        Kadıköy Rıhtım’da, İSPARK otoparkının oraya ‘Ulu Cami’’ yapılması planlandığı açıklandı. Kadıköy Belediyesi, bölgede yeterince cami olduğu gerekçesiyle karara itiraz etti.
-        Türkiye’de 90’lı yıllara damgasını vuran komedyenlerden Kadıköylü Atilla Arcan,  hayata veda etti
-        Geçtiğimiz yıl cami inşaatı ile gündeme gelen Validebağ Korusu’nda yeniden inşaat çalışmalarının başladığı öğrenildi.
-        TÜBİTAK, Kurbağalıdere için hazırladığı raporda, dereden çıkarılan balçığın tehlikesiz, deredeki suyun içme suyu kalitesinde olduğunu iddia etti!
-        Yüzlerce kadının katıldığı “Kadıköy Kadın Forumu ve Yerel Eşitlik Çalıştayı”nda Kadıköylü kadınlar, yerel eşitlik eylem planını oluşturdu.
-        20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü ile ilgili sıra dışı eylemlerden biri Kadıköy’de yaşandı. Kadıköy Belediyesi’ni işgal eden çocuklar haklarını büyüklere hatırlattı.
-        Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi asistan hekimleri, ücret, güvenlik ve eğitim alanında yaşadıkları sorunların düzeltilmesi talebiyle eylem yaptı.
-        Kadıköy Kent Konseyi seçiminde, Saltuk Yüceer, yeniden başkan seçildi.
-        Diyarbakır’ın Sur ilçesinde öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi için Kadıköy’de eylem düzenlendi.
ARALIK
-        İstanbul Teknik Üniversitesi’nce düzenlenen Sosyal Medya Ödülleri’nde Resmi Kurum kategorisinde birinci olan Kadıköy Belediyesi ödülünü, tutuklu gazeteci Can Dündar’a adadı.
-        Kadıköy Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği’nin “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje Uygulamalarının Özendirme Yarışması’ndan ödüllerle döndü.
-        CHP Kadıköy’deki seçimde, Ali Narin yeniden ilçe başkanı seçildi.
-        Kadıköy Belediyesi, satın aldığı ve restore ederek tekrar açmayı hedeflediği Ahmet Haşim Evi’nin projesini tamamlandı.
-        5 yıl önce çatısı yanarak kül olan Haydarpaşa Garı’na iyi haber geldi. TCDD’nin gar binasının orijinal haline sadık olarak hazırladığı restorasyon projesine Kadıköy Belediyesi onay verdi.
-        8 yıllık bir çalışmanın ürünü olan “12 Eylül Anneleri” belgesel filmi, Barış Manço Kültür Merkezi’nde Kadıköylülerle buluştu.
-        Kadıköy Belediyesi Mevhibe İnönü Çocuk Yuvası’nın öğrencileri, yerli malı haftasında belediyede tezgâh açıp TEMA Vakfı yararına ürünlerini sattı.
-        İstanbul5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Moda İskelesi’nin aslına uygun şekilde yeniden restore edilmesine karar verdi.
-        Yılın Kadıköy adına son güzel kazanımı ise Kuşdili’ne AVM planının iptali oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2013 yılında hazırlanan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca da onaylanan plana Kadıköy Belediyesi itiraz etmişti. Mahkeme ‘planda kamu yararının olmadığını, Kadıköy’ün trafik yükünü ve yapı yoğunluğunu artıracağını’ belirterek, alanın çayır olarak düzenlenmesi gerektiğine karar vererek, planı iptal etti.

ARŞİV