Türkiye genelindeki tüm okullarda 13 Şubat günü eğitimde gericileştirme politikalarına karşı boykot vardı. Kadıköy’deki bazı okullarda boykota katılım oranı yüksek oldu
Berivan TANRIVERDİ
Eğitim-Sen, Birleşik Haziran Hareketi ve Alevi derneklerinin önderliğinde 13 Şubat Cuma günü gerici eğitime ve zorunlu din derslerine karşı bilimsel, laik ve anadilde eğitim için Türkiye genelindeki okullarda boykota gidildi.
Alevi örgütleri 8 Şubat Pazar günü Kadıköy’de yaptıkları büyük mitingde çocuklarını 13 Şubat’ta okulla göndermeyeceklerini açıklamıştı. Birleşik Haziran Hareketi de 11 Ocak’tan itibaren Türkiye genelinde gerçekleştirdiği yürüyüşlerle “Bilimsel ve Laik Eğitim İçin Ayaktayız” kampanyasını başlatmış ve 13 Şubat günü eğitimde gericiliğe ve dinselleştirilmeye karşı boykot kararı aldıklarını belirtmişlerdi. Boykot çağrısına CHP ve HDP de destek verdi.
MİLLİ EĞİTİM’E YÜRÜYÜŞ
13 Şubat günü Kadıköy Altıyol’da buluşan öğrenci, öğretmen ve veliler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşün ardından Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Turgut Yokuş basın açıklamasını okudu. Turgut ”Eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi iktidarın gerilemesine ve egemen ideolojiye teslim edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bugün ülke çapında gerçekleşen hem okul boykotu hem iş bırakma eylemimizi siyasi iktidara yönelik toplumun vicdanının sesini yansıtmaktadır. Siyasi iktidarı, toplumu din, dil, mezhep ve kimlik farkları üzerinden kutuplaşma politikasına son vermeye, kamusal, bilimsel, laik ve anadilde eğitim karşıtı uygulamalarını derhal durdurmaya çağırıyoruz” dedi.
KADIKÖY’DE KATILIM YÜKSEK
Eğitimde Sınıf Tavrı (EST) grubunun sosyal medya hesaplarında boykota giden okulların isimleri ve oranları açıklandı. İstanbul genelinde 30 okulun boykota katıldığı belirlendi. Boykota katılım; Şişli Kurtuluş Lisesi’nde yüzde 60, Heybeliada Lisesi’nde yüzde 100’e yakın, Kartal Hacı Hatice Bayraktar Lisesi’nde yüzde 80, Kadıköy Lisesi’nde yüzde 80, İstanbul Kadıköy Lisesi’nde yüzde 90, TEB Ataşehir Lisesi’nde yüzde 50, Beşiktaş Lisesi’nde yüzde 80, Atakent Cumhuriyet İlkokulu’nda yüzde 80, Doğa İlkokulu ve Ortaokulu’nda yüzde 100 oldu. Maltepe Gülsuyu Mahallesi’ndeki okulların hepsi boykota katıldı.
ALTERNATİF EĞİTİM
Boykota giden öğrencilere Kadıköy’de çeşitli noktalarda gönüllülerden oluşan alternatif eğitimler verdi. Kervan Kafe’de yaratıcı yazma atölyesi, Zeytin Kafe’de pantomim atölyesi, Moda Seramik Atölyesi’nde “Toprakla Sanat Yapma” adı altında çocuklara seramik dersi verildi; Üvercinka Kafe’de satranç atölyesi kurulurken TAKSAV(Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf) ve Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gün içerisinde farklı atölye çalışmaları düzenlendi.