Kadıköy’de maden işçilerine destek eylemi

Soma ve Ermenek’te aylardır maaşlarını ve tazminatlarını alamayan madenciler Ankara’ya yürüyüş başlattı. Kadıköy’de de sendikalar, madencileri desteklemek için eylem yaptı.

21 Ekim 2020 - 19:30

Manisa Soma’da maden ocağının kapatılması sonrası işten çıkarılan ve 8 yıldır tazminatlarını ve maaş alacaklarını alamayan madencilerle, yine Ermenek’te aylardır maaşlarını alamayan Özbey Madencilik işçileri Ankara’ya yürüyüş başlattı. Madencilerin yürüyüşünü desteklemek için Kadıköy Süreyya Operası önünde sendikalar eylem yaptı.

Açıklama, “Bugün Türkiye’yi emek cehennemine dönüştürerek uluslararası sermayeye pazarlama girişimlerinde önemli adımlar atılmak isteniyor” diye başladı ve şöyle devam etti: “Bir yandan kıdem tazminatının kaldırılmasına dair adımlar atılırken diğer yandan 25 yaş altı ve 50 yaş üzerine dönük belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışma yaygınlaştırılmak isteniyor. Bu saldırıyı krizin üstüne binen pandemi yıkımının büyüttüğü işsizliğimizi, giderek derinleşen yoksulluğumuzu fırsata çevirerek yapmaya çalışıyorlar. Tıpkı köle kampları olan izole çalışma üsleri projesi, tıpkı bantalarda zaten dip dibe çalıştığımız arkadaşlarımızla molalarda biraraya gelişimizi engelleyen pandemi kuralları ve elektronik denetim biçimleri gibi.”

Patronlara sayısız teşvik, destek, vergi indirimi ve muafiyet getirildiği söylenen açıklamada çalışma düzeninin kuralsızlaşmasının işçi aleyhine sonuçlar doğurduğu vurgulandı: “Hummalı bir çalışmayla patronların maliyetlerinin bizim köleleşmemizle en alt seviyeye çekilmesi peşindeler. Diğer yandan bizim cephemizden gelişen her türlü hareketi, kıpırdamayı devletin baskı ve zor aygıtlarını devreye sokarak ezmek için ellerinden geleni yapıyorlar. İşçi ve emekçilere dönük kapsamlı saldırıların gündemde olduğu bu günlerde kollarını, bacaklarını, gözlerini, ciğerlerini yerin yedi kat altında çalışırken öğüten, çalışırken ölen madenci kardeşlerimizin başlattıkları direniş, bu sürecin nasıl yürütülmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koydu. 14 yıldır ölüm ve iş kazası tazminatı alamamış, maden ocağının kapatılması sonrası 8 yıldır kıdem, ihbar ve maaş alacakları ödenmemiş Uyar Madencilik işçileri ve ailelerinin Soma’dan, yine aylardır maaşlarını alamayan Özbey Madencilik işçilerinin Ermenek’ten Bağımsız Maden-İş öncülüğünde eşzamanlı olarak başlattıkları Ankara yürüyüşü, korku eşiklerinin aşılıp işçi sınıfının fiili meşru mücadele hattına güvenmesinin diri tuttuğu bir ruhu ifade ediyor.”

ŞİRKETLERE YENİ RUHSAT VERİLİYOR

Devletin maden sahalarını şirketlere devrettiğinin belirtildiği açılamada, işçilerin hakkını vermeyen şirketlere yeni ruhsatlar verildiği söylendi: “Maden ve enerji patronlarına maden sahalarını rödovans yoluyla devreden devlet, buradaki kuralsız vahşi sömürüye kayıtsız kaldı. Patronların mahkeme kararlarını uygulamama keyfiliğine pratiğiyle olur verdi, onlara hiç dokunmadı. Yasalara göre bu ihlallerde asıl sorumlu kendisi olduğu halde kılını kıpırdatmadı. En son Soma A.Ş. ve diğer şirketlerdeki 3 bin 500 madencinin tazminat haklarını yaptığı bir torba düzenlemeyle üstlenirken aynı durumda olan Uyar Madencilik işçilerini dışında bıraktı. Bununla da yetinmeyip işçilerin haklarını ödemeyerek mahkeme kararlarını tanımayarak suç işleyen Uyar patronunun suçuna ortak olma pratiğini Azim Uyar’a 2 yeni maden sahası ruhsatı vererek pekiştirdi.”

Sendikalar adına yapılan açıklama şöyle sonlandı: “Bizler Soma ve Ermenek işçilerinin çiğnene çiğnene ezilen onurlarına sınıf mücadelesinin örgütlü hareketin gücüyle sahip çıkmalarını saygıyla selamlıyoruz. İşçi sınıfını ve emekçileri bu onur bayrağını destek ve dayanışmayla daha da yukarılara çıkarmak için elbirliği yapmaya davet ediyoruz.”


ARŞİV