Kentimizle ilgili yaptığımız haberlerimizde sık sık Kadıköy’ün sosyo-ekonomik yönden Türkiye’nin önde gelen kentleri arasında yer aldığını hep yazdık, vurguladık, ifade ettik…
Kimileri inanmadı, “Haydi ordan!” deyip, gülüp geçenler bile oldu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye bölümü Yrd. Doç. Dr. Murat Şeker öyle bir araştırma yaptı ki, tüm İstanbul bu araştırmanın sonucunu merakla bekledi. Nihayet Yrd. Doç. Dr. Murat Şeker “İstanbul’da Yaşam Kalitesi Araştırması”nı tamamladı. Kadıköy istatistiklerle İstanbul’daki 39 ilçe arasında “En Yaşanılır İlçe” olarak birinci sıraya erleşti.
İSTANBUL TİCARET ODASI KÜTÜPHANESİ’NDE!..
İstanbul’daki 39 ilçe kapsamında, 2009 yılına ait veriler kullanılarak hazırlanan araştırmada, İstanbul’da Yaşam Kalitesi Endeksinde kullanılan demografik yapı, eğitim, sağlık, ekonomi, ulaşım, çevre ve sosyal yaşam olmak üzere 7 ana alanda değişken dikkate alındı. Araştırma kapsamında, İstanbul kent nüfusunu temsilen 18 yaş üstü 2.410 kişiyle yüz yüze görüşme yapıldı. Araştırmanın demografik yapısını cinsiyet, yaş, eğitim meslek ve gelir düzeyi gibi göstergeler oluşturdu. Çalışma, adı geçen göstergelerden sağlanan veriler ve alanlar arasındaki ilişkileri ortaya koymakta ve İstanbul’daki yaşam temposuna ve toplumsal yapıya dair önemli bilgiler sunmakta.
Araştırma İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklendi. Araştırmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve kitaplaştırılması ise İstanbul Ticaret Odası tarafından araştırma projesi kapsamına alınması sonucunda gerçekleşti.
İstanbul’da yaşam kalitesinin hem kantitatif hem de kalitatif yöntemlerle araştırıldığı ve İstanbul’daki 39 ilçeye ait 54 farklı değişkenin kullanılarak elde edildiği “İstanbul Yaşam Kalitesi Endeksi” yıllar itibariyle güncellenerek, ilçeler arası değişikliklerin tespitine imkan kılabilecek şekilde tasarlandı.
4 bölümden oluşan, kaynakça ve ekler hariç 188 sayfalık geniş hacimli kitap İstanbul Ticaret Odası Kütüphanesi’nde yerini aldı.
YRD. DOÇ. DR. ŞEKER: ‘SON YILLARA AİT ARAŞTIRMA YOKTU!’
Yaşam kalitesinin son dönemlerde sıkça gündeme getirilen bir konu olmasına rağmen, İstanbul gibi metropol bir şehre ait son yılları kapsayan herhangi bir bilimsel araştırmanın mevcut olmadığını ve bu yüzden bilimsel çalışma yapma ihtiyacı hissettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Murat Şeker, “İstanbul'a ait bir yaşam kalitesi endeksi ortaya koyarak, bunu yıllar itibariyle devam ettirip, kamuoyu, politika yapıcıları, yerel ve merkezi yönetim yetkilileri ile paylaşmak ve alınacak kararlarda ve yapılacak uygulamalarda başvurulabilecek bir veri kaynağı oluşturma amacını taşıyorum” dedi.
İstanbul’da yaşam kalitesini araştırırken, nicel ve nitel yöntemler kullandığını, çalışmanın ilk kısmını oluşturan nicel analiz kapsamında, yaşam kalitesinin belirleyicileri olarak saptanan değişkenler ile İstanbul’da 39 ilçe bazında yaşam kalitesi endeksi oluşturduğunu, ikinci kısımda ise İstanbul’da alan araştırması yaptığını ve bireylerle tek tek görüştüğünü söyleyen Yrd. Doç. Dr. Şeker, “Araştırma 2010 yılında yaklaşık 9 aylık bir çalışmanın sonunda tamamlandı. Araştırmada oluşturulan Yaşam Kalitesi Endeksi sadece gerçek verilere dayandırıldı. Bu yüzden 2009 yılı için kesinleşen istatistikler kullanıldı. Çalışmanın alan araştırması, yani anketin yürütüldüğü zaman aralığı ise 21 Mayıs-10 Haziran 2010 tarihleri arasındadır.” diye konuştu.
KADIKÖYLÜ DUYARLI VE SORGULAYICI
İstanbul’un güzel ilçelerinden birinde, Fatih-Fındıkzade’de yaşadığını ve burada yaşamaktan oldukça memnun olduğunu da özellikle vurgulayan Şeker, “Bana göre Kadıköy'ün sahip olduğu en değerli özellik Kadıköy'de yaşayan insanlar. Kadıköy halkı yaşadığı ilçeyi benimseyen, sorgulayan, duyarlı bir kesimden oluşuyor. O yüzden tüm belediyelerin yapması gerektiği gibi Kadıköy'de de Kadıköylülerin sesine kulak verilmeli, belediyenin bu alanda yaptığı çalışma alanı genişletilmelidir. Kadıköy sahip olduğu eğitim seviyesi yüksek insan gücünü Kadıköy için kullanabilmelidir. Tabi öte yandan Kadıköy'de gelir ve eğitim düzeyi düşük kesimin de kente entegrasyonu hızlandırılmalı, onların sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlarına yönelik projeler geliştirilmeli, yürütülen projeler daha kapsamlı bir şekilde genişletilmelidir” dedi.
Yaşam Kalitesi Endeksi 2009’un, kesinleşen istatistikî verilere dayandırılarak oluşturulduğunu belirterek, sözkonusu çalışmanın ulusal ve yerel basında genellikle spot başlıklarla geçiştirildiğini söyleyen Şeker, “Oysa çalışma yoğun analizler gerektiren çarpıcı sonuçlar da içeriyor. Kadıköy de dâhil olmak üzere, yaşam kalitesinin yüksek olmasına rağmen bazı alanlarda memnuniyetsizliklerin duyulduğu birçok ilçemiz mevcut. O yüzden çalışmanın bir bütün olarak incelenmesi, sonuçların daha iyi anlaşılabilmesine imkân tanıyacaktır” diye konuştu.
ÖZTÜRK: ‘SÜRPRİZ DEĞİL’
“Kadıköy’ün en yaşanılır ilçe seçilmesi doğal bir sonuç. Bizim için çok sürpriz değil. Çünkü Kadıköy zaten 1950’lerden itibaren İstanbul’un yatakhanesi ve yaşama bölgesi olarak iskân edilmeye başlanmış. Burada belki en doğru karar 1989’dan bu yana belediye yönetiminin de bu şekilde bir program takip etmesi oldu. Yani bu yaşam bölgesinde kültür, sanat, spor, sağlık olmalı. Bunlar orada yaşamın daha rahat ve kaliteli geçmesini sağlar. Belediye olarak işte biz bunu yaptık. Bunun yanı sıra kurumlarının birliği arasındaki işbirliği de kaliteli yaşam değerini yükseltiyor. Emniyetle belediyenin, kaymakamlıkla belediyenin, adliyeyle diğer kurumların hepsinin bunda katkısı var. Bu olayda başroller Kadıköylüler. Kadıköylüler kente sahip çıkışlarıyla, duruşlarıyla eğitim kültürleriyle zaten buranın yaşanılabilir bir ilçe olması için ciddi bir çaba harcıyorlar. Alınan aykırı kararlara karşı direnç gösteriyorlar örneğin yeşil alanları, çevreyi koruyorlar. Dolayısıyla bu konudaki tepki, sahip çıkma duygusu haliyle burada ciddi bir birlikteliği getiriyor. Kadıköy, belediyesiyle kaymakamlığıyla bütün kurumlarıyla ve her şeyden önce 21 mahallede yaşayan insanlarıyla kucaklaşmış çok büyük bir aile. Dolayısıyla biz bu ailede olmaktan ve Kadıköy’de yaşamaktan mutluyuz.”
YRD. DOÇ. DR. ŞEKER: ‘KADIKÖYLÜ SORGULAYICI, DUYARLI’
“İstanbul gibi metropol bir şehre ait son yılları kapsayan herhangi bir bilimsel araştırma yoktu. 2010 yılında yaklaşık 9 aylık bir çalışmanın sonunda tamamlandı. Araştırmada oluşturulan Yaşam Kalitesi Endeksi sadece gerçek verilere dayandırıldı. Bana göre Kadıköy'ün sahip olduğu en değerli özellik Kadıköy'de yaşayan insanlar. Kadıköy halkı yaşadığı ilçeyi benimseyen, sorgulayan, duyarlı bir kesimden oluşuyor. Çalışma yoğun analizler gerektiren çarpıcı sonuçlar da içeriyor. Kadıköy de dâhil olmak üzere, yaşam kalitesinin yüksek olmasına rağmen bazı alanlarda memnuniyetsizliklerin duyulduğu birçok ilçemiz mevcut. O yüzden çalışmanın bir bütün olarak incelenmesi, sonuçların daha iyi anlaşılabilmesine imkân tanıyacaktır.”
Mustafa SÜRMELİ