Kadıköy'de barış için elele…

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde tüm ülkede olduğu gibi Kadıköy’de de barış zincirleri oluşturuldu, “Barış hemen şimdi” talebi dile getirildi. Demokrasi güçlerinin barış mitingi de Kadıköy’de yapıldı.

04 Eylül 2013 - 13:46
1 Eylül Dünya Barış Günü’nde tüm ülkede olduğu gibi Kadıköy’de de barış zincirleri oluşturuldu, “Barış hemen şimdi” talebi dile getirildi. Demokrasi güçlerinin barış mitingi de Kadıköy’de yapıldı.
 
Suriye’ye karşı savaş kararlarının alınmaya çalışıldığı günlere denk gelen 1 Eylül Dünya Barış Günü tüm ülkede savaş karşıtı eylemlerle kutlandı. Gezi Parkı’ndan tüm parklara ve meydanlara yayılan forumlarda alınan karar gereği her yerde barış zincirleri oluşturuldu.
Kadıköy’deki barış zinciri İskele’den Altıyol’a, Altıyol’dan Yoğurtçu Parkı’na, Yoğurtçu Parkı’ndan Kızıltoprak’a kadar uzandı. Binlerce insan elele tutuşarak ellerindeki “Barış için elele” yazılı bayraklarla “Barış hemen şimdi”, “Barış için el ele” sloganları attı.
Yoldan geçen araçlar da insan zincirine korna çalarak destek verdi. Eyleme çocuklarıyla katılanlar, çocuklarının geleceği için barış istediklerini vurgularken, zincirde yer alan çocuklar da barış taleplerini dile getirdi. Bir başka zincir de Üsküdar’dan Kadıköy’e kadar uzandı. Tüm Kadıköy’de binlerce insan yaklaşık bir saat barış zincirinde elele tutuşarak savaş istemediklerini dile getirdi.
 
“BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK KAZANACAK”
1 Eylül Pazar günü saat 13.00’te yapılan barış zinciri eyleminin ardından Kadıköy’de miting düzenlendi. Demokrasi ve Barış Platformu tarafından “Gezi’den Lice’ye barış için mücadeleye” sloganıyla düzenlenen mitingde binlerce kişi bir araya geldi.
ESP, EMEP, BDP, SDP ve SYKP’nin de aralarında olduğu HDK bileşenleri Haydarpaşa Numune Hastanesi önünden meydana yürüdü. Tepe Nautilus önünde toplanan aralarında KESK, DİSK, İHD, Vicdani Ret Derneği, Halkevleri ve Barış için Kadın Girişimi’nin de olduğu çok sayıda kurum da “Savaşa hayır, demokratik çözüm” sloganlarıyla alana ulaştı. Yürüyüşte İHD üyelerinin her dilde barış yazan dövizleri dikkat çekti.
 
HALKLAR ALANA SIĞMADI
Alana sığmakta zorlanan binlerce kişinin toplanması ile miting büyük bir coşkuyla başladı.
Sinevizyon gösterimi ve 1 dakikalık saygı duruşunun ardından, Haziran direnişinde hayatını kaybedenler için 1 dakikalık alkış eylemi yapıldı. Ardından İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe açılış konuşmasını yaptı.
Dünya Barış Günü’ne ardı ardına gelen katliam haberlerinin damgasını vurduğunu kaydeden Efe, sözlerine şöyle devam etti: “Emperyalistlerin kirli emelleriyle Ortadoğu adım adım bir mezbaha olmaya itiliyor. Bugün coğrafyamız kanıyor, halklar barışa ve kardeşliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. ABD başta olmak üzere emperyalist güçlerin koalisyonu Suriye’yi işgale hazırlanıyor. Biz savaşın sonuçlarını Vietnam, Afganistan ve Libya’dan biliyoruz.”

‘BARIŞI HALKLAR, SOSYALİSTLER, EMEKÇİLER SAĞLAR’
Efe’nin konuşmasının ardından Taksim’de barış zincirine dönük polis müdahalesi “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganıyla protesto edildi.
Ardından söz alan Sırrı Süreyya Önder, “Savaşa devletler, barışı ise ancak halklar, emekçiler, yoksullar, sosyalistler sağlar. Bize bunu açık şekilde gösteren Gezi direnişinde hayatını kaybeden yoldaşlarımızı selamlıyorum. Sizin hesabını sormazsak, bu dünya bize haram olsun” diye konuştu.
Miting, HDK adına İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, TMMOB İKK sözcüsü Süleyman Solmaz, Barış İçin Kadın Girişimi’nden Seher Kalkan’ın konuşmalarıyla devam etti.
Kalkan’ın konuşmasının ardından Gezi tutukluları ve direnişte hayatını kaybedenler adına Gezi tutukluları aileleri sahneye çıktı. Binlerce kişi aileleri alkışlarla karşıladı. Son olarak sahneye BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş çıktı. Miting Demirtaş’ın konuşmasının ardından Agire Jiyan, Erdoğan Emir ve Grup Vardiya’nın şarkıları ile sona erdi.
 
Fotoğraflar: Etkin Haber Ajansı ve Can Memiş

 

 
 
 

ARŞİV