Kadıköy'ün forumları dayanışmayı sürdürüyor!

Gezi Parkı direnişinden sonra İstanbul’un dört bir yanında örgütlenen mahalle forumları, Kadıköy’de hız kesmeden devam ediyor.

19 Aralık 2013 - 12:23

Semra ÇELEBİ
 
Haziran ayında tüm ülkeyi sarsan Gezi Parkı direnişinin polis tarafından zor yöntemiyle bastırılmasının ardından direniş tüm İstanbul’a yayıldı. Direniş bir park için başlamıştı dolayısıyla diğer ilçelerde de park forumları olarak devam etti.
Kadıköy’de Yoğurtçu Parkı Forumu ve Beşiktaş’ta Abbasağa Parkı Forumu en önemli merkezlerdi. Daha sonra bu merkezlerden mahallelere yayılan forumlar örgütlendi. Kimi mahalle meydanında, kimi açık otoparkta, kimi de çocuk parkında toplantılarını sürdürdü. Yaz sonuna kadar bu böyle devam etse de havaların soğumasıyla kapalı alan ihtiyacı öne çıktı.
Kadıköy’deki forumlar, ya kendi çözümlerini yaratarak ya da yerel yönetimin verdiği destekle kapalı alan problemini çözdü. Kadıköy’de, başta Yoğurtçu Parkı Forumu olmak üzere birçok forum toplantılar için kültür merkezlerine taşındı.
 
BAŞKAN’I ZİYARET ETTİLER
Kadıköy devam eden forumlardan İmambakır Üküş, Hakan Hopanoğlu, Yaşar Özyüksel ve Günay Önal geçtiğimiz hafta Başkan Öztürk’ü ziyaret ettiler.
Yoğurtçu Parkı Forumu’nun bir süre önce kampanya yaparak Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle Van’a yardım paketleri gönderdiğini hatırlatan forum üyeleri, yardım kampanyasının devam ettiğini, bölgede jenaratör ve başka malzemelere ihtiyaç olduğunu söyleyerek destek istediler. Başkan Öztürk de forumlara özel önem verdiklerini, önerilerini dikkate aldıklarını belirtti. Başkan Öztürk, sosyal medya üzerinden kendisine Gezi Parkı olaylarında hayatlarını kaybeden gençlerin adlarının bir yere verilmesi ya da heykellerinin yapılması konusunda talepler geldiğini belirterek, forumların bu konuyu tartışıp kendilerine somut öneride bulunursa bunu değerlendireceğini söyledi.
 
VAN’A 400 KOLİ YARDIM GÖNDERİLDİ
Önceki haftalarda manşetimize taşıdığımız Vanlı depremzedelerle dayanışma kampanyası da Kadıköylülerden büyük ilgi gördü. Kadife Sokak’taki depoda toplanan yardımların sayısı 400 koliyi aştı. Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle koliler Van’daki konteyner kentlere ulaştı. Şimdilik kampanya sona erdi ancak Vanlı depremzedelerin kalıcı konut ihtiyacı giderilene kadar Kadıköy forumlarının Van ile dayanışması devam edecek.
Forumların bir diğer önemli gündemi de 22 Aralık Pazar günü Kadıköy’de düzenlenecek olan İstanbul Kent Hakkı Mitingi. İstanbul’daki tün forumlar “Nasıl bir kent istiyoruz?” sorusunun yanıtını, pankartları dövizleri ve sloganlarıyla dile getirecek.
 
FORUMLARIN GÜNDEMİ YOĞUN
Tabii ki Kadıköy’de devam eden forumların gündemi sadece bunlar değil. Her bir mahallenin kendi gündemleri var ve her bir forum belli periyotlarda toplanarak sorunları konuşuyor çözüm yolları arıyor. Yani Gezi direnişiyle başlayan dayanışma mahallelerde artarak sürüyor. Biz de Gazete Kadıköy okurları için Kadıköy’deki bazı forumlara, nerede, nasıl toplandıklarını, gündemlerini, bundan sonra yapacaklarını sorduk. İşte aldığımız yanıtlar:
  
YOĞURTÇU PARKI FORUMU’NDAN HAKAN HOPANOĞLU
* Bana göre; genelde forumlar
ve tabii ki özelde Yoğurtçu Parkı Forumu demokrasinin üst düzeyde işlediği, gündemi tutan, ayrıca gündem oluşturabilen, ortaklaşa
iş üretilebilen, dayanışmanın en güzel örneklerinin verildiği forumlardır, inisiyatiflerdir, gerçek halk meclisleridir.
* Yoğurtçu Parkı Forumu yaz aylarında Yoğurtçu Parkı’nda faaliyet gösterdiği günlerde istisnasız her gün toplanıyordu. Fakat kış aylarının gelmesi ve kapalı alan ihtiyacının doğması üzerine Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde faaliyetlerimizi sürdürmeye başladık. Genelde haftanın 3-4 günü Barış Manço Kültür Merkezi’nde toplanıyoruz. Ancak gündemlerimizin yoğunluğu nedeniyle 3-4 gün bize yetmediğinden bu sayı bazen haftanın 7 gününe kadar çıkabiliyor. İhtiyaç halinde çevredeki kafeleri ya da kitabevlerini toplantı alanı olarak kullandığımız oluyor. Barış Manço’da kullandığımız sabit günler çarşamba ve cuma günleri. Bu günlerde forumumuzun başlama saati 20:00.Çarşamba ve Cuma günleri dışında 1-2 gün tiyatro salonunu ve derslikleri forum alanı olarak kullanıyoruz.
* Havaların soğuması ve kapalı alana geçmemizle birlikte katılım sayımızda doğal olarak bir azalma oldu ama yine de katılımın en az olduğu günlerde 40-50 kişi toplanıyoruz. Ayrıca Yoğurtçu Parkı Forumu’nun çağrı gücü tüm forumlar tarafından takdir görmektedir.
* Yoğurtçu Parkı Forumu olarak Gezi şehitleri, Gezi tutukluları, öldürülen kardeşlerimizin ve tutukluların aileleriyle dayanışma, Özdemiroğlu Ortaokulu’nun imam hatip lisesine dönüştürülmeye çalışılması, Kuşdili Çayırı, Haydarpaşa Garı, Kuzey Ormanları, kentsel dönüşüm, Van’da konteyner kentlerde yaşayan kardeşlerimizin sorunları ve birçok konu gündemimizdir.
Tüm çalışmalarımız facebook üzerinden “direnkadiköy” adresinden ve twitter’dan yine “diren kadıköy” hesabı üzerinden takip edilebilir.
* Yoğurtçu Parkı Forumu bugüne kadar yaptığı gibi bundan sonrada çalışmaya ve üretmeye devam edecektir.
Bu hafta Van ve Erciş’te konteyner kentlerde yaşayan kardeşlerimize ve yavrularımıza güçlü bir yardım kampanyası düzenledik. 22 Aralık’ta Kadıköy’de yapılacak Kent Hakkı Mitingi’ne önemli bir katkı sunuyoruz.
Son olarak şunu belirtmemde fayda var. Forumumuzda etkinlik ve organizasyon, iletişim ve dış ilişkiler adı altında üç çalışma masası bulunuyor. Forumumuz ve çalışma masalarımız herkese açık.
  
CAFERAĞA DAYANIŞMASI’NDAN DENİZ POLAT
* Gezi bir toplumsal patlamayken, forumlar, ardından mahalle dayanışmaları ve meclisleri patlamanın örgütlenmesi amacını güden platformlardır. Caferağa Dayanışması da bunlardan biri.
* Caferağa Dayanışması her hafta Pazar günleri toplanıyor. Toplanma mekânlarımız değişiyor, toplantı öncesi sosyal medyadan toplantı yerlerimizin duyuruları yapılmaktadır.
* Havaların soğumasıyla beraber geniş alanı olan dernekler, kafeler, odaların toplantı salonlarına taşındık. Katılımcı sayımızda düşüşler yaşandı haliyle.
* Genelde etkinlikler ve Dayanışmamızın örgütlenme usulü üstüne tartışmalarımız olmakla beraber, çeşitli çalışma gruplarımızın belirlediği gündemler konuşulmaktadır.
* Kalıcı mekan araştırmalarımız sürüyor, yakın zamanda bir sonuç almayı umuyoruz. Dayanışma ve Moda halkı olarak Mehmet Ayvalıtaş Meydanı ismini verdiğimiz meydanın, (Eskiden Mc donald Havuzu denilen yer) isminin belediye nezdinde resmileşmesi için imza kampanyası, belediyeye müracaat vs. gibi girişimlerimiz olacak. Kent Hakkı Mitingine gidip, kent talanına karşı mücadelemizin startını vereceğiz.
İsteyen herkes çalışmalarımıza katılabilir. Bunun için www.facebook.com/caferagadayanismasi ve https://twitter.com/direncaferaga sosyal medya linklerinden bize ulaşabilirler.
  
GOZTEPE GEZİ DAYANIŞMASI & ÖZGURLUK PARKI HALK FORUMU’NDAN NECATİ ALEMDAR
* Gezi direnişinden sonra Göztepe Parkı’nda da zaman içinde birçok forum oluştu. Biz Göztepe Gezi Dayanışması olarak Gezi’nin bir sivil direniş olduğunu unutmadan yolumuza bu şekilde devam edip mahalle dayanışmasına dönüşmeyi uygun gördük. 
* Göztepe Dayanışması olarak haftada iki kere Özgürlük Parkı Forumuyla beraber Feneryolu Gönüllüevi’nde toplanıp koordinasyon toplantısı yapıyoruz.
* Havaların soğumasıyla beraber parkta forum yapmak oldukça zorlaştı. Hem forumları düzenleyen bizler için hem de katılımcılar için hava şartları olumsuz etki yarattı. Bunun üzerine Caddebostan Kültür Merkezi’nde Göztepe Gezi Dayanışması ve Özgürlük Parkı Forumu olarak belirli günler toplanmaya başladık.
* CKM’deki panellerimizde gündemi ve forumların ortak kararlarını takip ederek konuyu belirli-yoruz. Bugüne kadar ODTÜ direnişinden kadın eylemine ve kaybettiğimiz gezi şehitlerine kadar birçok panel düzenledik. 22 A-ralık’ta düzenlenecek olan Kent Mitingi’ne dair "Kentsel Talana Hayir" isimli forum yaptık. Forum ve panellerimiz bu çizgide devam edecek.
* Göztepe Gezi Dayanışması, Özgürlük Parkı Forumu ile birlikte direnişin tüm alanlarında faaliyette bulunmaya ve etkinlik düzenle-meye devam edecek. Gerek forumlarla gerekse yardım ve dayanışma eylemleriyle mücadelenin bir parçası olmaya devam edecek. Dayanışma olarak çoğulcu yaklaşımımızla katılımı çoğaltarak ilerlemeyi hedefliyoruz. Bizleri facebook ve twitter adreslerimizden de takip edebilirsiniz. Facebook: goztepe gezi dayanismasi, selamicesme ozgurluk parki.   twitter; GztepeGD, ozgurlukparki
  
OSMANAĞA DAYANIŞMASI’NDAN BEYZA YILMAZ
* Gündemimize göre toplanma sıklığımız değişse de düzenli olarak haftada en az bir kez toplanıyoruz. Her toplantımızda bir sonrakinin yer ve saatini belirleyip duyurusunu; facebook ve ve mail grubumuzdan bildiriyoruz.
* Havaların soğumasından etkilenmedik, bu bağlamda hiç sorun yaşamadık, evimiz yok ama mahalle bizim! Süreçten mutlu, ve umutluyuz.
* Öncelikle mahallemizde var olan güncel ve hatta mahalleli bazında bireysel sorunları çözümlemeye çalışıyoruz, parkımızda aşure kazanı kaynatıyor, merdivenlerimizi gökkuşağı renklerine boyuyoruz. 22 Aralık İstanbul Kent Mitingi’nin ön çalışmalarına katılıyor ve çoluk çocuk hep birlikte mahallemize uzun soluklu sahip çıkmayı hedefliyoruz. Afet Yasasına karşı Kent Hareketleri’nin başlattığı imza kampanyasını mahallemizde sürdürüyoruz. Kuşdili Platformu’nun 24 Aralık Salı günü BMKM’nde gerçekleştireceği "Kuşdili Çayırı Nasıl Kurtulur" çalışmalarını takip ederek panelin hazırlıklarına yardımcı olmaya çalışıyoruz ayrıca Kuşdili Çayırı’nı da çocuklarımıza çayır olarak teslim etmeye kararlıyız. Sokakta yaşayan insanlar için kolektif çalışmalar sürdürüyoruz, ayrıca kedi evleri yapıyoruz ve köpek kulübeleri için de ekip oluşturmaya çalışıyoruz.
Diğer mahalle dayanışmaları ile birlikte mahalle pazarı ve kooperatifler kurma kararı aldık. Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği ile mahallemizde ve diğer mahallelerde farkındalığı artıracak çalışmalarımız olacak. Yerel seçimlere katılacak muhtar adaylarımızı ve mahalleliye karşı alması gereken sorumlulukları konuşuyoruz. Mahallemize ekolojik yeryüzü evleri kazandırmak üzere projelerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor. Yoğurtçu Parkı’nda başlayan çocuk atölyelerimizi devam ettiriyoruz. Hatta ilk teklifimizi de 3. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nden aldık.
* 22 Aralık Pazar günü Kent Mitingi sonrasında mahallelimizle birlikte Gallery Park Art’ta “Büyük Diktatör” filmini izleyeceğiz. 29 Aralık Pazar günü yılbaşı kutlamamız olacak. Yoğurtçu Forumu’nun düzenlediği mahalle dayanışmalarının buluştuğu ortak foruma katılarak, diğer mahalle dayanışmaları ile ortak çalışmaları sürdüreceğiz. Önümüzdeki günlerde Caferağa Dayanışması ile birlikte kentsel dönüşüm temalı ortak bir panel yapacağız, ayrıca "deprem" temalı bir söyleşimiz olacak. Mahallemizi, ilçemizi, kentimizi yaşanır kılmaya devam edeceğiz.

ARŞİV