Kadıköy'ün yeni kaymakamı Birol Kurubal

Kadıköy’de Birol Kurubal dönemi başladı. 22 yıllık yöneticilik deneyimiyle Birol Kurubal, Kadıköy’e Kaymakam olarak atandı.

11 Ekim 2012 - 14:39
Mustafa SÜRMELİ
 
Hasan Karahan’ın, Kadıköy Kaymakamlığı’ndan Kayseri Melikgazi Kaymakamlığı’na atanmasıyla boşalan Kadıköy Kaymakamlığı’na 22 yıllık tecrübesiyle Türkiye’nin birçok bölgesinde görev yapan Birol Kurubal atandı. Biz de Gazete Kadıköy olarak yeni kaymakamımızı makamında ziyaret ederek, yeni görev yeri olan Kadıköy ile ilgili düşüncelerini öğrendik.
 
ANADOLU’YU KARIŞ KARIŞ GEZDİ               
Kadıköy’ün yeni Kaymakamı Birol Kurubal görev yaşamı boyunca Türkiye’nin pek çok bölgesini karış karış dolaşmış. Birçok Anadolu kentinde görevi sırasında yaklaşımıyla halk tarafından sevilmiş. Örneğin, İskilip’te meyveciliğin tekrar canlanması için büyük gayretler sarf etmiş. Görev yaptığı kentlerin aktif bir yaşama kavuşması, ekonomisinin, eğitiminin, sosyal yaşamının gelişmesi için devamlı üretmiş. Şimdi deneyimli yönetici Kadıköy’de. Kaymakam Birol Kurubal, yeni atandığı Kadıköy’de ilk röportajını Gazete Kadıköy’e verdi. 
 
‘BU DEFA GÖREV DOLAYISIYLA KADIKÖY’DEYİM’      
“Kadıköy’ü daha önceden tanıyorum. Gelip, görmüştüm. Tanıma fırsatım olmuştu. Turist gibi gezme amaçlı gelmiştim şimdi ise görevim nedeniyle buradayım. Gazete Kadıköy aracılığıyla tüm Kadıköylüleri tüm içtenliğimle öncelikle selamlıyorum” diye sözlerine başlayan Kaymakam Birol Kurubal, Kadıköy Kaymakamlığı’nın kapısının ihtiyacı olan tüm vatandaşlara her zaman açık olduğunu sözlerine ekliyor. Kurubal, kentlilerin de katkılarını beklediğini, “Vatandaşlarımız sorun ve taleplerini ileterek bize yardımcı olmuş olurlar. Böylece çözümün bir parçası olurlar. Biz de daha iyi hizmet etmiş oluruz” sözleriyle ifade etti.
 
‘HALKIN ARASINA KARIŞIRIM’     
“Atanır atanmaz Kadıköy’ü bu defa görev ve gözlem amaçlı gezdim. Kadıköy’de halkın nabzını, hafta sonu yaşamını yakalamaya çalıştım. Bütün kaymakamlar gibi ben de görev yaptığım yerlerde halkın arasına karışırım. Halkın nabzını tutmaya çalışırım” diye çalışma prensipleri hakkında ipuçları veren Kurubal, Kadıköy’ün doğal güzellikleri ve yerleşim imkânı açısından bakıldığında kendini ispatlamış, Türkiye’nin güzel yerlerinden bir tanesi olduğunu söyledi. Kurubal, “Kadıköy, İstanbul’un elit bir kenti. İstanbul’un kalbinin attığı, eğlence ve sosyal yaşamın iyi düzeyde olduğu bir yer olduğu kesin. Eski bir yerleşim yeri. Tarihi mekânları, birçok Osmanlı eseri var. O döneme göre cadde ve sokaklar ihtiyacı karşılıyormuş ama sosyal ve ekonomik yaşamın da çok ileri düzeyde olmasından dolayı Kadıköy’de büyük bir sıkışıklık var. Bu da yaşam kalitesini etkiliyor. Mesela hafta sonu çıktığımda Bahariye Caddesi’nde insanlara çarpmadan yürümek imkânsızdı. Bu sorunu çözmek de çok zor” dedi.
 
‘KADIKÖY İSTANBUL’A ANLAM KATIYOR’ 
Kadıköy’ün eğitim yaşamının da çok gelişmiş olduğunu söyleyen Birol Kurubal, devlet ve özel okullarıyla, üniversiteleriyle Kadıköy’ün Türkiye’nin eğitim-öğretim yaşamına da önemli katkıları olduğunu belirtti.Kadıköy’ün metrosuyla, Avrupa yakasını bağlayan deniz ulaşımıyla, Haydarpaşasıyla ve tarihi dokusuyla önemli bir marka kent olduğunu söyleyen Kurubal, “Kadıköy İstanbul’a bir anlam, katkı sağlıyor” diye konuştu.
 
‘TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKISI BÜYÜK’  
“Kadıköy’ü iyi etüt ettim. Ne kadar iyi tanırsam o kadar iyi hizmet edebilirim. Geldiğim günden bu yana Kadıköy’ün okullarını geziyorum. Yatırımlarını inceliyorum. Kadıköy kendini aşmış. Ticari hayat çok canlı. Örneğin 3247 gıda satış yeri, toplu tüketim malları satan 2111 adet yer var. Gıda maddesi üreten 345 yer var. Toplam 5813 kayıtlı işletme var. Hayvancılık işletmeleri de mevcut, mesela pet shop 21, Poliklinik 13, muayenehane 74, hayvan hastanesi 2 olmak üzere 110 tane böyle tesisimiz var. Bu sayılara baktığımız zaman Kadıköy’deki müessese sayısı birçok vilayettekinden çok daha fazla. Bu anlamda Kadıköy kendini aşmış, kendi ekonomisini çeviren, Kadıköy yapacağı harcamalardan ziyade ekonomiye katkıda bulunan, veren, para ihraç eden, Türkiye ekonomisine katkıda bulunan bir yer haline gelmiş. Bunun güzel tarafı, kamuya ait müesseselerden ziyade özel sektörün bunu becermesi” diyen Kurubal, bunların ileri düzeyde olmasının çok sevindirici olduğunu vurguladı. Bu anlamda kendilerine bu sektörlere yardımcı olmak,varsa bürokratik işlemleri kolaylaştırmak ve hızlandırmak görevinin düştüğünü kaydeden Kaymakam Kurubal, birçok özel okul, dersane, yabancı dil kursları gibi toplumda hayat boyunca lazım olan birçok müessesenin Kadıköy’de olduğunu, kentin sosyal yaşamına çeşitlilik, kalite getirdiğini söyledi.
 
‘EĞİTİME ÖNEM VERİYORUM’
Birol Kurubal eğitimci kökenli olmasının da ağırlığıyla görev yaptığı yerlerde bilhassa eğitim ve öğretime, eğitim kurumlarının durumuna büyük önem verdiğini de vurguladı. Kurubal, “En önemli öncelik eğitimdir. En büyük milli sermayemiz de yetiştirilmeyi bekleyen çocuklarımız. Ben de öğretmen lisesi mezunuyum. Eğitimi önemseyen bir idare tarzım var. Anadolu’nun birçok kentin nüfusundan çok daha fazla öğrencimiz var. Onlara çok iyi hizmet vermek zorundayız ki Atatürk’ün de belirttiği gibi bugünün gençleri gelecekte yönetimde söz sahibi olacaklar. Onları ne kadar iyi eğitirsek gelecekte onlar da ülkemizi çok daha iyi eğitecekler. Çağdaş medeniyet seviyesinin üzerine belki hayal bile edemediğimiz noktalara taşıyacaklar diye düşünüyorum. Bunun için eğitime önem veriyoruz. Para konusundan dolayı Kadıköy’de okuyamamak gibi bir durum söz konusu olamaz. Kaymakamlık olarak imkânlarımız geniş. Kapılarımız sonuna kadar açık” şeklinde konuştu.
 
BİROL KURUBAL’IN ÖZGEÇMİŞİ 
Birol Kurubal, 1966 yılında Erzincan İli Refahiye ilçesinde doğdu. İlkokulu Refahiye’de, ortaokulu Samsun Lâdik ilçesi Akpınar Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. 1985 yılında girdiği Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1989 yılında mezun oldu. Kısa bir süre avukatlık yaptıktan sonra kaymakamlık sınavını kazandı. 1990 yılında 80. dönem kaymakam adayı olarak göreve başladı ve sırasıyla; Kütahya-Hisarcık ve Gaziantep-Oğuzeli Kaymakam Vekilliği Balıkesir-Balya, Adıyaman-Gerger, Gümüşhane-Torul ve Çorum-İskilip, Sakarya-Arifiye kaymakamlıklarında bulundu. Evli ve 3 çocuk babası olan Kurubal, 7 Temmuz 2012 tarihli kararname ile Kadıköy Kaymakamlığı’na atandı.
 


ARŞİV