Sahaf cenneti olarak anılan Kadıköy’e yeni bir sahaf daha eklendi. Özgür Çakır ve Simin Şahin adında iki Kadıköylü arkadaş tarafından kurulan Kediköy Sahaf, 11 Şubat Cumartesi günü Galerium İş Merkezi’nin dördüncü katında sahafçılık macerasına merhaba dedi. Bünyesinde 5 bin kitap barından sahaf, ismini ise Kadıköy ile özdeşleşen kedilerinden alıyor. Gazete Kadıköy olarak hem yeni sahafın açılışını izledik hem de sahafın kucusu iki yakın arkadaş ile konuştuk.
“EN İYİ BİLDİĞİMİZİ YAPITK”
Kediköy Sahaf’ın kurucularından Özgür Çakır, yaklaşık bir buçuk yıldır işsiz bir gazeteci. Sel Yayınları’ndan çıkan Yüksekşehir adında, Kadıköy’den isimsiz kasabalara, kır çiçeklerinden yosunlara varana dek yazdığı bir öykü kitabı var. Çakır, sahaf açma serüvenini şöyle anlatıyor: “Kitaplarla aram her zaman iyi olmuştu. Kitaplarla yaşadığımı söyleyebilirim. Zaman içinde arkadaşım Simin ile ne yapalım diye düşünürken en iyi bildiğimiz şey olan kitaplar üzerine bir şeyler yapalım fikri oluştu. İlk başta internet üzerinden bir şeyler yapıyorduk. Sonrasında ise gittikçe eski kitaplara yöneldik. Böylelikle de kendiliğinden bir arşiv oluşuverdi. Bugün de internet üzerinden yaptığımız sanal kitap satışını resmiyete dökerek, sahafımızın açılışını gerçekleştirdik.”
“GÜNDEMLE BAĞLANTILI”
Çakır, kendilerini diğer sahaflarından ayıran özelliklerin ise gündemle ilgili kitapların raflarında daha çok yer alması ve sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanarak olduğunu söylüyor. Bu farklılıkların zaman içinde belirginleşeceğini belirten Çakır, “Kadıköy kesinlikle bir sahaf cenneti fakat sahaflığı sadece bir tür 'tembel' algısıyla değil de gündemle bağlantılı, değerli, eski kitapları hatırlatabilen ve okuyucuya sunabilen bir düşünce ile yola çıktık. Diğer bir hedeflediğimiz düşünce ise sosyal medya denen mecrayı daha aktif bir şekilde kullanarak, okuyucu ile kitabı daha nokta atışı şeklinde buluşturmak. Sürekli olarak bilgisayar başında olup, gündemi takip ederek sosyal medya aracılığıyla yaşanan dakikaya uygun kitapları sunmayı amaçlıyoruz.”
“SEMTİN KEDİLERİNE GÖNDERME”
Kediköy ismini seçmelerinin nedeninin Kadıköy ile bütünleşen kedilere gönderme olduğunu söyleyen Çakır, “Kediköy isminin mucidi biz değiliz. Bu isimde yapılmış bir albüm de mevcut. Basit bir kelime oyunu yaparak semtin kedilerine minik bir gönderme yaptık. Bizim de kedilerimiz var. Kadıköy'ün, kediköy olduğunu söyleyebiliriz. Hatta bizden çok daha önce Kadıköy'ün tanıtımıyla ilgili okuduğumuz yapıtlarda da kediköy adına rastladık. Bizim için Kadıköy, insanıyla hayvanıyla iyi anlamda halen kasaba olarak kalabilmiş bir yer. Kadıköy'de sıcaklık ve samimiyet günümüzün pek çok yerinde olmasa da halen var.”
“SAHAFÇILIK KADIKÖY’DE YAŞAYACAK”
Sahafın diğer bir kurucusu olan Simin Şahin de yılların Kadıköylüsü. İstanbul Üniversitesi İşletme mezunu olan Şahin, sahafçılık mesleğine girişmelerini ve sahaflarını Kadıköy’de açmalarını şöyle anlatıyor: “Biz, kitabın eskisi yenisi olmaz düşüncesiyle yaklaşıyoruz. Kitap en temel olarak okumak için var. Zaman içinde baskısı bulunamayan ama çok değerli kitaplar insanlar tarafından aranır oluyor. Burada da devreye sahaflar giriyor. Meraklı insanlar aradıkları kitapları bulabilmek için sahafların kapılarını çalıyorlar. Dolayısıyla sahafçılık asla ölmeyecek bir meslek. Bundan 20 yıl sonra da sahafçılık devam edecek 40 yıl sonrasında da. Sahafçılık Kadıköy'de yaşayacak. Buradaki insanlar okuyan ve araştıran insanlar. İlgilerini cezbeden kitapları bulmak içinse adresleri bizim gibi sahaflar olacak.”
TAKAS VE DEVRETME VAR!
Kediköy Sahaf'ın sunduğu imkânlar arasında kitap takası ve devretme de var. Okuduğunuz herhangi bir kitabı Kediköy Sahaf'a götürerek arşivlerinde yer alan bir kitap ile takaslayabilir, evinizde duran kitapları devredebilirsiniz. Çakır, takas ve devretme olayını şöyle anlatıyor: “Eski ya da yeni içeriği ne olursa olsun her kitap için takas seçeneğimiz mevcut. Kitabını getiren herkese kapımız açık. Aldığı kitabı okumuş, değiştirmek isteyen ya da evinin bir köşesinde eskimeye yüz tutmuş tüm kitaplara talibiz. Getirilen kitabı kendi arşivimizdeki bir kitapla takas edebiliriz. Böylelikle her iki tarafın da yeni bir kitabı olmuş olur. Kitapları devretmek isteyenlerin de kitaplarını evinden alabiliriz.”