Kadıköy’ün ve tüm İstanbul’un kent düşüncesi, eğitim ve kültür-sanat birikimine katkı sağlayacak Kadıköy Belediyesi Akademi, Kadıköylülerle beraber açıldı
Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköylülerle yapılan 2015-2019 Stratejik Plan toplantılarından çıkan sonuçlara göre hazırlanan “Kadıköy Belediyesi Akademi” Kadıköy halkının hizmetine açıldı. 26 Mart Perşembe akşamı Akademi’nin bahçesinde gerçekleşen açılışa, Kadıköylülerin yanı sıra köşkün varisleri ve sanatçılar da katıldı.
Müzik dinletisi ile başlayan törende, Kadıköy Belediyesi’nin kültür, sanat ve eğitim alanında son bir yılda neler yaptığını ve Kadıköy Akademi’yi anlatan bir tanıtım filmi yayınlandı. Gösterimin ardından, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu söz aldı.
Bir yıldır büyük bir çaba ve özveriyle çalıştıklarını ifade eden Aykurt Nuhoğlu, çok mutlu olduklarını ifade ederek, “Kadıköy’ümüz yüzyıl öncesinde İstanbul’un safiye yeri ve mimari yapısıyla zarafetin ve estetiğin merkeziydi” dedi.
YÜZLERCE KONAK VARDI
Kadıköy konaklarının, ilçenin sembolü olduğunu belirten Nuhoğlu, Dr. Müfid Ekdal’ın bilgilerine göre Kadıköy’de 250’den fazla konak olduğunu, ancak rant ve kentleşmenin acımasız koşullarına bağlı olarak konakların yok olmaya başladığını dile getirdi.
Tarihi köşklere sahip çıkacaklarının altını çizen Nuhoğlu, eski köşklerin her birinin halkın yararlanabileceği sanat merkezine dönüştürüleceğini belirtti.
Belediye tarafından tarihe ve Kadıköy’e kazandırılan, TESAK Şehremaneti, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, Karikatür Evi, Ahmet Haşim Evi, Öykü Evi, Suadiye Tarihi Dükkânlar ve Yeni Köşk’ü katılımcılara anlatan Aykurt Nuhoğlu, eski Mal Müdürlüğü binasının da sanatçıların buluşma noktası olacağı müjdesini verdi.
112 YILLIK TARİH
Kadıköy Akademi olarak faaliyet gösterecek olan konağın 112 yıllık bir tarihe sahip olduğunu belirten Nuhoğlu “Mühürdar Fuat Paşa’ya sadrazamın bağışladığı bu konak 1986 yılında Zuhal Yüksel Tansev tarafından Kadıköy Belediyesi’ne bağışlanarak belediyenin mülkiyetine geçti. Kendilerini sevgiyle, şükranla anıyorum.” dedi.
İnşaatlarla, alışveriş merkezleriyle kentlerde nefes alacak alanların bırakılmadığını ifade eden Nuhoğlu, “kentler artık nefes almak istiyor, kentliler kentin geleceği ile ilgili kararlara dâhil olmak istiyor.” diyerek Kadıköy Akademi’de neler yapmak istediklerini şöyle anlattı: “Kadıköy Akademi, kent düşünce, eğitim, kültür ve sanat okulu olarak kuruldu. Akademi’deki temel düşüncemiz; gençlerin, yaşlıların, yerel yönetimlerle olan ilişkilerinin düzenlenmesi, karar süreçlerine katılımın desteklenmesi. Türkiye’deki ve dünyadaki yerel yönetimlerin incelenmesi, takip edilmesi, mevcut gelişmelerin izlenmesi. Kent üzerine düşünen, çalışan, yazan herkesi bir masa etrafında toplayacak, görüş alış-verişinde bulunacağız.”
“GENÇ AKADEMİ”
Akademi bünyesinde faaliyet gösterecek Genç Akademi hakkında da bilgi veren Nuhoğlu, gençlerin yaşamın her alanında olmaları için desteklenmeleri ve alanlar yaratılması gerektiğinden yola çıktıklarını belirterek “Genç Akademi”nin de gençlerin bir araya geldiği, öğrendiği, tartıştırdığı ve gerçekleştirdiği bir yer olacağını ifade etti.
Akademi’de başta gençler olmak üzere tüm Kadıköylülere yönelik ücretsiz kültür- sanat ve beceri atölyeleri gerçekleştirileceğini belirten Nuhoğlu, konağın bahçesinin ise tüm gün halka açık olacağını söyledi.
KÖŞKÜN VARİSLERİNE PLAKET
Nuhoğlunun konuşmasının ardından konağı 1986 yılında Kadıköy Belediyesi’ne bağışlayan Zuhal Yüksel Tansev’in kızı Mehlika Tansev ve varislerden Deniz Karayel’e teşekkür plaketi verildi. Çok duygulandığını ifade eden Mehlika Tansev “Doğup büyüdüğüm bahçesinde oynadığım bu köşk halkımıza açtıkları için Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Eminim ki annem mezarında rahat uyuyordur” dedi. Açılış canlı müzik eşliğinde sona erdi.
“KONAĞIN HALKA AÇILMASI SEVİNDİRİCİ”
Kadıköy Akademi’nin açılışına çok sayıda Kadıköylü katıldı. Katılımcılar, Akademi binasını büyük bir ilgi ile gezdi. Açılışa gelen Kadıköylülere, Akademi hakkında düşüncelerini sorduk…
Mete Temiz
Ben Kozyatağı sakiniyim. Açılış için geldim buraya. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nu yaptığı çalışmalar nedeniyle çok takdir ediyorum. Bu tarz faaliyetlerin çok faydalı şeyler olduğunu düşüyorum. Halkımızın buna ihtiyacı var.19 Mayıs Mahallesi’nin çok kültürlü ve bilinçli bir semt olduğunu söyleyebilirim. Bu mahallede kültür sanat alanında faaliyetler gerçekleşiyor ama daha fazlasına ihtiyacımız var. Buranın halka açılmasına çok sevindim.
Mustafa Onur Akın
Belediyenin gençlere yönelik, daha doğrusu her yaştan Kadıköylünün faydalanabileceği böyle bir akademi açması çok hoşuma gitti. Umarım gençler burada önemli projelere imza atarlar. Tüm Türkiye’yi kapsayacak önemli çalışmalar umarım Kadıköy’den çıkar.
Faize Darcan
Çok güzel bir şey oldu, başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Kurslar için buradan Kadıköy’e gidiyorduk. Akyurt Bey, mahallemize çok güzel bir olanak sundu ve hiçbir başkanın yapmadığını yaptı. Ben de bütün kurslara katılacağım. Gündüz akademi daha çok kadınlara yönelik olduğu için bu bizim için büyük bir fırsat oldu.
Deniz Karayel (Varis)
Çocukluğum geçti burada. Bu bahçedeki çam ağaçlarının arasında oynadım. Yandığını da gördüm buranın ama kamuya açılmasını çok sevinerek karşıladım. Anneannem zamanında buranın çocuk yuvası olmasını istedi ama burası uzun süre konut olarak kullanıldı ve bu bizi rahatsız etti. Çünkü hibe edilirken amaç bu değildi. Şimdi daha önemli şeyler için kullanılacak. Kültür, sanat ve eğitim faaliyetleri için kullanılacak olması çok önemli.
Mehlika Tansev (Varis)
Benim de gençliğim burada geçti. Burada bir kuyu vardı o zamanlar, çocukken kuyuya inerdim. Annem mezarında rahat uyuyacak, Aykurt Nuhoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Burayı konut olarak kullanmayıp halka açtığı için.