Kadıköy'ün annesine hizmet ödülü

''Kadıköy’ün annesi'' olarak bilinen Hatice Ayten Eti Fahrettin Kerim Gökay Hizmet Ödül’ne değer görüldü.

15 Mart 2011 - 15:57

''Kadıköy’ün annesi'' olarak bilinen Türkiye’nin ilk banka genel müdürü, şair, yazar, ressam, gönüllü hizmet abidesi Hatice Ayten Eti için bir onur gecesi gerçekleştirildi. Uluslararası Lions Dernekleri 118-Y İstanbul Anadolu Yakası Yönetim Çevresi Federasyonu tarafından 10 Mart Perşembe günü Barış Manço Kültür Merkezi'nde düzenlenen onur programı, Eti’nin yaşam belgeselinin sunumu ile başladı. Hatice Ayten Eti, Ln. Nesibe Müsevitoğlu’nun sorduğu bir çok soruya verdiği cevaplar ile yaşamı ve hizmetlerini, anılarını izleyicilere anlattı.
Eti’nin yazdığı üç kadın şiirini okuyan Av. Doğudan Bayülgen’in “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” nedeni ile de bir konuşma yaptı. Programda söz alan 118-Y İstanbul Anadolu Yakası Yönetim Çevresi Federasyonu Genel Yönetmeni Av. Rıdvan Eyüboğlu, “Kadınlarımızın Dünya Emekçi kadınlar gününü kutlarım. Bu vesile ile başarılı bir iş kadını, yaşamını insanlığa adamış, Kadıköy’ün annesi olmuş, Lions’da aldığı görevler ile üstün hizmetlerde bulunmuş, içimizden biri Cumhuriyetimizin aydın Türk kadını Ln.Hatice Ayten Eti’ye Fahrettin Kerim Gökay Hizmet Ödül’nü vermek istiyorum. Lions’un bu en büyük hizmet ödülüne fazlasıyla layık olan Hatice Ayten Etiye daha nice uzun hizmet dolu bir yaşam diliyorum'' dedi. Kar yağışına ve kötü hava koşullarına rağmen sevenlerinin yalnız bırakmadığı Ln. Hatice Ayten Eti Onur programı, Haydarpaşa Lions Kulübü katkıları ile, onun şiirlerinden oluşan bestelerin yer aldığı mini konser ile sona erdi.


ÖRNEK BİR CUMHURİYET KADINI
Rodoslu Mustafa Hikmet bey ile öğretmen Remziye hanımın kızı olup, Ankara’da doğdu.
Atatürk İlkokulu, Ankara Kız Lisesi, Dil Tarih Coğrafya Fakültesi, İstanbul İktisat Fakültelerinde öğrenimini tamamladı. Merkez Bankası'nda başladığı iş hayatı, Garanti Bankası’nda devam etti, Türkiye’nin ilk banka genel müdürü kadın ünvanını aldığı Garanti Bankası'ndan emekli oldu. Türkiye’de 400 civarında banka şubesi kurdu, onyedibin kişiyi yönetti. Dış ülkelerde de şube faaliyetlerinde çalıştı. Envintisman Sanayi ve Türkiye Banka İşverenler Sendikası yönetim kurulu üyeliği, bankacılar derneği başkanlığı ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Yaşamı eğitim ve eğitmek üzerine kurulan Eti, birçok kurs ve seminerden mezun oldu ve kendisi de kurs ve seminerde eğitmen oldu. Sayısız dernek ve vakıfta kurucu oldu ya da yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu. 1998’de Kadıköy’ün annesi seçildi. Halen Kadıköy’ün annesidir. Ders kitabı olarak kabul edilmiş “Banka ve Banka muemelatı”, “Bankacılıkta istihbarat” isimli 2 meslek kitabı ile çeşitli şiir ve ”25.Yılında Lions” olmak üzere 9 adet kitabı bulunuyor. Çeşitli dergilerde ve gazetelerde yayınlanmış makaleleri, yazıları, “Gönül çağlayanları” isimli sesli şiir antolojisi, bestelenmiş üç adet marşı, 12 şarkısı bulunuyor. Amerika başkanı Kennedy’in başkanlık resepsiyonuna, Hollanda kraliçesinin düğününe davet edilmiş, eski İran Kraliçesi Ferah Diba tarafından değerli bir hediye ile onurlandırılmıştır. Şahsen ve karma çok sayıda sergi açmış, sayısız ödüller almıştır. Liones olarak başladığı Lions yaşamını Haydarpaşa Lions Kulübünde sürdüren Ln.Hatice Ayten Eti, Lions’da da Genel Yönetmen onursal danışmanlığına kadar uzanan çok sayıda görevde bulunmuş, kulüp kurmuş, başkanlıklar yapmıştır. Bu güne kadar 80 adet Atatürk kütüphanesi, kimya labaratuarı, Atatürk köşeleri açmış, paneller düzenlemiş, Çamlıca Tepesinde bir “ Türk Büyükleri Ormanı” meydana getirmiş,cadde ve meydanlara ağaçlar diktirmiştir. Banka bünyesinde kurduğu Yonca Derneği’nde 3000 çocuğusünnet ettirdi, 5000 çiftin düğünlerini yaptırdı, pek çocuğu okutmuş, çocuklara gençlere üstün başarı ödülleri dağıtarak onları okumaya teşvik etmiştir. Hatice Ayten Eti, vatanını çok seven ve vatanına hizmet etmekten başka hiçbir iddiası olmayan, Atatürk ilkelerine sahip, Cumhuriyetçi, laik ve demokrat bir Türk kadınıdır.

Merve KEÇECİOĞLU
 


ARŞİV