Kadıköy'ün mimarından veda…

Kadıköy’ün mimari kimliğinin oluşmasında katkısı olmuş pek çok yapıda imzası bulunan mimar Melih Koray yaşamını yitirdi

22 Eylül 2016 - 15:04

1951 yılında Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olan Melih Koray, tasarladığı nitelikli konut yapılarıyla özellikle Kadıköy’ün mimari kimliğinin oluşmasında büyük katkıda bulundu. Bugün Bağdat Caddesi’nde kentsel dönüşüm nedeniyle yıkılan/yıkım tehdidi altında olan pek çok nitelikli yapı da Melih Koray’ın eseri.
Kadıköylü mimar Arif Atılgan mimdap.org adresindeki bir yazıda Melih Koray binalarının kent açısından önemini şu sözlerle ifade ediyor: “İstanbul’da 19. yüzyılda başlayan apartman mimarisi farklı dönemlerde farklı çözümler üretmiştir. Bu dönemler arasında 1950-60’lı yılların kente olan talebin artmaya başladığı dönemin mimarisi de bulunmaktadır. Bu dönemde yapılan nitelikli apartmanlar Bağdat Caddesini şekillendirmiş, onun CADDE olarak isimlendirilmesini sağlamıştır. CADDE bu özelliği ile korunması gereken bir kültür varlığıdır. Melih Koray yapıları sağladıkları estetik ve reel değerlerle İstanbul’un sadece bir dönemine olumlu örnekler oluşturmakla kalmamış aynı zamanda kentin ayrık nizamlı, bahçe kültürlü, ön yan ve arka cephe mimarisini oluşturan kavramlar için yüksek mimari özellikleri olan alternatifler sunmuştur. Bu özellikleriyle Melih Koray yapılarının korunmak üzere tescil edilmeleri gerekmektedir.” Özellikle Bağdat Caddesi’nin mimari kimliğinin oluşmasında büyük emekleri olan Melih Koray, geçtiğimiz yıl  projelerinin tescil edilmesi yolunda girişimlerde bulunmuştu. Sadece Bağdat Caddesi’nin Kızıltoprak ile Bostancı bölümü arasında 50’den fazla projesi olan Koray’ın önemli eserleri arasında, Altıyol Kuşdili Caddesi üzerinde bulunan ödüllü EFES Sineması Projesi de yer alıyor. Çizimlerinde ve yorumlarında modernist bir çizgiyi ön planda tutmasıyla tanınan ünlü mimar, bir zamanlar Caddebostan ile Kurbağalıdere arasında dolaşan bir yüzen ev projesi de geliştirmişti.
19 Eylül 2016 Pazartesi akşamı 88 yaşında yaşamını yitiren ünlü mimar, 20 Eylül Salı günü Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Kaynak: atilganblog.blogspot.com.tr ve mimdap.org

 

ARŞİV