Kadıköy'de 'Menekşe'den Önce' ye yoğun ilgi

Soner Yalçın’ın yönetmenliğini yaptığı ”Menekşe’den Önce” filmi Kadıköylüler’le buluştu.Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde gösterimi yapılan filme ilgi büyüktü.

15 Ocak 2014 - 14:01
Soner Yalçın’ın yönetmenliğini yaptığı ”Menekşe’den Önce” filmi Kadıköylüler’le buluştu.Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde gösterimi yapılan filme ilgi büyüktü.
 
Gazeteci Soner Yalçın’ın Sivas katliamını ve bu katliamda hiç görmediği ablası ve ağabeyini kaybeden Menekşe’nin hikâyesini anlattığı filmi “Menekşe’den Önce”, 11 Ocak Cumartesi günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde izleyiciyle buluştu.
Gösterim öncesi izleyicilere Menekşe’den Önce’yi anlatan Soner Yalçın, etkinlik kapsamında kitaplarını da imzaladı.
Belgesel öncesi yaptığı konuşmada Yalçın gündeme dair şunları söyledi:
“Bu bir İslamizasyon sürecidir. Bu süreç 12 Eylül ile başlamıştır. İslamizasyon süreci sadece kuran kursu, türban ve imam hatip lisesi demek değildir. Biz çok yanlış noktadan tartışıp işin esasını kaçırdık. Burada amaçlanan kuşkulu soruyu yok etmek ve korku vermek. 
Aynı Ortaçağ’da olduğu gibi soruyu yok etmeye çalışıyorlar. Tek tek aydınlar öldürüldü, Madımak olayı, bunların hepsi toplumu korkutmak içindi. Bilim ve gerçeği yok ediyorlar. Yalan içinde bir hayat içinde yaşayalım diye. Korku içinde insanlar… Bir mürit yapılmak isteniyor. 12 Eylül insanları tüketen bir mürit yaptı. Bayağılığı iktidar yaptık. Tarihin sarkacı ara sıra sekse de ileriye doğru gider. Biz de ileriye doğru tekrar harekete geçtik. Örgütlü toplum olmak zorundayız. Mücadelenizi kendinize yakın gördüğünüz örgütlere katılarak sürdürün.”
Soner Yalçın’ın yaptığı kısa konuşma sonrası belgesel gösterimine geçildi.  Tamamen dolan salonda belgesel boyunca izleyiciler gözyaşlarına hâkim olamadı. Soner Yalçın “Belgeselin her karesini kendim hazırladım ama izlerken ben de gözyaşlarıma hâkim olamadım” dedi.
Belgesel bitiminde izleyiciler ile Soner Yalçın arasında duygusal anlar yaşandı. Salonda, “Türkiye Laiktir Laik kalacak” ve “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı.

ARŞİV