Kadıköy'ün genç kalemleri

Kadıköy’ün genç yazarlarını bir gün gazetemizde ağırladık; onlarla şiirler, kitaplar, edebiyat gibi birçok konuda sohbet ettik.

17 Nisan 2013 - 15:05
Kadıköy’ün genç yazarlarını bir gün gazetemizde ağırladık; onlarla şiirler, kitaplar, edebiyat gibi birçok konuda sohbet ettik. Yazarlar kendi kitaplarının hikâyelerini anlattı. Berkin Civelek’in “Sadece Bir Gün”, Burak Uyanık’ın “Bir Dilim Elmadır Aşk”, Rıdvan Özkurt’un “Çona”, Furkan Tozduman’ın “Kızıl Saçlı Kadın” ile Baha Çıtakoğlu’nun “Yeni Gökler Bekler Seni” adlı kitabının hikâyelerini ve yaşanmışlıklarını biz de Gazete Kadıköy olarak sizlerle paylaşıyoruz.

Büşra TANRITANIR
Fotoğraflar: Baran ÇEVİK
 
‘BİR DİLİM ELMADIR AŞK…’
Burak Uyanık’ın ilk kitabı olan “Bir Dilim Elmadır Aşk”, Şubat ayının 3. haftası yayınlandı. Yayınlanan bu kitabın asıl amacı is, işitme engellilere bir ışık tutması. Uyanık, çok kısa bir süre duyma problemi yaşadığı için kitabının gelirini İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği’ne bağışlama kararı alarak, onlarla dert ortağı olmayı planlıyor. Kitap, insanın aşkı anlayamayışını, alışkanlıklarının dünyadaki gerçeklerin önüne geçişini çarpıcı ve samimi bir üslupla anlatıyor. Uyanık, kitabın içine serpiştirdiği şiirlerle yaşamından birçok anıyı okuyucularıyla paylaşıyor. Genç yazar, “Kitabı okuyan herkes içindekileri anlayamıyor. Kitapta derin anlamlar var. Derin anlamları yakalayabilen kişiler, kitabın sonunu getirip bana mesaj atıyorlar. Ve duyduklarım karşısında mutlu oluyorum.” İstanbul Aydın Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema öğrencisi olan genç yazar, aynı zamanda bu okulun müzik kulübü başkanlığını ve Koro Aydın müzik grubunun şefliğini yürütüyor. Engelsiz Sanat Konseri, Türkiye Sigara İle Savaş Derneği işbirliği ile “Sigaranı At Mızıkanı Kap” kampanyası, Doğu illerine kütüphane projesi ve İAÜ Müzik Grubuyla beraber altına imza attığı 28 etkinlik gerçekleştiren Uyanık, şimdilerde internet üzerinden yayınının yapıldığı Düşeş Fm’in yöneticiliğini ve öğrencilerin derslerine yardımcı olacak ‘Bidolu Eğitim’in de marka yöneticiliğini yapıyor. Kitabı www.twitter.com/burakuyanik34 ya da www.facebook.com/birdilimelmadirask adresinden takip edebilir ve temin edebilirsiniz.
 
‘ÇONA’
Liseden beri şiirler yazan Rıdvan Özkurt, ilk kitabı “Çona” ile yaşadığı hikâyeleri Laz şiiriyle buluşturuyor. Özkurt, kitabındaki şiirleri Lazca yazmasının nedenini şöyle anlatıyor: “Kültürün ölmesini istemiyoruz. Biz Lazız, daha sonra öğrendik Türkçe konuşmayı. Ben ortaokuldayken yasak gelince Türkçe öğrendim. Zaman geçtikçe Lazca asimile olmaya başladı. Ben de farkında olduğum için bu kitaptaki şiirlerimin çoğunu Lazca yazdım.” Aynı zamanda şiirlerinin hikâyesini de yazan Özkurt, “Karadeniz farklı. 25 yıldır evliyim. 16 yaşında evlendirildim. Ayşe senin, Fatma benim… Ne çıkarsa bahtımıza. Takımda oynarken, ‘Ben evleniyorum.’ diye izin alamadım. Babaannem yakın zamanda vefat etmişti. Bunun üzerine izin aldım. Evlendim ve ertesi sabah kampa geri döndüm. Ben senede bir giderdim yanına. Ama dediğim gibi bizim evliliğimiz iş evliliği. İşte bunları yazdım şiirlerime.” Şiirlerini yayınlamak için çok beklediğini söyleyen yazar, Karadeniz kültürünün unutulmaması için bu kitabı çıkarttığını vurguluyor. Kitabının ismi olan “Çona”, ışık anlamına geliyor. Şu sıralarda ikinci kitabını yazan Özkurt, kitabının ismi için seçtiği ‘Gönül Vadisi’ nin hikâyesini ise şöyle anlatıyor: “İkinci kitabım, ‘Gönül Vadisi’ Türkçe şiirlerden oluşacak bir şiir kitabı. Gönülden çok fazla pınarlar aktı, peki neden aktı? Çamlıhemşin’de Fırtına Vadisi var. Benim gönlümden akan vadi. Yaşadığımız şeyler, bulunduğumuz yerler etkiliyor şiir yazmayı. Çamlıhemşin’deki fırtına vadisinden yola çıkarak kitabıma Gönül Vadisi ismini verdim.”
 
‘KIZIL SAÇLI KADIN’
Genç yazar ve Blogger Furkan Tozduman, ilk kitabı “Kızıl Saçlı Kadın”ı Mart ayında çıkarttı. 4 senedir yazılarını blog sayfasında yayımlayan genç yazar, kitabının yayınlanması sırasında yaşadığı durumları anlattı.“Kıytı köşeden yazıyordum. Sonra ‘basayım bakalım ne olacak?’ dedim. Gezindim, basmak için yayınevi aradım. Çok yüksek miktarlar söylediler. Ben bu kadar ödeme yapamayacağım için, kendi çapımda bir şeyler yaptım. Okulun karşısındaki fotokopicilerden yazılarımı çıkartıp, yorgan iğnesi ve iplikle diktim. Daha sonra ElçiBey’e rastladım. Uzun bir sohbetten sonra kitabı Word dosyası halinde bırakıp haber bekledim. Bir hafta sonra o haber geldi. Bana kitabımdan 20 tanesini hediye etti.” Marmara Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümünde okuyan blogger Tozduman, aynı zamanda Ayla Algan’ın oyunculuk kursunda drama dersleri alıyor. Hikaye ve günlüklerden oluşan kitap adını, Kızıl Saçlı Kadın’ın hikâyesinden alıyor. Tozduman’ın kitabına http://persemberuyasi2.wordpress.com/author/persemberuyasi2/ ulaşabilirsiniz.
 
‘SADECE BİR GÜN’
Üniversite yıllarından beri şiir macerasını sürdüren Berkin Civelek, ilk kitabı olan “Sadece Bir Gün”ü Mart ayında çıkarttı. Tamamen manevi bir çalışma olduğunu söyleyen Civelek, yazdıklarının bir şiir kitabı haline gelmesine sebep olan tesadüf olayı anlattı. “Üniversite yıllarımda Mustafa Balbay’ın çıkarttığı “Düşünüyorum O Halde Sanığım” kitabı vardı. Ben de takip ediyordum Balbay’ın kitaplarını. 2011 Mart ayında Balbay’ın kitabını almıştım yine. Okuyordum. Şiir yolculuğumun en yoğun olduğu zamanlardı. Kampanya vardı, kitabın kapağında güvercin resmi vardı. Silivri’ye giden bir güvercindi bu. Okuyucu kitabı alıyor ve isteyen insanlar kartpostala düşüncelerini yazarak postayla gönderiyor. Ben de kitaptaki kartpostalı aldım ve şiirimi yazıp postaladım. Ardından 2012 yılının Kasım ayında Balbay’ın yeni kitabı çıkmış. Bu yollanan mektupları bir kitap haline getirmiş. Kitabın çıktığından haberim yoktu. Arkadaşım arayıp bana ‘Balbay’ın kitabında okuduğum bir şiir senin yazdıklarına benziyor’ dedi. Ben de ertesi gün alıp kitabı okudum. Yazmış olduğum şiiri orada gördüm.” 
Aşk ve siyasi şiirlerden oluşan kitapta yaşamından kesitler olduğunu belirten Civelek, aynı zamanda Kadıköy’de avukatlık yapıyor.
 
‘YENİ GÖKLER BEKLER SENİ’
Baha Çıtakoğlu’nun İnsancıl Yayınlarından çıkan ilk kitabı “Yeni Gökler Bekler Seni”, yaşamın içinden kopmuş şiirleri bizlerle buluşturuyor. İlk kitabının yayımlanması için acele etmeyen Çıtakoğlu, yaptığı gözlemlerle şiirlerinde soluk alan insanları konu ediniyor. Gerçekçi şiir dünyasına yenilikler getiren şair aynı zamanda amatör tiyatrolarda rol alıyor, sosyal-iş gazetesinin kültür-sanat sayfasını düzenliyor ve öykülerini dergilerde yayımlıyor.
 
 
 
 
 
Etiketler; Berkin Civelek

ARŞİV