Kadıköy’den dünyaya açıldı

10 yıl önce Moda'da kurulan mobil oyun şirketi Peak Games, hisselerini 1,8 milyar dolara ABD’li bir başka teknoloji şirketine devretti. Kadıköy kökenli Peak, böylelikle Türkiye tarihinin en değerli şirketlerinden biri oldu

10 Haziran 2020 - 12:32

Geçenlerde basına bir haber düştü; merkezi İstanbul'da bulunan Peak oyun şirketini, dünyanın en büyük mobil şirketlerinden olan ABD merkezli Zynga 1,8 milyar dolara (12,3 milyar TL) satın almıştı. Bu haber önemliydi zira bu satışla birlikte Peak Games, Türkiye tarihinin en değerli şirketlerinden biri olmuştu.

Haberleri detaylı okurken fark ettim ki Peak’in kökeni Kadıköy’e dayanıyordu. Bu vesileyle sizlere Peak’i ve kurucusu Sidar Şahin’i daha yakından tanıtalım dedik. Şahin ile söyleşmek için basın danışmanıyla irtibata geçtim ama hiç röportaj vermediği bilgisini aldım. Ben de basın bülteni, haberler ve internette yaptığım araştırmalar ışığında bir Kadıköy şirketinin dünyaya nasıl açıldığının izini sürdüm.

Peak’ten medyaya gönderilen basın bülteni “10 yıl önce yanımıza hayallerimizi de alarak yola çıktık.” diyerek başlıyor ve “Dünyanın her yerinden milyonlarca insanın hayatına dokunan bir teknoloji şirketi olmak, bu hayallerden sadece birisiydi. Bugün global mobil oyun pazarının en büyük şirketlerinden biriyiz. 193 ülkede yüz milyonlarca insanın hayatına dokunuyoruz.” ifadeleriyle ilerliyor.

ABD’li firmaya satışa dair “Ve daha yeni başlıyoruz...” yorumunu yapan ekip,  Peak’in  “Türkiye’de doğmuş ve ülkenin müthiş insan potansiyelini bütün dünyaya bir kez daha göstermiş olmaktan” duydukları gururun altını çiziyor. Basın bülteni, şu sözlerle devam ediyor;“Sonraki sayfalarda okuyacağınız basın bülteninin hem ülkemiz hem de bizim için yepyeni başarıların habercisi olduğuna inanıyoruz. Peak olarak İstanbul’dan çalışmaya, üretmeye ve elbette daha büyük hayaller kurmaya devam edeceğiz.”

 “İMKANSIZ BAŞARILABİLİR”

Dünya teknoloji sektörüne damga vuran bir imza atan Peak’in kurucusu ve CEO'su Sidar Şahin, “Bugün geldiğimiz nokta tüm Türkiye için gurur verici ve biz hepimiz biliyoruz ki, bu daha yolun başı. Zynga ile devam edeceğimiz bu yolculukta, birlikte daha güçlenerek büyüyecek olmak hepimizi geleceğe dair heyecanlandırıyor. Türkiye’den büyüyen, ilerleyen ve gelişmeye devam eden bir ekip olmayı sürdüreceğiz. Bu anlaşmanın en önemli yanı, imkansızın başarılabileceğini somut olarak ortaya koyması. Türkiye’de anne babalar çocuklarına inansınlar istiyorum. Sevdikleri işi sürekli ilerleyerek yaptıkları sürece, başarabileceklerine inansınlar. Çocuklar da gençler de kendilerinin başarabileceklerine inansınlar. Çünkü her şey inanmakla başlar.”

Zynga CEO’su Frank Gibeau ise, “Peak’e ‘aramıza hoş geldin’ demekten gurur duyuyoruz. Peak dünyanın en iyi puzzle oyunu geliştiricilerinden biri. Böylesine yaratıcı ve tutkulu bir takımla yeteneklerimizi daha da ileri taşıyacak olmak bizi heyecanlandırıyor.” diyor.

GARAJ DEĞİL APARTMAN 

Dünyada Amazon, Microsoft, Apple gibi dünya devi şirketlerin kökeninde hep bir ‘garaj’ vardır; genç bir girişimci evinin garajından başlar ve dünyaya açılır. Peak’in geçmişinde ise  Kadıköy’de bir ev var. Daha önce izlesene.com, trendyol.com gibi sitelerin de kurucusu olan Sidar Şahin,  Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eğitimini yarım bırakarak tamamen girişimlerine odaklandı. Peak Games’i Ekim 2010’da Moda’da bir apartmanın dairesinde 30 yaşında iken kurdu. Mühendislik, sanat, tasarım, işletme ve sosyal bilimler dallarında Türkiye’nin 35 farklı üniversitesinde eğitim görmüş 100 kişilik bir ekipten oluşuyor. Bu ekip, 29 yaş ortalamasıyla Türkiye’nin en genç ekiplerinden biri. 10 yıldır İstanbul’da çalışıyor ve dünyanın en büyük oyunlarını yine İstanbul’daki ofislerinden geliştirip büyütüyorlar. 10 yıl önce dünya çapında bir teknoloji şirketi kurmayı hayal eden Peak ekibi hayallerini gerçekleştirdi. Anlaşma ile sadece ortaklık yapısı değişen Peak, faaliyetlerini ekibinde ve yönetiminde hiçbir değişiklik olmadan kendi markası altında sürdürerek bir Türk şirketi olarak kalmaya ve çalışmalarını İstanbul’da sürdürmeye devam edecek.

.


ARŞİV