Sahrayıcedit Mahallesi Kadıköy’ün kendine özgü mahallelerinden biri. Erenköy, Göztepe ve Merdivenköy mahalleri tarafından çevrili olan Sahrayıcedit, 1983 yılında Erenköy ve Göztepe’den ayrılarak kurulan bir mahalle. Kadıköy’ün diğer mahallerine göre daha yeni bir semt olan Sahrayıcedit’te önemli oranda değişiklikler ve yenilikler de hayata geçiyor. Yeni yeşil alanlar ve parklar ile İnönü Caddesi’ne yapılan bisiklet yolu bunlardan birkaçı. Hem Sahrayıcedit’teki dönüşümü hem de vatandaşların taleplerini dinleyebilmek için 2011 yılında göreve başlayan mahalle muhtarı Seval Özkan ile konuştuk. Kentsel dönüşümden sonra gürültü, toz ve trafik sorunun artığını ifade eden Özkan, bisiklet yolu konusunda da “Bu projeyi duyunca çok heyecanlandım. Ancak alt yapı sorunun yaşandığı, otopark ihtiyacının çok fazla olduğu bir ülkede bu sistem sağlıklı olabilir mi ya da kaosa dönüşür mü? Bu konuda endişeliyim” diyor.
GELENEĞİ YAŞATAN MAHALLE • Sahrayıcedit Mahallesi’nin Kadıköy’ün diğer semtlerinden farkı ve ortak yanları neler?
Sahrayıcedit, Kadıköy’ün büyük mahallerinden biri. Benzer yanları da var, ayrılan yanları da. Birçok mahallenin arasında kaldığı için Kadıköy’ün transit geçiş bölgesi gibi aslında. Bizim mahallemiz İstanbul’un kalabalık ortamına ve yaşanan değişikliklere rağmen dayanışmacı ve paylaşımcı geleneğini sürdürüyor. Burası aynı zamanda tarihi bir mahalle. Eskiden burada bahçeli evler ve köşklerin olduğunu biliyoruz. Bu açıdan Kadıköy’ün diğer mahalleleri ile benzer. Nüfusunun çoğunluğu da emeklilerden oluşuyor. Ama kentsel dönüşümden sonra genç nüfus da mahalleye taşınmaya başladı. • Mahalle kentsel dönüşümden nasıl etkilendi?
Kentsel dönüşüm başladığında bu süreçten çok fazla etkileneceğimizi düşünmüyorduk. Ancak iki yıl içinde bu süreç bizi ciddi bir şekilde etkilemeye başladı. Çok fazla bina yenilenmesi söz konusu. Seçim dönemlerinde azalmıştı ama seçim sonrasında yeniden başladı. Kaldırımlar ve yolların kentsel dönüşümden kaynaklı tekrar onarım ve yenilenmesi gerekiyor. Bunun dışında toz, trafik ve gürültü sorununu çok fazla yaşıyoruz. 10 dakikada gideceğiniz yere saatler süren bir yolculuk sonunda varıyorsunuz.
“BELİRLİ BİR SIRAYLA YAPILMALI” • Birçok insan kentsel dönüşümden şikâyetçi ama aynı zamanda vatandaşlar binalarını yenilemek için kentsel dönüşüme evet diyor. İnşaatların belirli zaman aralıklarıyla başlanmasına yönelik mahalleli ile görüşmeleriniz oluyor mu?
Kadıköy Belediyesi’nde her ay muhtarlar toplantısı yapıyoruz. Bu toplantılara diğer kurumların sorumluları da katılıyor. Biz kentsel dönüşümün parsel değil ada bazlı olmasını istiyoruz. Ama bu durum maalesef gerçekleşmedi.Toplantılardan bu konuda olumlu bir sonuç çıkmadığı için mahalleli olarak da böyle bir koordinasyon sağlayamadık. Bence kentsel dönüşümde bölge bölge ilerlenmeli. Bu sayede sorunlar daha da azalabilir. • Kadıköy Belediyesi’nde yapılan toplantıların verimli geçtiğini düşünüyor musunuz?
Bütün muhtarlar taleplerini iletiyor. Yetkililer de not alıyor. Ufak tefek aksamalar olsa da toplantılar verimli geçiyor. Ayedaş ve İSKİ yetkilileri toplantıya katılıyor. Biz de eksiklerimizi ve taleplerimizi direkt olarak kurumlara ulaştırma imkânına sahip olabiliyoruz. Etkili iletişim ve ortak projeler ile sorunların çözümünün sağlanacağını düşünüyorum.
“PROJEYİ DUYUNCA HEYECANLANDIM” • Kentsel dönüşümden kaynaklı trafik sorununun yaşandığını söylediniz. Ne tür problemlerle karşılaşıyorsunuz?
Sahrayıcedit Kadıköy’ün yeni bir yerleşim alanı olmasına rağmen sokakları dar olan bir mahalle. Kentsel dönüşümden sonra hafriyat kamyonları sokaklardan geçtiği ya da park ettiği için ciddi bir trafik yoğunluğu yaşanıyor. Hatırlayanlar olabilir bir ay önce bir kamyon vatandaşımıza çarptı ve bu vatandaş hayatını kaybetti. Yani hem trafik hem de güvenlik sorunu yaşanıyor. Bu konuda taraflar koordineli çalışırsa sorunların çözümünü sağlayabiliriz. • Kadıköy Belediyesi trafik sorununa çözüm sağlamak ve bisiklet kullanımını şehir içinde yaygınlaştırmak için İnönü Caddesi’ne bisiklet yolu yaptı. Bu proje hakkında ne düşünüyorsunuz. Sizce bisiklet yolu trafik soruna çözüm sağlayabilir mi?
Ben 2011 yılında muhtar seçildim. Yurt dışında kaldığım sürede bisiklet yollarını takip ettim. Muhtar seçildiğimde ilk taleplerim arasında bisiklet yolunun yapılması vardı. Bu projeyi duyunca da çok heyecanlandım. Ancak alt yapı sorunun olduğu, otopark ihtiyacının çok fazla olduğu bir ülkede bu sistem sağlıklı olabilir mi ya da kaosa dönüşür mü? Bu konuda endişeliyim. Eskiden motosiklet sürücüleri bile kaldırımı kullanıyordu. Bisiklet sürücüleri de kaldırımı kullandıkları için yaşlılar ve yayalar sorun yaşıyordu. İnönü Caddesi çok yoğun bir cadde. Otopark olmadığı için vatandaşlar araçlarını yolun kenarına park ediyor. Bu yasal değil ama uygulanıyor. Dolayısıyla vatandaşların bu konuda şikâyetleri var. Bisikletliler yoğun bir şekilde yolu kullanırsa trafik ve yayalar için ne olur bilemiyorum. • Peki, ne yapılmalı, nasıl bir çözüm yolu izlenmeli?
Biz bisiklet yolunun kaldırıma alınmasını talep ettik. Bu talepten sonra da yolun bir kısmı da kaldırıma alındı. Bence kaldırım yolu genişletilirse hem yaya hem de bisiklet yolu için uygun bir yol oluşturabilir. Avrupa’da insanlar işlerine ya da başka yerlere gittiklerinde bisiklet kullanıyor. Ama oradaki bisiklet yolları daha çok ana yolların dışında. Keşke hem Kadıköy’de hem tüm ülkede biz de bu uygulamayı hayata geçirebilsek. • Bisikleti temel bir ulaşım aracı olarak düşünmemiz gerekmiyor mu?
Elbette böyle düşünmek gerekiyor. Bisikleti sadece spor, hobi ya da eğlence aracı olarak düşünmemek gerekiyor. Bu öneriler için teknik detayları bilmek gerekiyor. Belki trafiğin ya da yoğunluğun daha az olduğu bir yolu bisiklet yolu yapabiliriz.
ÇOCUKLARA BİSİKLET • Sahrayıcedit yaşlı nüfusun yoğun olduğu bir mahalle. Bisiklet yolunda engelli ve yaşlı vatandaşların sokağa çıkması da sağlanacak. Siz ne düşünüyorsunuz?
Üç tekerlekli bisikletler var. Yaşlı ve engellilerin taşınması sağlanıyor. Biz bir sosyal sorumluluk projesi hayata geçirmiştik. İlkokul öğrencilerini engelli vatandaşlarımızı buluşturmuştuk. Tabi ki onları çeşitli araçlarla bisiklet yolundan sahile ya da kent merkezine götürebilsek ne güzel olur. • Muhtarlığınızın hayata geçirdiği “açık kütüphane” ve diğer sosyal projeleriniz var. Bunlardan bahseder misiniz?
Birkaç proje başlatmıştık. Uzun süredir de devam ediyor. Bunlardan biri açık kütüphane projesi oldu. Her kesimden vatandaş bu projeden faydalandı. İkinci el giysi projesini başlattık. Bunların dışında kullanılmayan bisikletleri hayata döndürdük. Sponsor desteği ile tamir ettirdik. İhtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına hediye ettik. Hala bisiklet bağışları gelmeye devam ediyor. • Sahrayıcedit Kadıköy’ün en fazla yeşil alanına sahip mahallerinden biri. Mahalleli bu durumu nasıl değerlendiriyor, ya da bu konuda talepleri var mı?
Bu konuda avantajlı olduğumuzu düşünüyorum. 12 büyük parkımız var. Bunların içine küçük parkları dâhil etmiyorum. Yaşlı nüfus çok fazla olduğu için vatandaşlar zamanların büyük bir kısmını parklarda geçiriyor. Parklardaki kafeler tekrar açıldı. Özellikle yaşlı vatandaşlarımız hem kafelerin hizmet vermesinden, hem parklardan hem de sosyal yaşam evinden çok memnun. Ama mahallenin spor alanlarına ihtiyacı var. Gençlerin faydalanabileceği futbol, basketbol alanları yaratılabilir. Mahallemizde kütüphane yok bence büyük bir kütüphane kurulmalı.