Kadıköy'ün güvenlik planına imza

: Kadıköy’ün daha güvenli bir ilçe olması için hazırlanan ‘’Kadıköy Yerel Güvenlik Planı’’ imzalandı.

05 Mart 2014 - 10:34

Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Harika Şebnem KARABIYIK

İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi’nin 2. Aşaması kapsamında Kadıköy İlçe Önleme ve Güvenlik Komisyonu’nun 5. Toplantısı, 28 Şubat Cuma günü Kadıköy’de yapıldı.  Nisan 2013 itibariyle faaliyete geçen Kadıköy Yerel Önleme ve Güvenlik Komisyonu ilçenin yerel güvenlik analizini yaptı, güvenlik sorunlarını tespit etti, önceliklendirdi ve öncelikli sorunların çözümüne hizmet edecek hedefler ve eylem planlarını geliştirdi. Bu çalışmalar sonucunda hazırlanan ‘’Kadıköy Yerel Güvenlik Planı’’ kamuoyuna sunuldu ve Kaymakamlık, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Kent Konseyi, Kadıköy Belediye Başkanlığ, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri tarafından paydaş olarak imzalandı. Kaymakam Birol Kurubal, bu projenin sonuçlarının Ankara’da yankı bulması ve konuyla ilgili yasal bir mevzuat hazırlanmasını diledi.

7 hedef, 10 eylem
Kadıköy Yerel Güvenlik Planı, Kadıköy’ün demografik ve coğrafi özellikleri, güvenlik ile ilgili mevcut mekanizmaları, uygulamaları, güvenlik sıkıntılarını ve bunlara yönelik geliştirilen önleyici eylem planlarını içeriyor. Plana göre Kadıköy’ün güvenlik öncelikleri ‘’Trafik ve yolcu güvenliği’’, ‘’hırsızlık’’, ‘’madde bağımlılığı ve gençlerde şiddet eğilimi’’ile ‘’aile içi şiddet’’ olarak 4 ana başlıkta belirlendi. Bu sorunların azaltılması için de 7 Hedef ve  10 Eylem Planı hazırlandı. Bu 7 hedef şöyle;

1. Minibüs ve dolmuş kullanımı dolayısıyla oluşan güvenlik zafiyetlerini azaltmak
2. Düzensiz planlama dolayısıyla oluşan trafiği azaltmak
3. Yaya geçişlerinin kullanılmasını sağlayarak yolcu güvenliğini artırmak
4. Evden, iş yerinden ve arabadan hırsızlık oranlarında düşüş sağlamak
5. Aile içi şiddet vakalarının tespiti ve rehabilitasyonuna destek sağlamak
6. Kadınların ekonomik gelir yaratma kapasitelerinin geliştirilmesi
7. Okullarda zorbalık ve okul devamsızlığında azalma sağlamak
Bu hedeflere ulaşmak için de yapılması planlanan eylemlerden bazıları da şöyle;
-          Minibüs ve dolmuş şoförlerine eğitim verilecek.
-          Kadıköy’deki yol kapama bilgileri vatandaşa, ilgili kurumların web siteleri aracılığyla anında duyurulacak.
-          Yaya geçitlerinde yaya yol vermeye yönelik bilinçlendirme kampanyası yürütülecek
-          Aile içi şiddet mağdurlarına yönelik anket yapılacak.
-          Dezavantajlı bölgelerdeki kadınlara yönelik meslek edindirme kursları verilecek.
-          Belirlenen okullarda suçlu çocuklara mentorluk desteği verilecek

PROJEYE DAİR
İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi, Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilip, İçişleri Bakanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının teknik desteği ile yürütülüyor. Bu proje, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarla İşbirliği halinde hayata geçiriliyor. Halihazırda varolan sivil gözetim mekanizmalarının geliştirilmesi hedeflenen proje, Avrupa Komisyonu tarafından finanse ediliyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın teknik desteğiyle İçişleri Bakanlığı tarafından uygulanan projenin ilk aşaması Aralık 2008-Mayıs 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilmişti. Projenin ikinci aşaması Temmuz 2012’den bu yana sürüyor.

ARŞİV