Kadıköy'de 19 Mayıs'a Halk Kutlaması

Kadıköy’de geleneksel hale gelen 29 Ekim Cumhuriyet yürüyüşleri gibi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı...

17 Mayıs 2012 - 11:05

Kadıköy’de geleneksel hale gelen 29 Ekim Cumhuriyet yürüyüşleri gibi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı için de bir yürüyüş organize ediliyor. Yürüyüş, Cumhuriyet yürüyüşünde olduğu gibi Bağdat Caddesi Suadiye Işıklar’da 19 Mayıs Cumartesi günü saat 19.00’da başlayacak.

19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıktığı ve Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı tarih olan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, bu yıl tartışmaların gölgesinde kutlanıyor.
Her şey hükümetin 19 Mayıs'ın “artık statlarda kutlanmasını” istemediğini açıklamasıyla başladı. Kamuoyundan gelen tepkilere karşın Milli Eğitim Bakanlığı, 11 Ocak 2012 tarihinde yayınladığı bir genelge ile “19 Mayıs'ın artık sadece başkent Ankara'da stadyumda, diğer illerde ise okullarda kutlanacağını” açıkladı. Karara gerekçe olarak da “...Kutlama törenlerinin hazırlık döneminin mevsim olarak soğuk bir zamana denk gelmesi nedeniyle sağlık sorunlarına yol açmasına, çalışma süresinin uzun olması nedeniyle öğrencilerin derslere ilgisinin azalmasına, gönüllü olmayan öğrenci velilerinin okullarla olan ilişkilerinin bozulmasına sebep olduğu yönünde duyumlar alınmaktadır...” denildi.
 
DANIŞTAY'DAN İPTAL
Ancak bu karar toplumda büyük tepkilere neden oldu. 25 yaşındaki bilgisayar programcısı Alper Ayhan konuya ilişkin dava açtı. Davayı inceleyen Danıştay 10. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ankara dışındaki illerde 19 Mayıs kutlamalarının yalnızca okullar ve öğrenciler arasında kutlanmasına ilişkin genelgesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı aldı. Buna karşın Hükümet geri adım atmadı. 19 Mayıs'a stat yasağı getiren uygulamada ısrarlı olan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Danıştay'a tepki göstererek, yeni genelge çıkaracaklarını söyledi.
KADIKÖY'DE FENERLİ YÜRÜYÜŞ
Ancak tüm yasaklama çabalarına karşın, laiklik ve Cumhuriyet'in kazanımlarından ödün vermeyen Kadıköylüler bayramlarına sahip çıkıyor. 29 Ekim kutlamaları kapsamında 17 yıldır her yıl Bağdat Caddesi'nde biraraya gelerek Cumhuriyet'e bağlılıklarını yineleyen Kadıköylüler, bu kez de 19 Mayıs'ı Cadde'de kutlayacaklar. 19 Mayıs Cumartesi akşamı “Fener Alayı ve Gençlik Yürüyüşü” gerçekleştirecek olan Sivil Toplum Kuruluşları ve Kadıköylüler, saat 19.00'da Suadiye Işıklar'da buluşacak. “Fenerini de al gel” çağrısıyla düzenlenen yürüyüş sırasında özel olarak süslenen TIR üzerinden yol boyunca marşlar çalınacak.
 
EMRE AYDIN KONSERİ VE ÇELENK TÖRENİ
Kadıköylüler ve Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, 19 Mayıs Cumartesi günü saat 09.00’da Kadıköy İskele Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk koyacaklar.
Öte yandan Kadıköy Belediyesi, bu yıl düzenlediği gençlik konserinde gençleri sevilen sanatçı Emre Aydın ile buluşturuyor. Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi Otoparkı’nda düzenlenen ücretsiz konser, 19 Mayıs Cumartesi günü saat 20.30'da başlayacak.

ARŞİV