Kadıköy'ün yeni bisiklet yolu

Yaklaşık iki kilometre uzunluğundaki bisiklet yolunun yapım çalışmaları sürüyor

24 Haziran 2016 - 11:16
Kadıköy Belediyesi İnönü Caddesi Bisiklet Yolu Projesiyle bisikletliler güvenle pedal çevirecek. E-5 ve Sahil hattını birleştiecek bisiklet yolunun 1870 metre uzunluğundaki ilk aşaması Kozyatağı Metro İstasyonu’ndan başlıyor, Sahra-i Cedid Camii önünde sonlanıyor. Proje kapsamında; cadde üzerindeki uygun noktalara da bisiklet parkları yerleştirilecek. Kadıköy Belediyesi, İnönü Caddesi Bisiklet Yolu ile artan nüfus ve araç yoğunluğuna karşı, çevreci ve sağlıklı bir ulaşım alternatifi sunacak. Bisiklet yolunda, butonlu trafik lambaları, gerekli levha ve diğer tüm uyarı araçları da konulacak. Yapımı süren bisiklet şeridi, D-100 Karayolu’nda yer alan Kozyatağı Metro İstasyonu ile Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi Hattı üzerinden devam ederek, Göztepe ve Özgürlük Parkı gibi çevre parklara hatta Kadıköy sahiline kadar ulaşacak.  İBB'nin Fahrettin Kerim Gökay Caddesi bağlantısı çalışmasını da tamamlamasıyla tüm hat, kesintisiz şekilde bisiklet kullanıcılarının hizmetine sunulmuş olacak.

KATILIMCI SÜREÇ İŞLEDİ
Kadıköy Belediyesi İnönü Caddesi Bisiklet Yolu proje ve uygulama aşamaları, Kadıköy Belediyesi katılımcı yönetim modeli uygulamasını içeren “Aklımdaki Kadıköy” ile hayata geçirildi. Bisiklet yollarının sürekliliği, işletilmesi ve kullanıcılar tarafından benimsenmesi amaçlandı. İlk olarak Bisikletli Ulaşım Platformu (BUP) ve bisiklet kullanıcılarıyla bir araya gelinerek, İnönü Caddesi Bisiklet Yolu proje amaçları, detayları ve sürdürülebilirliği görüşüldü ve İnönü Caddesi üzerinde yapılan bisikletli sürüş keşfi ile proje detayları somutlaştırıldı. İnönü Caddesi üzerinde yaşayan ve çalışan Kadıköylüler ile proje detayları yüz yüze paylaşıldı. Kadıköy Belediyesi Stratejik Plan toplantılarına katılan ve ilgi alanı bisiklet olan, yakın mahallelerde oturan tüm Kadıköylüler de söz konusu bilgilendirme çalışmalarına dâhil edildi. Neticede, İnönü Caddesi üzerinde yapılacak bisiklet yoluna duyulan ihtiyaç ve faydalar, Kadıköylüler ile birlikte tartışılarak ortaya kondu ve akabinde uygulamaya geçildi.

1870 METREYE 1870 BİSİKLET
1870 metre uzunluğundaki İnönü Caddesi Bisiklet Yolu için Sağlık Bakanlığı’nın 2015 yılında yapılan bisiklet yolları için “1 metreye 1 bisiklet” kampanyası dâhilinde 1870 metre bisiklet yolu için 1870 adet bisiklet talebi de Kadıköy Belediyesi tarafından gerçekleştirildi.

BİSİKLET BİRİMİ KURULDU

Kadıköy Belediyesi, ilçede bisikletli ulaşım ağını yaymak için çalışmalarını sürdürüyor. Bunun için bisikletin sadece eğlence, gezinti ve spor amacıyla değil, ulaşım amacıyla da kullanılmasını yaygınlaştırmak için Kadıköy Belediyesi Türkiye’deki ilk Bisiklet Birimini kurdu. 7’den 70’e her yaşa bisiklete binmeyi, trafik kurallarını, basit bakım ve tamir yöntemlerini öğretmeyi ve sosyal fayda sağlayacak projeler geliştirmeyi hedefleyen Bisiklet Biriminin kapısı herkese açık olacak.

ARŞİV