Kadıköy'de SANAT sezonu başlıyor

Yaz aylarında bile sokaklarında, caddelerinde, parklarında “doya doya sanat” izlediğimiz Kadıköy, kışa da tüm kültür sanat kurumlarıyla hazır giriyor!...

29 Eylül 2011 - 16:25

Yaz aylarında bile sokaklarında, caddelerinde, parklarında “doya doya sanat” izlediğimiz Kadıköy, kışa da tüm kültür sanat kurumlarıyla hazır giriyor! Kadıköy Belediyesi’ne bağlı sanat merkezleri, tiyatrodan sinemaya, konserlerden, söyleşi ve sergilere, baleden operaya sanatın 7 rengini barındıran yoğun bir programla sezonu 1 Ekim’de açıyor.

Kozyatağı Kültür Merkezi, 1 Ekim Cumartesi günü saat 20.00’de Taylan Erler Jazz Quartet’ın neşe dolu ritimleriyle yeni sezona eğlenceli bir merhaba diyor. KKM Sanat Direktörü Ezgi Balıkçı, ücretsiz etkinliğe tüm Kadıköylüleri davet ediyor.
CKM Sanat Kütüphanesi, yeni sezona 8 Ekim’de yazar Nazlı Eray söyleşi ve imza günü ile başlıyor. CKM Sanat Galerisi de sezonu 4 Ekim’de Bedri Rahmi Eyüboğlu 100. Yıl sergisi ile açıyor. Barış Manço Kültür Merkezi ise sezonu 1 Ekim’de Muzaffer Özdemir resitali ve 5 Ekim’de Pir Sultan Abdal Anma Etkinliği’yle başlatıyor.
Halis Kurtça Kültür Merkezi, yeni sezonda çocukları unutmamış ve haftasonu tiyatro izlemeye gelemeyenler için Çarşamba günleri saat 11.00’e çocuk oyunları koymuş.
 
Kadıköy’de sanata hiçbir zaman nokta konmaz, bırakın noktayı, virgüle bile gerek duyulmaz. Hep süregiden bir etkinlikler dizisi vardır bu kentte. İstanbul’un tek opera binasına, 5’i Belediye’nin onlarca kültür sanat merkezine, irili ufaklı sanat galerilerine sahip bu kent, “kültür sanatın merkezi” olma iddiasını bu sezonda da sürdürüyor.
Ekim ayı gelince, sanat merkezleri hummalı bir çalışmanın ardından yeni bir döneme merhaba der. Biz de Gazete Kadıköy olarak Kadıköy Belediyesi’nin bünyesinde faaliyet gösteren ve Kadıköy’ün sanat nabzını tutan sanat merkezlerine yeni sezona nasıl hazırlandıklarını ve bu kış bizi hangi etkinliklerin beklediğini sorduk. Aldığımız cevaplardan anladık ki, Caddebostan Kültür Merkezi, sanat galerileriyle; Kozyatağı Kültür Merkezi, bol alkışlı tiyatrolarıyla; Halis Kurtça Kültür Merkezi çocuklar için farklı gösterileriyle; Barış Manço Kültür Merkezi şair, ozan ve yazarları unutturmayan özel geceleriyle; Muhtar Özkaya Halk Kütüphanesi, yazar buluşmalarıyla bu sezona da damgasını vuracak.
 
CKM MİLYONLARLA BULUŞTU’
 
Büyük salonu ve iki küçük salonuyla haftanın 7 günü tam kapasite çalışan Caddebostan Kültür Merkezi, Kadıköylülerin en çok ziyaret ettiği mekânlardan. 2010-2011 sezonunda üç salon ve iki fuayede 9 ay boyunca toplam 779 etkinlik gerçekleştirerek, milyonu bulan ziyaretçi sayısına ulaştıklarını belirten CKM Genel Sanat Yönetmeni Yücel Canyaran, bu sezondan da çok umutlu: “Bu sezon da yine, Türk Tiyatrosu’nun öncü ve usta isimlerini ağırlayacak olan sahnemizde yepyeni oyunlar sahnelenecek. Birbirinden güzel konserlerimiz, resitallerimiz devam edecek. Pek çok sergi ile resim ve fotoğraf severlere güzel çalışmalar sunmayı hedefliyoruz. Halkımızın ilgisini çekeceğine inandığımız söyleşilerimize kaldığımız yerden devam ediyor olacağız.”
 
AÇILIŞ BEDRİ RAHMİ SERGİSİYLE
 
3 yıldır etkinliklerine aralıksız devam eden CKM Sanat Kütüphanesi, bugüne kadar Türkiye’nin önde gelen birçok ismini, düzenlediği söyleşiler aracılığıyla Kadıköylüler’le buluşturdu. Görsel Sanatlar Yönetmeni Sedef Narçın bu sezonda da bir takım yeniliklerle sanatsevlerleri CKM’de ağırlamaya devam edeceklerini söylüyor. Narçın yeni sezona ilişkin şu bilgileri veriyor:
“CKM Sanat Kütüphanesi, yeni sezona 8 Ekim’de yazar Nazlı Eray söyleşi ve imzası ile başlıyor. CKM Sanat Galerisi de sezon açılışını Bedri Rahmi Eyüboğlu 100. Yıl sergisi ile yapıyor. Serginin en önemli özelliği Eyüboğlu ile ilgili açılan en geniş kapsamlı ikinci sergi (Türkiye İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nden sonra) olması ve hiç sergilenmemiş 30 eserin sergilenecek olması. 7-18 Kasım’da ‘10 Kasım Yas Günü Sergisi’ olacak. Yapı Kredi Sanat işbirliği ile düzenlenen bu özel sergide Atatürk’ün naaşının Dolmabahçe Sarayı’ndan taşınması sırasında çekilen ve hiçbir yerde yayınlanmayan fotoğrafları yer alıyor. CKM’nin büyük salonunda dünya çapında ünlü sanatçılarımız, oyuncularımız, yazarlarımız, gazetecilerimiz sevenleriyle buluşacak. Bu kapsamda ilk olarak Kasım ayında yazar Tuna Kiremitçi, Kadıköylüler’le biraraya gelecek. Aralık ayında Zülfü Livaneli son kitabı ‘Serenad’ ile okurlarıyla buluşacak. CKM’nin Aralık ayındaki bir diğer ünlü konuğu da yazar Elif Şafak olacak. Şafak, son kitabı İskender’i okuyucularına anlatacak.”
 
KKM İKİNCİ SEZONUNA BAŞLIYOR
 
İlk sezonunda, sevilen tiyatro oyunları, konser, bale ve dans gösterilerinin yanı sıra, uluslararası folklor ve kukla festivalleri gibi etkinliklere de ev sahipliği yapan Kozyatağı Kültür Merkezi, ikinci sezonuna da yoğun bir programla giriyor. 1 Ekim’de Taylan Erler Jazz Quartet’ın neşe dolu ritimleriyle yeni sezona merhaba diyen KKM’nin Sanat Koordinatörü, bu yılki programda öne çıkan etkinlikleri şöyle anlatıyor:
“Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi bu sezonda da; Haldun Dormen, Yıldız Kenter, Müjdat Gezen, Ali Poyrazoğlu, Nilgün Belgün, Ferhan Şensoy, Cem Davran, Cemal Hünal, Erkan Can, Mete Horozoğlu, Deniz Çakır, Dolunay Soysert, Yetkin Dikinciler ve Günay Karacaoğlu gibi birçok usta ve genç sanatçının yeni oyunlarıyla renklenecek. Sosyal projelere verdiğimiz desteklerin yanı sıra geçen sezonda olduğu gibi Uluslararası Kukla Festivali, çocuk şenliği ve karne şenliğiyle miniklerimiz sevinecek. Ayrıca Klasik Batı Müziği konserleri de yeniliklerimiz arasında. Candaş Orkestrası’nın Gala Konseri, Ekim ayında ilk kez dinleyicisiyle buluşacak. İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’nun ücretsiz olarak seslendirdiği “Cumhuriyet konserini” Kasım ayında Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar Konseri” takip edecek. Aralık ayında “Arya Gecesi” ve “Yeni Yıl Konseri” gibi sürpriz dolu konserler ve özel gösteriler müzikseverlerin beğenisine sunulacak.”
 
USTALARI BARIŞ MANÇO’DA ANACAĞIZ
 
Kadıköy’ün merkezinde bulunan Barış Manço Kültür Merkezi de yaz aylarındaki onarım-tadilat işlerinin ardından yeni sezona dolu dolu giriyor. BMKM Genel Sanat Yönetmeni Cuma Bolat, tiyatrolar haftasında ücretsiz oyunların olacağı müjdesini de veriyor:
“Kültür merkezimiz bu yıl da geçen yıllarda olduğu gibi Türk düşün-yazın ustaları, sanat yaşamında belleklerde yer etmiş şair, yazar, ozan, müzisyen ve sanatçılarla ilgili olarak anma ve etkinlikler gerçekleştirecek. Bunlardan ilki 5 Ekim Çarşamba günü Pir Sultan Abdal Anma etkinliği olacak. Harika Müzik Topluluğu’yla Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar konseri, 10 Kasım’da gerçekleştirilecek. Bu sezon da sömestr döneminde diğer kültür merkezlerimizle işbirliği içerisinde ‘Minikler için Sömestr Çocuk Oyunları Şenliği’ düzenleyeceğiz. Bu çerçevede değişik tiyatro toplulukları miniklere oyunlarını sergileyecek. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla 2012- 27 Mart haftasında her gün bir oyunu ücretsiz olarak seyircilerimizle buluşturacağız.”
 
ÇOCUK TİYATROLARINDA BİR İLK: HAFTA İÇİ OYUNLARI
 
Halis Kurtça Kültür Merkezi ise sezona önemli bir yenilikle giriyor. Sadece hafta sonları oynanan çocuk oyunları yerine hafta içi de salonunu çocuklara açıyor. HKKM Sorumlusu İrep Korkmaz bunun bir ilk olduğuna dikkat çekiyor: “Türkiye genelinde çocuk oyunları sadece cumartesi ve pazar günleri oynandığı için henüz okula gitmeyen, yarı zamanlı okullarda okuyan öğrenciler hafta içi bir etkinliğe gidemiyor. Bu nedenle hafta içi Çarşamba günleri 11.00 ve 13.30 seanslarına da oyun koyduk.Gelen telefonlarda hafta içi oyunlarının neden olmadığı sürekli sorulduğu için tiyatrocularla görüşmeler yaptık. Onlar da bu konuya sıcak baktıkları için biz de hafta içi oyunlarına Kasım ayında başlıyoruz. Zannederim bu uygulama Türkiye’de bir ilk olacak. Umarım diğer kültür merkezlerinde de başlatılır”
Halis Kurtça Kültür Merkezi’nde çocuklar için sadece çocuk oyunları değil aynı zamanda Cumartesi ve Pazar günleri saat 12.00’de gölge oyunu ve kukla gösterimleri de yapılıyor.
 
EVE KİTAP SERVİSİ
 
Muhtar Özkaya Halk Kütüphanesi bu sezon ünlü yazarlarla söyleşilerin yanı sıra evden çıkamayan hasta ve engelliler için evlere kitap servisi uygulaması başlattı. Kütüphane Sorumlusu Jale Kaymaz, bu yılki etkinlikleri şöyle anlatıyor: “Bu yıl sezona 8 Ekim'de tarihçi ve yazar Derya Tulga’nın “Kanuni Sultan Süleyman” söyleşisiyle başlıyoruz. Ardından  23 Ekim'de Aydın Boysan, 20 Kasım'da Fabio L. Grassi, 27 Kasım'da Öner Yağcı konuğumuz olacak. Ayrıca bu yıl eve bağımlı, yaşlı, hasta ve engelliler için  eve kitap teslimi hizmetimiz olacak. Talepleri bekliyoruz... Geçtiğimiz yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Açık Hava Kütüphanesi  etkinliğinin ise ikincisini yapacağız.”
Kadıköy Belediyesi’ne bağlı kültür merkezlerinin aylık programlarına www.kadikoy.bel.tr web sitesinden erişebilir veya program kitapçıklarını Belediyemiz girişindeki danışma masalarından edinebilirsiniz. Ayrıca haftalık etkinlikleri gazetemizin 7. Sayfasındaki “Kültür Sanat Ajandası”ndan takip edebilirsiniz.
 
HABER: Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Sinem TEZER
 

ARŞİV