Kadıköy Belediyesi, beklenen büyük İstanbul depreminde hızla organize olabilmek için ‘Afet Planı’ çalışmalarını yürütüyor...
Kadıköy Belediyesi, beklenen büyük İstanbul depreminde hızla organize olabilmek için ‘Afet Planı’ çalışmalarını yürütüyor. Kadıköy’de 9 bin 70 çadırın kurulabileceği açık alanlar belirlendi.
Van’da meydana gelen 7,2’lik depremin ardından, fay hattı üzerindeki tüm illerde gözler, yerel yönetimlerin afet planlarına çevrildi. Kadıköylüler de kendi ilçelerinin deprem planını merak ediyor.
Kadıköy Belediyesi, afetin dört evresinde yani zarar azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme aşamalarında çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Afet Yönetim Projesi,Mahalle Tabanlı Toplum Afet Yönetimi Projesi,Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı ve Beton Zemin Laboratuvarı, bu aşamalarda çalışmalarını yürüten birimler.
Van depreminin ardından yardımlar konusunda yaşanan organizasyonluğun İstanbul’da yaşanmaması için İstanbul Valiliği ve Kadıköy Kaymakamlığınca oluşturulan İl-İlçe Acil Yardım Planına uygun bir şekilde Kadıköy Belediyesi Acil Yardım Planı oluşturuldu. Bu plan kapsamında acil durumlarda ve afetlerde en kısa ve en etkin müdahaleyi gerçekleştirmek için işbölümü ve kurumsal kaynak planlaması yapıldı. Buna göre Belediye’de Haberleşme, Ulaştırma Nakliye, Elektrik, Su ve Kanalizasyon, Arama Kurtarma,Yıkıntıları Kaldırma ve Geçici İskân, İlkyardım ve Sağlık, Ön Hasar Tespit, Satın Alma Kiralama El Koyma ve Dağıtım, Dış Yardım ileGüvenlik hizmet grupları oluşturuldu. Bu gruplar deprem veya büyük bir afet anında organize olarak yardıma koşacak.
KENTSEL ARAMA KURTARMA TAKIMI
Kadıköy Belediyesi’nin arama-kurtarma takımı Bak-Kadıköy de özellikle afet bilinçlendirme eğitimleri konusundaki çalışmalarını sürdürüyor. 27 kişilik BAK ekibi kurulduğu 2005 yılından 2010’a kadar yaklaşık 32 bin kişiyi afetler konusunda bilinçlendirdi. Bak-Kadıköy, bilinçlendirme eğitimlerinin yanı sıra kurum içi risk analizleri ve afetler sonrasında etkin müdahale için tatbikatlar yapıyor.
KADIKÖY AFET YERLEŞİM PLANI
2008 yılı itibariyle nüfusu yaklaşık 550.000 olan Kadıköy, 21 mahallesi, nüfus yoğunluğu ve kapasiteleri göz önüne alınarak 8 ayrı Afet Yerleşim Bölgesi’ne ayrıldı. 2009 yerel seçimleriyle 7 mahalle Ataşehir Belediyesi sınırları içinde kaldı ancak Kadıköy Belediyesi 30 bin 450 binanın bulunduğu 25,21 km2’lik alanda çalışmalarına devam ediyor.
Afet ve kriz durumlarında Kadıköy’ün tüm mahallelerinde seri şekilde organize olmak, acil müdahale gerektiren alanlara en kısa ve etkili yoldan erişimi ve kaynakların aktarılmasını sağlamak, can ve mal kayıplarıyla hasarları en aza indirgemek amacıyla Kadıköy İlçesi Afet Yerleşim Planı hazırlandı.Bu kapsamda 21 mahalle ve 8 Afet Yerleşim Bölgesinde afet çalışmalarında kullanılmak üzere gerekli verilerin toplanarak güncellenmesi yapılıyor.
Çadır alanları, enkaz döküm alanları, iş makineleri, toplanma merkezleri gibi öncelikle gerekli alanlar belirlendi. Yoğun insan kullanımı olan toplu yaşam mekânlarının tespiti, konutların yanı sıra yüksek risk altındaki okullar, hastaneler, kamu kurumları, yurtlar, dershaneler, alışveriş merkezleri, sinema, tiyatro, gösteri merkezleri, akaryakıt-lpg istasyonları gibi yerlerin niteliksel ve niceliksel verilerinin toplanması, güncellenmesi devam ediyor. Ayrıca; afet sonrasında ihtiyaç duyulabilecek eczaneler, ecza depoları, sağlık merkezleri, su depoları marketler, fırınlar vb. ihtiyaç duyulacak mekânlar belirleniyor.
MAHALLE TABANLI TOPLUM AFET YÖNETİMİ PROJESİ
Mahalle Tabanlı Toplum Afet Yönetimi Projesi afete yönelik olarak hazırlanan mahalle ölçeğinde bir örgütlenme modeli. Mahallelerde bulunan gönüllü evleri aracılığı ve tamamen mahalle sakinlerinin katılımı ile gerçekleştiriliyor.Mahallesakinlerini afetler öncesinde, sırasında ve sonrasında örgütleme hedefiyle bir çalışma grubu oluşturan mahallelerde proje başlatılıyor. Öncelikle mahalle gönüllü evlerinde organize olan grupların eğitimleri ile başlayan proje kapsamında mahalle sınırları içinde afet öncesinde tehlike oluşturan durumlar belirleniyor, afet sonrasında fayda sağlayabilecek işletmeler ve kişiler kayıt altına alınıp bir veri tabanı oluşturuluyor ve mahalle risk haritası hazırlanıyor. Ayrıca proje kapsamında mahallede bulunan en az bir okul ile sitede afetlerde ve acil müdahale gerektiren kriz durumlarında aktif rol alabilecek bilinçli gönüllülerin oluşturulması sağlanıyor. Mahalle sakinleri için afet bilinci eğitimleri organize ediliyor ve bireylerin aktif olarak projeye katılımları sağlanmaya çalışılıyor. Bu kapsamda Erenköy ve Fenerbahçe gönüllülerinin oluşturduğu gruplar kendi mahallelerinde sokak sokak riskli binaları tespit edip, toplanma ve çadır yerlerini belirliyor. 15 kişilik bir ekip oluşturan diğer mahallelerde de bu çalışmaya başlanacak.
Semra ÇELEBİ