AKA-DER, Kaldıraç, İşçi Gazetesi ve Özgür Lise, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin 42. yıldönümü dolayısıyla Kadıköy’de anma gecesi düzenledi.
AKA-DER, Kaldıraç, İşçi Gazetesi ve Özgür Lise, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin 42. yıldönümü dolayısıyla Kadıköy’de anma gecesi düzenledi.
Fotoğraflar: ETHA
Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği, Kaldıraç Dergisi, İşçi Gazetesi ve Özgür Lise, “15-16 Haziran Ruhuyla Geleceğimizi Kurmaya” sloganıyla 16 Haziran Cumartesi akşamı bir anma gecesi düzenledi.
Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlenen etkinliğin sunumunu tiyatrocu Haldun Açıksözlü yaptı. Mahir Çayan, Deniz Gezmiş ve 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nde yaşamını yitiren işçilerin anısına saygı duruşu yapıldı.
Gecenin açılış konuşmasını Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKA-DER) Başkanı Altan Açıkdilli yaptı. 15-16 Büyük İşçi Direnişi’nde ortaya çıkan direniş ruhunun, bugün de işçiler, emekçiler, gençler ve bütün ezilenler tarafından sahiplenilmesi gerektiğini vurgulayan Açıkdilli, “Direniş ruhu geleceği kurmamız için gerekli” dedi.
THY, TOGO, Borusan, Hey Tekstil gibi birçok yerde işçilerin direndiğini hatırlatan Açıkdilli, özellikle hava işkoluna getirilen grev yasağına dikkat çekti, “Grev yasağına karşı 15-16 Haziran ruhuyla genel grevi örgütleyip karşı koymazsak yandık” diye konuştu.
Emekçilerin örgütlenmesi gerektiğini söyleyen Açıkdilli, “Korkunun elleri çok, korkmayın. Korkunun gözleri çok, korkmayın. Çünkü siz korkudan çoksunuz” şeklinde konuştu.
Davutpaşa’da yaşamını yitiren işçilerin aileleri adına konuşan Hakkı Güleç, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’ni ve onu yaratanları selamladı.
Türkiye’de her gün 8 işçinin yaşamını yitirdiğini belirten Güleç, “Bize ölüm kader diyorlar. Onların sorumsuzlukları, kar hırslarından dolayı işçiler ölüyor. Bu ölüm kader değil” dedi.
4 yılı aşkın bir süredir yakınlarının ölümüne neden olan sorumluların yargılanması için mücadele ettiklerini hatırlatan Güleç, sendikaların işçi ölümlerine ve mücadelelerine destek verme konusunda duyarsız kaldığını kaydetti.
Başka işçilerin yaşamını yitirmemesi için mücadele ettiklerini kaydeden Güleç, “Bu ülkede adalet aramak yanlış biliyoruz ama biz yine de adaletin yerini bulması için mücadele ediyoruz” dedi. Güleç, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin yakınları olarak her hafta Pazar günü Galatasaray Meydanı’nda ‘Vicdan Nöbeti’ eylemi gerçekleştirdiklerini hatırlatarak herkesi bu eylemlere katılmaya çağırdı.
Kaldıraç Dergisi adına ise Ülkü Gündoğan bir konuşma yaptı.
Agire Jiyan müzik grubu, zafer işaretleri ve alkışlar eşliğinde sahneye çıktı. “Proleterya, mücadelesiyle bu ülkeye özgürlük getirecek, biliyoruz” diyen Agire Jiyan son ezgisini 15-16 Haziran direnişini yaratan işçiler için söyledi. Anma gecesinin kapanışını Moğollar yaptı. Moğollar’ın sahneye çıkmasıyla coşku doruğa çıktı, yüzlerce kişi şarkılara eşlik etti.
Anma gecesinde Kaldırım Müzik Topluğu, Agire Jiyan ve Moğollar’a işçi tulumu armağan edildi.
GÜLEÇ: BU ÖLÜMLER KADER DEĞİL