Kadıköy'ün AVM'ye değil YEŞİL ALANA İHTİYACI VAR!

CHP Kadıköy İlçe Başkanlığı,‘Kadıköy Ranta Kurban Edilemez’ diyerek İBB’nin Tarihi Kuşdili Çayırı’na AVM projesini protesto etti.

24 Nisan 2013 - 15:20
 
Semra ÇELEBİ


CHP Kadıköy İlçe Başkanlığı, 20 Nisan Cumartesi günü Tarihi Kuşdili Çayırı ya da daha çok bilinen adıyla eski Salı Pazarı’nda, AVM projesine karşı bir miting düzenledi. Mitinge partililerin yanı sıra Kadıköylüler ile Salı Pazarı Platformu, Kuşdili Platformu, Fenerbahçeliler Derneği, taraftar grupları, çevre koruma dernekleri ve çok sayıda sivil toplum örgütü destek verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de mitinge katılanlar arasındaydı.CHP Kadıköy İlçe Başkanlığı adına basın açıklamasını İlçe Başkan Yardımcısı Av. Onur Temurlenk okudu. “Son dönemde Kadıköy’ün kendine özgü doğal ve mükemmel dokusu bozularak rant yaratmaya yönelik çalışmalar iktidar ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle hızla devam etmektedir” denilen açıklamada, eski Salı Pazarı’na neden AVM yapılamayacağı şöyle sıralandı: “Zemin dere yatağıdır, şiddetli yağışlarda taşma riski vardır. Kadıköy bölgesinin tek park alanı olma özelliği taşımaktadır. Alışveriş Merkezi’nin yapılmasıyla pek çok zincir işyerinin Kadıköy’e gelmesiyle esnaf büyük zarar görecektir. Tarihi doku bozulacaktır. Kent yaşamımız olumsuz etkilenecektir.”Açıklama; “Kadıköy’ün Alışveriş Merkezi’ne değil, yeşil alana ihtiyacı var” ifadeleriyle son bulurken Kadıköy halkına bu mücadeleye destek verme çağrısı yapıldı.
 
ÖZTÜRK: ‘10 BİNLERİN ÖNÜNDE DOZERİN ÖNÜNE YATACAĞIM’
Mitingde konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, eski Salı Pazarı alanının kamu malıyken nasıl İBB’ye geçtiğini anlattı: “Bu alan kamunun ortak mülküyken yani hepimiz adına kayıtlıyken İBB adına yapılan bir plan sonucu burası Büyükşehir uhtesine geçirildi. Dolayısıyla hepimizin hakkı olan gayrımenkul, yasalara aykırı bir şekilde elimizden alındı. Bu yetmedi. Buraya bir plan yaptılar, o planda buraya AVM koydular, bu plan İdare Mahkemesi’nce iptal edildi, dere yatağı, yeşil alan dendi, buna rağmen durmadılar dinmediler.”
Başkan Öztürk, buraya ısrarla AVM yapmak isteyenlerin kimler olduğunun da merak konusu olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Kadıköy esnafı ve Kadıköylüler buraya bu işin yapılmasını istememelerine rağmen birileri ısrarla burayı istiyor. Biliyoruz buraya AVM yapıldığı zaman trafik keşmekeş olacak, esnaf mağdur olacak, yok olacak. Ama bilemediğimiz bir şey var; Bu kadar kişi burayı istemiyor da kimler burayı istiyor? Kimdir bu kamu malını kendi uhtelerine geçiren ve AVM yaparak rant elde etmek isteyenler? Bunları bilmek istiyoruz. Bu ihale daha bu arsalar Belediye mülkü olmadan yapıldı. Kimler ortaklık kurdu, bütün bunlar tek tek yarın ortaya dökülecek.”Kadıköy Belediye Başkanı Öztürk, daha önce verdiği sözü de yineledi: “Bir tek şeyin sözünü size verebilirim. Sonuna kadar hukuki mücadelemizi yürüteceğiz. Ama yargı bir takım kişilerin eline geçtiyse ve artık yetmiyorsa o zaman burada 10 binlerin önünde dozerin önüne yatacağım. Bunun sözünü veriyorum. Bizi ezmeden, bizi yok etmeden buraya kimse AVM yapamayacak. Bugün burada mütevazi bir sayıyla sesimizi duyuruyorsak kimse aldanmasın. Bu olay biraz daha yürüdüğü zaman 10 binlerle bu meydanda olacağız.”
 
TEKİN: ‘DÜNYANIN HİÇBİR ŞEHRİNDE 500 TANE AVM GÖREMEZSİNİZ’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de “İstanbul talanı içerisinde gasp edilen bir alanda konuşmaktan üzüntü duyduğunu” belirterek, Üsküdar ve Çamlıca’da yapılaşmaya açılan yerlere dikkat çekti. Tekin, İstanbul’un artık nefes alamadığını söyleyerek, yeşil alanların tamamen yok edildiğini belirtti. Tekin “Sayın Başbakan geç de olsa yüksek yapılaşmayla ilgili, 6-7 emsalle ilgili rahatsızlığını dile getiriyor. Ben Kentsel Dönüşüm Yasasıyla görevli olan sayın bakana soruyorum şimdi: Sayın bakan siz ne düşünüyorsunuz tartışmalar hakkında. Gelin Salı Pazarı’na, buraya AVM olur mu olmaz mı siz bir şey söyleyin.” diyerek Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a çağrıda bulundu.Gürsel Tekin konuşmasının devamında şunları dile getirdi: “Dünyanın hiçbir ülkesinde hiçbir şehirde 500 tane AVM bulamazsınız. 500 tane AVM’si olan tek şehir var, o da İstanbul. Her AVM, her kule, her yüksek bina, İstanbul’daki 15 milyon yurttaşımızın cebindeki parasını gaspetmek demektir. Her ne kadar bu arsalar kendilerinin de olsa buralar kamu alanıdır. O yüzden eğer sayın Başbakan bu dönüşümden bu kadar rahatsızsa gecikmeli de olsa CHP olarak bir komisyon oluşturalım, tarihi yarımada dahil olmak üzere benzer ne kadar rantlı plan varsa hepsini tıraş edelim. En azından İstanbul’un havasını, klimalarını korumuş oluruz. Erzurum’daki kadınlarımız direnerek HES’lere karşı derelerine sahip çıktı, ben Kadıköylü kadınların da direnerek bu alana sahip çıkacaklarına inanıyorum.”
 
ÖĞÜT: ‘SESİNİZİ MECLİS’TE DUYURMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt ise İstanbul’un siluetinin bozulduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Başbakan, İstanbul’da nerede yeşil alan varsa orayı ranta açmak için planlar yapıyor. Eskiden gecekondu yapılırken ortaya camii koyar etrafını yapılaşmaya açarlardı. Şimdi de aynısını yapıyorlar. Biz defalarca söyledik, İstanbul’un siluetini bozan üç bina traşlansın diye. Başbakan küsmüş sahibine, onunla konuşmuyormuş. Oysa o kişinin başkanı olduğu derneğin açılışını bir ay önce Başbakan yaptı. Biz bu talanın önüne geçmek için siz Kadıköylülerle birlikte direneceğiz. Biz Meclis’te sizin sesinizi duyurmak için çok çalışıyoruz, siz de sesinizi sokaklarda duyurmaya devam edin.”Miting, sivil toplum örgütü temsilcilerinin konuşmalarının ardından çekilen halaylarla son buldu.

ARŞİV