Kadıköy'de Cumhuriyet bir başka

Cumhuriyet’in 92. Kuruluş yıldönümünde Kadıköy’de Cumhuriyet haftası boyunca tam bir bayram havası yaşandı

02 Kasım 2015 - 08:50
Cumhuriyet’in 92. Kuruluş yıldönümünde Kadıköy’de Cumhuriyet haftası boyunca tam bir bayram havası yaşandı. Caddelerin ve sokakların Türk bayrakları ve Atatürk resimleriyle donatıldığı kutlamalarda, Cumhuriyet Bandosu Kadıköy’ün çeşitli mahallerinde konser verdi. Kadıköy Belediyesi bu yıl bir ilke daha imza atarak, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in kuruluş yıllarına tanıklık etmiş olan tarihi Haydarpaşa Garı’nda “Cumhuriyet Gecesi” kutlaması düzenledi...

Kadıköy’de Cumhuriyet Haftası etkinliklerinin ilki 26 Ekim Pazartesi günü saat 10.30’da Kadıköy İskele Meydanı’nda meşale yakma töreni ile başladı. Öğrenciler ve her yaştan Kadıköylü ellerindeki Türk bayrakları ile Kadıköy İskele Meydanı Tören Alanı’nı doldurdu. Tören Cumhuriyet Bandosu’nun performanslarıyla başladı. Daha sonra İstiklal Marşı okundu.

“CUMHURİYET’İN GELİŞMESİ GEREK”
Törende kısa bir konuşma yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, tören alanındaki vatandaşların ve tüm Kadıköylülerin Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak konuşmasına başladı. Cumhuriyet’in 92. Kuruluş yılında her zaman olduğu gibi büyük bir mutluluk ve coşku yaşıyoruz” diyen Nuhoğlu, “Cumhuriyet bir yönetim biçimi olarak çok önemli bir yere gelmiştir. Ama Cumhuriyet’in ilerleyebilmesi ve gelişebilmesi için  daha fazla korunmaya ve sahip çıkılmaya ihtiyacı var” diye konuştu.

“İNSAN ONURUNA YAKIŞAN YÖNETİM”
Aykurt Nuhoğlu’ndan sonra söz alan Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal da bir konuşma yaptı. “Aslında bu meşale 19 Mayıs 1919’da yakılmıştır” diyen Kurubal, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:  “O günden bugüne Türk milletinin Cumhuriyet’i benimseme ve geliştirme kararlığı devam etmektedir. Cumhuriyet yönetimi insan onuruna en çok yakışan yönetim biçimidir. Bizde ona layık olmak için her şeye hazırız. Cumhuriyetin bütün coşkusu ile hepinizi selamlıyorum” dedi. Konuşmaların ardından Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve Kadıköy Kaymakamı  Birol Kurubal ve CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, öğrencilerle birlikte Atatürk Anıtı’nda meşale yaktı.
 
HER YERDE BAYRAKLAR
Cumhuriyet’in 92. kuruluş yıl dönümünün büyük bir çoşku ile kutlandığı Kadıköy’de ilk olarak 24 Ekim Cumartesi günü Tarihi Çarşı’da bayrak dağıtımı gerçekleştirildi. Aynı gün Cumhuriyet Bandosu, Altıyol’da, Bahariye Süreyya Operası önünde, Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda ve Tarihi Çarşı PTT önünde performans gerçekleştirdi. Bandonun seslendirdiği marşlara Kadıköylü vatandaşlarda büyük bir coşku ile eşlik etti.

ARŞİV