Kadıköy'ün Sosyal Yaşam Evi var

Kadıköy Belediyesi 65 yaş üstü Kadıköylüler için sosyal yaşam evini faaliyete açtı

05 Aralık 2013 - 16:02

Mustafa SÜRMELİ
 
Kadıköy Belediyesi’nin Sahrayıcedid Mahallesi’nde hizmete açtığı Sosyal Yaşam Evi kısa sürede Kadıköylü büyüklerimizin önemli bir uğrak yeri haline geldi. 65 üstü Kadıköylü büyüklerimizin emeklilik sonrası arkadaşlarıyla dolu dolu zaman geçirmeleri için kurulan Sosyal Yaşam Evi yaklaşık 3 aylık sürede büyük ilgi gördü. Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk’ün, “Bu proje ileri yaşlardaki büyüklerimize armağanımızdır” dediği ve özel önem verdiği Sosyal Yaşam Merkezi’nde; hobi bahçesinden, bilgisayar temel bakım ve kuaförlük hizmetlerine, sosyal ve kültürel faaliyetlerden psiko-sosyal destek hizmetlerine, el sanatlarına kadar geniş bir yelpazede aktivite imkânı sunuluyor. Hafta içi 08.00-20.00 saatleri arasında açık olan Kadıköy Belediyesi Sosyal Yaşam Evi’nde üstelik her şey ücretsiz.

EV KONFORUNDA RAHAT BİR SOSYAL YAŞAM İMKÂNI
Sosyal Yaşam Evi temiz, sade görünümlü, rahat ve konforlu ortamıyla ilk anda ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor. Ne bir sigara kokusu ne de göz zevkinizi bozacak bir görüntü var. Büyüklerimiz burada adeta evlerindeki gibi bir konfora sahipler. Çayları geliyor, arkadaşlarıyla sohbet ediyor, zaman geçirmek için dilerlerse merkezin sunduğu aktivitelere katılım gösteriyorlar. Canları biraz dışarı çıkıp hava mı almak istedi? Merkezin Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından tasarlanmış bahçesi ise muhteşem bir doğa zevki sunuyor betonlaşmış kent yaşamının ortasında. Dışarıda inşa edilen iki farklı çardakta oturup çaylarını yudumlarken, gazetelerini keyifle okuyabiliyorlar.
Merkez adeta çöl ortasında bir vaha gibi. Güneşi bile görmenizi engelleyecek yükseklikte beton binalarla sıkışmış kent yaşamında rahatlık ve huzur veriyor müdavimlerine.

‘ALLAH BAŞKANIMIZDAN RAZI OLSUN’
Sıcak bir tavla maçının tam ortasında düşüncelerini soruyoruz Sosyal Yaşam Merkezi’ndeki üyelere. Hepsi hayatından çok memnun olduğunu belirtiyorlar. Tek istekleri biraz daha geniş bir yer ve Kadıköy genelinde sosyal yaşam merkezlerinin sayısının artması. Başkan Öztürk’e de bir mesajı mutlaka iletmemizi istiyor bir büyüğümüz: “Sevgili Başkan, sen bizi mutlu ettin. Allah da seni mutlu etsin…”

İ. Serdar Ekşioğlu: Çok güzel bir proje. Kadıköy Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. İnşallah daha genişletilir ve üst kata çıkılır. Kültür düzeyi yüksek bir ortamda arkadaşlarımızla güzel günler geçiriyoruz. Görevli kardeşlerimiz de son derece nazikler. Gazetemizi okuyoruz.

Yıldız Oruç: Bizim yaşımızdaki insanların dinlenebileceği bir mekân. Hem oyun oynuyor hem de dinlenebiliyoruz. İstersek bahçede de dinlenebiliyoruz. Bahçede sebzelerle oyalanırken dinlenmiş oluyoruz. Mesela bilmiyordum biriç oyununu öğreniyorum. Hanım kardeşlerimiz de nakış ve çeşitli çalışmaları var. Böyle yerlerin çoğalmasını istiyoruz.

Hurşit Büyükgür: Sosyal Yaşam Merkezinden memnunuz. Dolu dolu bir yer. Sabah geliyor akşam gidiyoruz.

Cemal Özgen: Emekliyim, 20 gündür sosyal yaşam merkezine geliyorum. Şu andaki durumu iyi görüyorum. Bir süre daha geldikten sonra izlenimlerimi anlatacağım.
 
HABERİN BUNDAN SONRASI AYRI BİR KUTU GİBİ ÇALIŞILABİLİR.....
 
‘TOPLUMA POZİTİF ENERJİ YAYAN BİR MERKEZ KURDUK’
Kadıköy Belediyesi Sosyal Yaşam Evi’nin açılışını 4 Aralık Çarşamba günü, Sahrayıcedid Mahallesi Muhtarı Seval Özkan, Başkan Yardımcıları Mustafa Demircan, Mahmut Tanyol ve Sahrayıcedit sakinleriyle birlikte gerçekleştirilen Belediye Başkanı Selami Öztürk, günümüz yaşam koşullarının insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek adına böyle bir hizmeti gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, “Bir projeydi ilk önce. Bugün gördüğüm manzara ise beni çok mutlu etti. Apartmanlardan kurtulup, burada insanlar komşuluk ilişkilerini geliştirecek. Yeni arkadaşlıklar, dostluklar kurulacak. Bunlar hayat için önemli. Sorunlarımızı, yaşamla, gelişmelerle ilgili düşüncelerimizi anlatacağımız, paylaşabileceğimiz bir yer burası. Kısacası topluma pozitif enerji yayan bir merkez kurduk” dedi.

KADIKÖYLÜ İSTER BİZ YAPARIZ
Belediye hizmetlerinin yanı sıra vatandaşa her konuda yardımcı olan bir belediye olduklarını, bu merkezde de yaşlılarımıza her konuda yardımcı olmaya devam edeceklerini söyleyen Başkan Öztürk, “20 yıldır bu anlayışla yürütüyoruz çalışmalarımızı. Kadıköylü ne isterse onu uyguluyoruz. Kafamıza göre yapmıyoruz. Projelerimizde siz Kadıköylülerin imzası var. Talep, istek, ihtiyaç varsa gereği yapılır. Benim görevim bunları yerine getirmektir” diye konuştu.

ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL ÇEVRE KONUSUNA YOĞUNLAŞILACAK
Konuşmasında 7’den 77’ye Kadıköy halkına yönelik gerçekleştirdiği Kadıköy Belediyesi’nin gerçekleştirdiği diğer örnek hizmetlerinden de bahseden Başkan Öztürk, geçmiş projelere ek olarak Kadıköy’ü engelli vatandaşlar için engelsiz hale getirmeye çalıştıklarını, önümüzdeki 5 yılda da çevre konusuna önem vermeye dikkat edeceklerini vurguladı.
Başkan Öztürk daha sonra Sosyal Yaşam Evi müdavimleriyle baş başa sohbet etti, pasta kesti. Kısa sürede 400 üyeye ulaşan ve günde ortalama 50 kişinin ziyaret ettiği ve zaman geçirdiği merkezin üyelerinden isteklerini alan Öztürk, “Elbette eksiklerimiz olacak. Söyleyin tamamlayalım. Epeyce mesafe kat ettik. Aktivite isteyin gerçekleştirelim. Sosyal Yaşam Evleri’nin sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Güzel şeyler yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Başkan Öztürk’ün bu yaklaşımı üzerine bazı üyelerin, “Allah senden razı olsun Başkanım!” demesi ise dikkat çekti. Daha sonra Sosyal Yaşam Evi’ni tekrar ziyaret edeceğini ve kendileriyle tavla oynayacağını söyleyen Öztürk, “Size tavla sözüm var. Bir gün gelip oynarız” dedi.

‘BAŞKANIMIZ İSTEĞİMİZİ YAŞAMA GEÇİRDİ’
Sahrayıcedit Mahallesi Muhtarı Seval Özkan ise semtin emekli nüfusu yönünden büyük bir potansiyele sahip olduğunu, dolayısıyla böyle bir merkeze uzun bir süredir ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bu isteklerini Başkan Selami Öztürk’e ilettiklerini, Öztürk’ün kendilerini çok iyi karşıladığını belirten Muhtar Özkan, “Biz talep ettik ama bu denli gelişmiş bir merkezle karşılaşacağımızı açıkçası ummadık. Talebimiz gelişmiş bir şekilde hayat buldu. Hayal bile edemediğimiz bir boyutta” dedi.

BİR HAYALDİ GERÇEK OLDU
Kadıköy Belediyesi Sağlık Müdürü Zeynep Süzme ise projenin ilk olarak 2011 yılında Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün kendilerinden hayallerini sorması üzerine filizlendiğini, bu fikri Başkan Öztürk’e açtığını ve projenin hayat bulduğunu anlattı. “Her şeyiyle Kadıköy Belediyesi’ne ait bir proje. Kendi anne-babam ne ister diye düşünerek yola çıktım. Bahçesini yaptık, bilgisayar eğitim odası hazırladık. Güncel yaşamın ihtiyaçları hakkında Sosyal Yaşam Merkezimizden yararlananlara bilgiler veriyoruz. Burada çocuklarıyla, bilgisayar eğitim odası var. Torunlarıyla internet üzerinden mesajlaşan büyüklerimiz var. El sanatları bölümü açtık. Kitap okuma odamız var.
Mutfağı, okuma odası, lokali, bilgisayar eğitim ve faaliyet odası, sağlık odası ve kuaför odamız var. Haftada bir gün psikolojik destek amacıyla psikoloğumuz geliyor. Spor saatimiz var, haftada bir gün saç kesimi, el, ayak, tırnak bakımı yapılıyor üyelerimize” dedi.
Sosyal Yaşam Evi’nin sağlık yönünün de ağır bastığını, haftada bir sağlık eğitimleri verildiğini, üyelerin şeker, kolesterol ve tansiyon ölçümlerinin yapıldığını, bir hasta nakil aracı ve bir acil tıp teknisyeninin burada bulunacağını açıklayan Zeynep Süzme, “Burası yaklaşık 3 aydır aktif faaliyette. Eylül ayından bu yana aktivitelerle birlikte yoğun bir şekilde merkez faaliyetlerini sürdürüyor. Şu an 400 kayıtlı üyemiz var ve sürekli istatistik tutuyoruz. Her gün ortalama 50 ziyaretçimiz var ve bu sayı artıyor” şeklinde konuştu.

ARŞİV