Kadıköy'ün çocukları, çocukların Kadıköy'ü…

“Mutlu çocuklar mutlu toplumlar” düşüncesinden hareketle çocuklara özel projeler hazırlayan Kadıköy Belediyesi, bu yıl da 23 Nisan’da ‘Kadıköy’de çocuk olmanın keyfini’ yaşatacak

16 Nisan 2015 - 16:28
 
Gökçe UYGUN
Atatürk’ün dünya çocuklarına armağan ettiği “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”, çocukların kenti Kadıköy’de kutlanıyor. Yetişkinler kadar çocuklara da önem veren, çocukların da belediyesi olan Kadıköy Belediyesi, bu yıl kutlamalar için zengin bir program hazırladı. 1 haftaya yayılan program, 19 Nisan Pazar günü başlayacak. Kadıköylü çocuklar duvar boyama etkinliğinde buluşacak. “7’den 77’ye Adam Olacak Çocuklar”, Barış ağabeylerini Caferağa Spor Salonu’nun duvarına resmedecekler. Etkinlik 12.00-18.00 saatleri arasında devam edecek.

İSTEYENE TİYATRO İSTEYENE ŞENLİK
23 ve 24 Nisan günlerinde “23 Nisan Çocuk Şenliği” yapılacak. Özgürlük Parkı’ndaki şenlik, öğlen 13.00’de başlayıp, akşam 18.00’e dek sürecek. 23 Nisan günü bir başka etkinlik de  “Kadıköy Çocukları Birlikte Çalıyor Söylüyor” olacak. Kadıköy İskele Meydanı’ndaki etkinlik saat 14.00’da başlayacak. Aynı günün akşamı saat 17.00’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde “Hayalimdeki Kadıköy” Resim Yarışması’nın ödül töreni yapılacak, sergisi açılacak. 23 Nisan günü bir başka sürpriz de antika araçlarla Kadıköy turu olacak. Klasik Otomobillerle “Engelsiz Kadıköy” Çocuk Hakları Farkındalığı Turu, Bağdat Caddesi’nde yapılacak. 24 Nisan Cuma günü ise çocukların en çok zevk alacağı etkinliklerden biri olacak. Yeldeğirmeni/Duatepe  Sokak’ta (TAK’ın sokağı) saat 14.00’te başlayacak şenlikte, çocuklar sokak oyunlarını doyasıya oynamanın tadını çıkaracaklar. Çocuklar, 24 Nisan Cuma günü ücretsiz olarak tiyatro da izleyebilecekler. Kozyatağı Kültür Merkezi’nde Tiyatro Alkış’ın “Pinokyo” oyunu, Barış Manço Kültür Merkezi’nde de Tiyatro 34’ün  “Zaman Makinesi”  adlı oyunu sahnelenecek. Her iki mekânda oyunlar saat 13.00’te başlayacak.


DİŞ TEDAVİSİNDEN SANAT EĞİTİMİNE…
Burada yaşayan ya da eğitim gören çocuklar, Kadıköy’ün çocukları, ilçede her türlü ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Zira Kadıköy Belediyesi çocukların fiziksel gelişiminden sanat yeteneklerine, diş tedavilerinden kitap okuma alışkanlılarına dek pek çok konuda hizmetler sunuyor. Hepsi ücretsiz olan bu özel hizmetleri şöyle özetlemek mümkün;
Çocuk Sanat Merkezi: Kadıköy Belediyesi’nin bir konservatuar ciddiyetinde ama aynı zamanda amatör bir ruhla faaliyete geçirdiği merkezde, sanatın ABC’si öğretiliyor. Sanata açılan bu kapıdan, bugüne dek binlerce çocuk girdi, sanatla tanıştı. Merkezde müzikten, dansa, dramadan, resme kadar sanatın farklı alanlarında ücretsiz eğitim veriliyor. 2007 Kasım ayında Kadıköy’deki 5 farklı kültür merkezinde, piyano, gitar, keman, bağlama ve vurmalı çalgılarda başlatılan ücretsiz müzik eğitimi seferberliğiyle temelleri atılan Çocuk Sanat Merkezi, Aralık 2008’den beri Göztepe’de bulunuyor.
Çocuk Etüt Merkezleri: Bu merkezler, Dumlupınar, Fikirtepe, Eğitim ve Rasimpaşa mahallelerinde ikamet eden çocukların, eğitim ve öğretimlerine katkıda bulunmak, boş zamanlarını değerlendirmek, okuma alışkanlığını kazandırmak gibi amaçlarla kuruldu. İlk merkez 2009’da Dumlupınar’da açıldı. Talep çok olunca, etüt merkezlerinin sayısı 2010’da 4’e yükseltildi. Merkezler isimlerini edebiyat dünyasının Kadıköylü usta isimlerinden aldı; Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Süreya, Fazıl Hüsnü Dağlarca ve Kemal Tahir çocuk etüt merkezleri. Öğrenciler merkezlerde hem ders çalışıyorlar, hem kitap okuyorlar, hem de hayatlarını ilgilendirecek olan sınavlara hocalar eşliğinde hazırlanıyorlar.
Diş Polikiniği: Göztepe’de hizmet veren Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, ilçedeki ilköğretim okullarında okuyan binlerce çocuğa ücretsiz diş tedavisi olanağı sunuyor. Bu merkez ayrıca, tedavileri sırasında problemler yaşayan engelli çocukların ağız, diş ve çene ameliyatlarının genel anestezi ile steril ortamda yapılabilmesi için bir ‘Çocuk Diş Ameliyathanesi’ne de sahip.   
 
ÇOCUKLARA ÖZEL KÜTÜPHANE!

Çocuk Kütüphanesi: Türkiye’nin ilk interaktif Çocuk Kütüphanesi, Kadıköy Özgürlük Parkı’nda hizmet veriyor.  Kitap Okuyan Çocuklar Projesi’nin 10 bini aşkın imza toplayarak Kadıköy Belediyesi’ne sunmasıyla hayata geçirilen Çocuk Kütüphanesi, yaklaşık 1 yıldır faaliyette.  Özellikle 0-6 yaş arası okul öncesi çocukların yaşıtlarıyla sosyalleştiği, küçük yaşta okuma-yazma öğrenmeden aileleriyle kitap okuyarak kitap okuma kültürünü kazandıkları kütüphanede, kitap okumaları, seminerler gibi etkinlikler de yapılıyor.
Ruh Sağlığı Merkezi:  Türkiye’de bir yerel yönetimin açtığı, çocuklara yönelik ilk “koruyucu ruh sağlığı merkezi” olarak açılan Kadıköy Belediyesi Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi’nde açıldığı tarihten bu yana binlerce çocuğa terapi hizmeti verildi. Göztepe’deki merkezde, bireysel danışmanlık, grup terapisi, eğitim grupları, zihinsel ve duygusal durum değerlendirmesi, anne-baba eğitim seminerleri gibi hizmetler ücretsiz olarak sunuluyor. Merkezdeki bir erişkin psikiyatristi de, danışmanlık verilen çocukların anne-babalarına hizmet veriyor.
Çocuk yuvaları: Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç, Mevhibe İnönü ve Bahriye Üçok olmak üzere 4 merkezde, her yaş grubundan çocuğa kreş hizmeti sunuluyor.

Çocuklar yararına konser
Öte yandan Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi de 23 Nisan bayramı vesilesiyle çocuklar yararına bir konsere ev sahipliği yapıyor. Sosyal güvencesi olmayan müzisyen gençlere bir gelecek sağlama projesi olarak kurulan Film Müzikleri Senfoni Orkestrası (FİLMSO), “Çocuk Kalbimle Atatürk” temalı bir konser verecek. H. İbrahim Muslu yönetiminde, 22 Nisan 20.00’de gerçekleştirilecek konserde, çok sevilen çocuk şarkıları ve film müzikleri, 90 çocuktan oluşan koro ve görsel şölen eşliğinde sahnelenecek. 2010 yılında alanında en başarılı genç müzisyenlerden kurulan FİLMSO, orkestra başta dünya ve yerli film müzikleri olmak üzere; barok, romantik ve klasik dönem tüm senfonik eserlerinden müzikal, vals ve tangolara varan geniş bir alanda çalışmalarını sürdürüyor.

NEDEN ÇOCUKLARIN BAYRAMI?
23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarih. Çocukların, milletin geleceği olduğunu bilen Atatürk, 23 Nisan 1924’te ‘23 Nisan’ gününün bayram olarak kutlanmasına karar verdi. Bu tarihten 5 yıl sonra yani 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etti. Bu kararda, savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacı da etkiliydi. 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlandı.  1979’da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşınan bu millî bayrama, her yıl farklı ülkelerden çocuklar da katılıyor. Türkiye, dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke... Ayrıca 1933’te Atatürk’le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği, günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde sürüyor.

ARŞİV