Kadıköy'de tiyatro günleri…

Kadıköy Belediyesi’nin 12 yıldan bu yana gerçekleştirdiği tiyatro festivaline bu yıl da ilgi yoğun oldu.

14 Ağustos 2014 - 14:12
Kadıköy Belediyesi’nin 12 yıldır düzenlediği Tiyatro Festivali sürüyor. Yoğun ilgi gören festivalde tiyatro severler sezon boyunca izleyemedikleri oyunları açık havada izleme keyfini yaşadı.
 
 
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi tarafından her yaz ücretsiz olarak gerçekleştirilen Tiyatro Festivali sürüyor. 4 Ağustos’ta Enis Fosforoğlu Tiyatrosunun "Deli" adlı oyunuyla başlayan ve bu yıl 12.si düzenlenen festivale yoğun ilgi gösterildi. Selamiçeşme Özgürlük Parkı’ndaki amfi tiyatroda gerçekleştirilen festivalde seyirciler 2013-2014 sezonu boyunca izleme olanağı bulamadıkları oyunları, yıldızlar altında ve ücretsiz izleme keyfini yaşadı. Duru Tiyatronun ‘Şahane Düğün’, Süheyl&Behzat Uygur Tiyatrosu’nun ‘Dünya’nın Sonu.Net’, Moda Sanat Tiyatrosu’nun ‘Korkudan Korkmak’, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nun “Babam 9 Doğurdu”, Samsun Sanat Tiyatrosu’nun “Şu Çılgın Türkler” Tiyatro İstanbul’un “Mutfak Cadıları”, Dostlar Tiyatrosu’nun “Yaşamaya Dair”, Tiyatro Akla Kara’nın “Arsız Davet” oyunlarının sahnelendi. 13 ayrı oyunun sahnelendiği festivalde en çok beğeni toplayan oyunlardan biri de Nazım Oyuncuları’nın Ahmet Arif’in şiirlerini, öz yaşam öyküsüyle harmanlayıp anlatan. “Hasretinden Prangalar Eskittim” oyunu oldu. Kadıköylülerin ve çevre ilçelerden izleyicilerin yoğun beğenisini toplayan festival 15 Ağustos Cuma günü Sadri Alışık Tiyatrosu “Ayrılık” oyunuyla devam edecek. Behiç Ak’ın yazdığı oyun ikili ilişkiler ve ayrılıklar ardından yaşanabilecek olaylar silsilesi üzerine kurulu. Başrollerini İbrahim Kendirci ve Ezgi Eyüboğlu paylaştığı “Ayrılık” seyircide aşkın ve ayrılığın yarattığı ironi hissini uyandırmayı amaçlıyor. 12. Tiyatro Festivali 16 Ağustos Cumartesi günü İstanbul Halk Tiyatrosu’nun insanın yaşam karşısındaki mücadelesini komedi diliyle anlatan “İhtiyar Balıkçı ve Deniz” oyunuyla sona erecek. Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen festivale gelen izleyicilere sahnelenen oyunlar ve festival hakkındaki görüşlerini sorduk.
 
İZLEYİCİLERİN GÖRÜŞLERİ
Festivali izleyen Kadıköylüler, festival ve oyunlarla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu.
-Sevda Ören: Bu güzel atmosferde senelerdir yapılan, sanatçılarımızla bir arada olduğumuz, gerçekten güzel bir ağustos ayı geçiriyoruz. Yıldızlı geceler deniliyor ya biz de o yıldızlı geceleri yaşıyoruz. Hepimizi bir araya getiriyor. Eğleniyoruz, arkadaşlıklar, tanışmalar yaşıyoruz. Bu akşam Mutfak Cadıları oyununu izledik ve eğlendik. Dostlarla bir aradayız.
-Alev Dumlu: Etkinlikler çok güzel, hava güzel. Hatta eskiden tiyatro oyunları başlarken ay çıkardı sonuna kadar devam ederdi ve onu seyrederdik. Bundan alası can sağlığı. Oyuncuların hepsi şahane. Geçmişi, eski matineleri hatırlatıyor. Çocukluğumda akşam sinemaları vardıonları hatırlıyorum buraya gelince. Gayet güzel. Oturulacak yer bulunamıyor bazen, yine kalabalık. İlgi yoğun. Bu da Kadıköy’ün ayrıcalığı.
-Özden Yolasığmazoğlu Öztürk: İlk kez izlemeye geldim. Hep methediyorlardı. Çok keyif aldık. Çok teşekkürler her şey için. Bütün emeği geçenlere ve değerli sanatçılara çok teşekkür ediyoruz. Kadıköy Belediyesi’ne özellikle çok teşekkür ediyoruz ücretsiz olarak bize bu imkanı verdiği için. Bu organizasyonun devamını istiyoruz. Çocuklarımız için de çok güzel. Özellikle yazın düzenlenmesi de güzel.
-Mert Erdoğmuş:  Ağabeyim biz yazın çok sıkılıyoruz evde. Çok da sıcak oluyor. Akşam hava daha serin oluyor. Biz de tiyatroya gelip oyunları izliyoruz. Çocuklara yönelik oyunlara her zaman geliyorum. Devam etsin istiyorum.
-Gamze Durdu: Kadıköylüyüm ve harikulade buluyorum. Çok heyecanlandım. Erkek arkadaşımla geldim. Çok güzel geçiyor. Mutluyum ve bu mutlu anı tüm Kadıköylülerle paylaşmak çok güzel. Oyun da çok hoş bir komedi. Tam sevdiğim gibi. Usta sanatçılar rol alıyor. Her yıl dört gözle bekliyoruz. Temmuzda başlar ve bir ay sürerse daha mutlu olacağız. Son üç yıldır Kadıköylüyüm ve üç yıldır da geliyorum çok da mutluyum. Organizasyondan son derece memnunum.
-Ömer Ersan: Yeldeğirmeni semtinde yaşıyorum. Geçen yıl ilk defa gelmeye başladım. Çok mutlu oldum, çok güzeldi. Kışın Haldun Taner’e, Muhsin Ertuğrul’a çok sık tiyatroya gidiyorum. Yazın da böyle ücretsiz bir etkinlik olması çok hoşuma gidiyor. Tiyatro kültürünü en iyi şekilde belediye verebilir. Bunun için de Kadıköy Belediyesi en etkili bir şekilde çalışıyor. Bu yıl sinema etkinlikleri de başladı. Kültürün, festivallerin göbeği olan bir ilçede oturmaktan dolayı da mutluluk duyuyorum. Hava çok güzel, ortam çok güzel. Tiyatroya çok müsait bir ortam.
-Memnune Örs: Ümraniye Çakmak’tan kalkıp her gece buraya geliyoruz. İki vasıta değiştirerek geliyoruz. Geçen yıl da gelmiştim. Çok mutluyum böyle güzel bir etkinlikte olmaktan dolayı. Ben de amatör olarak tiyatro ile ilgileniyorum. Bayılıyorum tiyatroya. İnanılmaz güzel. Her şey mükemmel bence. Böyle özel tiyatroları dünyanın parasını vererek izleme imkanımız olmadığı için ben bütün bu organizasyonda emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Geçen seneden kuyrukta sıra beklerken öyle güzel dostluklar oluştu ki bu yıl onları görünce akraba gibi birbirimize sarılıyoruz. Yemekler yapıp getiriyoruz buraya. Çok güzel dostluklar oluştu. Tiyatro kültürünü aşılamamız gerekiyor. Çok teşekkür ediyorum emeği geçenlere.
-Naime Özgen: Ataşehir Mahallesi’nden geliyorum. Çok zor gelmek ama değer. Emekliyim. Ben de gönüllü olarak tiyatro grubundaydım. Bunun nasıl bir emek olduğunu çok iyi biliyorum. Ünlü sanatçıların bize bunu ücretsiz olarak sunmalarından da çok mutluyum. Babam biz küçükken o eski dolmuş arabalarına bindirir ve Kadıköy’e muhakkak her oyuna getirirdi. O günleri hatırladım. Çok güzeldi o günler. Kadıköy Belediyesi, oyuncular, görevliler çok emek verdiler. Onları kutluyorum.
-Ayça Rana Türker: Bu akşam güzeldi. Eğlenceliydi. Teyzem ile Kartal’dan geldim. Önceden de geliyordum. Oyunu beğendim, çok güzeldi. Arkadaşlarıma tavsiye ediyorum. Kadıköy Belediyesi’nden başka festivaller de düzenlemesini istiyorum. Ünlü şarkıcıları da görmek isterim.

ARŞİV