Kadıköy'ün orta yeri heykel!

Kadıköy’ün kamusal alanlarını sanatla zenginleştirmeyi amaçlayan Kadıköy Belediyesi kolları sıvadı. İlçeye 12 heykel diken belediye, 5 heykel daha yaptırıyor.

15 Ağustos 2013 - 15:53
HABER: Gökçe UYGUN
FOTOĞRAFLAR: Sümeyye YAMAN
 
Orhan Veli, “İstanbul’un orta yeri sinema, Garipliğim, mahzunluğum duyurmayın anama…” diyordu bir şiirinde. Yazının başlığı bu şiirden ilhamla atıldı. Biz de buradan hareketle “İstanbul’un kalbi Kadıköy’ün orta yeri heykel” desek yanlış olmaz sanırım… Zira Kadıköy Belediyesi, bugünlerde büyük bir sanat atağı içinde. İlçenin dört bir tarafını heykellerle bezemek için harekete geçen belediye, bu konuda önemli aşamalar kaydetti bile. Yaklaşık 1 yıldır devam eden çalışmalar kapsamında şu ana dek Kadıköy’ün 12 noktasına heykeller dikildi. 5 heykel de yapım aşamasında.
Kadıköy’ü heykellerle bezeyen 3 kişilik grubun başındaki isim ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin bir önceki rektörü (Şu an üniversitede öğretim üyesi) heykeltıraş Prof. Rahmi Aksungur. Aktif olarak sanat hayatını sürdüren bir heykeltıraş olan Aksungur, projenin nasıl başladığını şöyle anlatıyor; “Başkan Selami Öztürk, Kadıköy’ün sanat hayatı için, çeşitli sanat dallarından 10 kişilik bir komite oluşturdu. Amaç; kamusal alandaki sanat yapıtı sayısını artırmak. Bu komite de kendi içinde alt gruplara bölündü. Ben de Prof. Dr. Nilüfer Ergin ve Prof. Dr. Vedat Somay’dan oluşan grubun başkanıyım. Biz, kendini sanat alanında kendini kanıtlamış sanatçılara heykeller yaptıralım diye düşündük ve böylece çalışmalara başladık. Sanatçılara çağrı yaptık ki çoğundan da olumlu tepki aldık. Sanatçıları, eserlerini yaparken serbest bıraktık. Kendi özgü sanatını temsil eden bir çalışma yaparak, Kadıköyümüze kazandırsınlar istedik. Böylece Kadıköy heykellerle dolmaya başladı.”

KADIKÖYLÜ KAYAKÇIYA VEFA…

Böyle bir çalışmanın Türkiye’de bir ilk olduğunu, bunun da Kadıköy’e çok yakıştığını vurgulayan Rahmi Aksungur, “Kadıköy, kültür seviyesinin en yüksek olduğu ilçelerden biri. Değerli bir başkanın olmasının da bir yansıması bu tür projeler…” yorumunu yapıyor. Türk sanatçısının özgün yapıtlarını Kadıköy’e kazandırmayı amaçladıklarını anlatan Aksungur, “Başkan Kadıköy tutkusu ve kadirbilirliği bazı heykelleri yaptırttı. Örneğin Erzurum’da hayatını kaybeden Kadıköylü Milli Kayakçı Aslı Nemutlu'nun adına bir heykel dikildi. Heykel projesi şimdilik 17 heykeli kapsıyor ancak bununla sınırlı kalmayacak, devam edecek” diye konuşuyor. Heykelleri, “bir toplumun kültürünün köşe taşı” olarak tanımlayan Aksungur, şöyle devam ediyor; “Bir milletin aynası sanat, olumlu olumsuz her şeyinizi orada görebilirsiniz. Tarihe bakınca bunu anlayacaksınız. Arkasında yapıt, mimari ve heykel gibi zamana karşı direnen eserler bırakan toplumlar, yok olsalar bile haklarında bilgiler sunar. Oysa dünyada ismini bile bilmediğimiz o kadar çok kaybolmuş toplum var ki, sebebi arkada kültürel hiçbir iz, yapıt bırakmamasıdır. Peki sanatın millete faydası ne? Bir şıklık, bir dekorasyon mu? Hayır. Bir heykelin yanından geçerken ister istemez kafanızı çeviriyorsunuz ve iz beyninizde kalıyor, devam ediyorsunuz. O görüntü beyninizde ara ara tekrarlanıyor. Bu görüntüler sizin kültürel geçmişinizden ve yeni önerilerden bilgiler içeriyorsa siz de o bilgiyi alıyorsunuz. Yani sanatsal bir enformasyon görevi yapıyor. Ayrıca sanat ortamında büyütülen çocukların da beynindeki yaratıcılık kavramı geliştiği saptanmış.”

BOĞA HEYKELİ VE KADIKÖY…

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi, heykeltıraş Prof. Rahmi Aksungur, Kadıköy’den alınmak istenen Boğa heykeliyle ilgili de şu görüşleri ifade ediyor; “Heykeller, bulundukları yerde bir müddet sonra topluma mal olmaya başlarlar. Orada yaşayan insanların gözleri bunlara alışır ve ister arar. ‘Boğa Heykeli’nde buluşalım?’ Kadıköy’de kaç kuşak bu cümle ile büyüdü kimbilir… Halka mal olmuş bir yapıtın yerinden kaldırılmasına ben karşıyım. Kadıköylü ayaklanır. Boğa, Altıyol’a ilk koyulduğundan bir iki sene sonra belki eşinin yanına götürülebilirdi ama artık olmaz...”

HÜRKUŞ VE NAKİYE ÖĞRETMEN’E TÖRENLİ AÇILIŞ

Kadıköy’deki heykel projesinin ilk örneği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Söğütlüçeşme Caddesi Başçavuş Sokak kesişiminde (Osmanağa Camii karşısı) gerçekleştirmişti. Dünyanın ilk çocuk hakları mitingini 1930 yılında Taksim’de çocuklarla birlikte düzenleyerek, çocuk hakları bildirisini okuyan Öğretmen Nakiye Elgün’ün, o günü simgeleyen rölyefi özel bir törenle açılmıştı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Heykeltıraş Ümit Öztürk’ün yaptığı rölyefte; Nakiye Öğretmen, çocuk hakları bildirisi’ni okurken resmediliyor.
Kadıköylü gökyüzü kahramanı Vecihi Hürkuş ve hayatını havacılığa adayan tüm tayyareciler adına Kadıköy Belediyesi tarafından Kızıltoprak'ta yaptırılan anıtı da 5 Mayıs’ta törenle açılmıştı. Başkan Öztürk, “Kendisi de bir Kemalist olan Hürkuş’un heykelinin, Atatürk ilkelerinin kalesi olan Kadıköy'de yükselmesi bizim için büyük onur” demişti. Anıtta, Hürkuş heykeli ve 1930'da Kadıköy'de imal ettiği ilk Türk sivil uçağı VECİHİ XIV figürü bulunuyor.
 
KADIKÖY HEYKELLERİ
HEYKELTRAŞ ADI:                  HEYKEL YERİ:                HEYKEL ADI:                   DURUMU:
 
1. ÜMİT ÖZTÜRK                   HALK BANKASI             NAKİYE ÖĞRETMEN           BİTTİ
2. Derya E. DAĞDEVİREN     KIZILTOPRAK               VECİHİ HÜRKUŞ                 BİTTİ (Ersal YAVİ)
3. A.Teoman GERMANER      ÇINAR PARK                 SOYUT HEYKEL                   BİTTİ
4. Nilay K. BÜYÜKİŞLİYEN    ATATÜRK CD.               KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ    KAİDESİ YAPILIYOR
5. Neslihan PALA                  KALAMIŞ PARKI           ASLI NEMUTLU                   BİTTİ
6. Bihrat MAVİTAN              EVLENDİRME                  GELİN DAMAT                    BİTTİ
7. Ayla AKSUNGUR               DEFNE PARK                   SAHRAYI CEDİT MAH.      BİTTİ
8. Rahmi AKSUNGUR            MODA MEYDANI             MODA                                 BİTTİ
9. Rahmi AKSUNGUR            YOĞURTCU PARKI          SÜREYYA PAŞA                 BİTTİ
10. Vedat SOMAY                KRİTON CURİ                  KRİTON CURİ                    SON AŞAMADA
11. Önder BÜYÜKERMAN    HÜRRİYET PARKI           ŞARKICI KUŞLAR              BİTTİ
12. Hayri KARAY                KALAMIŞ PARKI             SOYUT HEYKEL                  DEVAM EDİYOR
13. ÜMİT ÖZTÜRK              KALAMIŞ CAD.                SANATCILAR HEYKELİ     DEVAM EDİYOR
14.Hüseyin YÜCE                YOĞURTÇU PARKI           FİKRET MUALLA               BİTTİ
15.Hüseyin YÜCE                BEHİCE YAZGAN PRK.     KADIN HEYKELİ                BİTTİ
16.Bülent ÇINAR                KARAKOLHANE KÖŞESİ  DEĞİRMEN TAŞLARI         BİTTİ
17.Meriç HIZAL                  FERİT TEK KÖŞESİ           GÜNEŞ SAATİ                    MAKETİ GELDİ

ARŞİV