Kadıköy'de Zafer Bayramı kutlandı

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 89. yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Kadıköy’de de törenlerle kutlandı. Kadıköylüler, kutlama kapsamında, Feneryolu Bağdat Caddesi’nde askeri birlikler...

07 Eylül 2011 - 10:08

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 89. yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Kadıköy’de de törenlerle kutlandı. Kadıköylüler, kutlama kapsamında, Feneryolu Bağdat Caddesi’nde askeri birlikler ve araçlarca yapılan resmi geçit törenini ilgiyle izlediler.

 

Kadıköy'de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda renkli görüntüler vardı. 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Zafer Haftası’nın 89. yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Kadıköy’de de büyük bir coşkuyla kutlandı. Kadıköy’de kutlamalar, sabah saat 08.30’da Kadıköy İskele Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde yapılan çelenk koyma töreniyle başladı. Siyasi parti temsilcileri, çok sayıda resmi kamu kurum ve kuruluşları, birçok sivil toplum kuruluşu, dernek ve sendika temsilcilerinin katıldığı törende, Atatürk Heykeli’ne çelenk konulmasının ardından 1. Ordu Komutanlığı Bölge Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu. Kadıköylüler, kutlama kapsamında, Feneryolu Bağdat Caddesi’nde askeri birlikler ve araçlarca yapılan resmi geçit törenine büyük ilgi gösterdi. Cadde, bayraklarla donatıldı. Kadıköylülerin caddenin her iki tarafında ellerinde Türk Bayrakları ile izlediği kutlamada askeri birlikler ve araçlarla resmi geçit töreni yapıldı. Kadıköylüler, bayraklarını sallayarak Mustafa Kemal Atatürk ve askerlere tezahüratlarda bulundu.
Törenlerde, Kadıköy Belediyesi’ni Başkan Yardımcısı Hulusi Özocak temsil etti.

TARİHİ BİR DÖNEMEÇ: BİR BAŞKUMANDANLIK MUHAREBESİ

23 Ağustos-12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Savaşıyla Yunan orduları gerilemek zorunda kaldı. Tarihin bu dönüm noktasından sonra Yunan ordularının topraktan atılma kararı alındı.Batı cephesinin kuzeyindeki ve güney cephesindeki Türk birlikleri, büyük bir gizlilik içinde Kocatepe bölgesine kaydırıldı. İstanbul'daki cephane depolarından silah ve cephane gizlice Anadolu topraklarına getirtildi. İtilaf Devletleri tarafından tahrip edilerek kullanılmaz hâle getirilen toplar onarıldı, yeni silahlar satın alındı. Taarruz eğitimi yaptırılan Türk Ordusu, Gazi Mustafa Kemal'in başkomutanlığında, 26 Ağustos 1922'de düşmana saldırdı. Birkaç saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi. 30 Ağustos'ta düşman çember içine alındı. Bu savaş, Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı. Zafer Bayramı, 1922 yılında 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taarruz) anmak için kutlanan bir bayram. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. Zafer Bayramı, ilk defa 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar, Ankara ve İzmir'de kutlanmıştır. Resmî olarak Zafer Bayramı ilân edilmesi 1935 yılının Mayıs ayında oldu.

 

 


ARŞİV