Soma’da yaşanan maden ocağı faciasında şu ana kadar açıklanan rakamlara göre, 282 canımızı yitirdik.
Türkiye, Soma’daki maden faciasında kaybettiğimiz 282 (gazetemiz baskıya girdiği sürede sayı buydu ve ne yazık ki artmaya devam ediyordu) canına ağlıyor. Türkiye genelinde tepkiler büyük. Ankara Kızılay’da, İzmir’de, İzmit’te, Hatay’ta, Çanakkale’de, Artvin’de ve Türkiye’nin diğer illerinde yapılan protesto gösterileri, İstanbul’da da devam ediyor. İstanbul'un farklı yerlerinde yaşanan protestolar yine sert polis müdahalesine sahne oluyor.
DİSK, KESK, TTB ve TMMOB, Soma’daki iş cinayetini protesto için 14 Mayıs Çarşamba günü saat19.00’da Taksim Tünel'e gelinmesi yönünde çağrı yaptı. Saat 19.00 sıralarında Tünel’de toplanan kalabalık grup sloganlar ve pankartlar eşliğinde yürüyüşe geçti.
Ancak grubun önü, Galatasaray Meydanı'nda TOMA ve Çevik Kuvvet ekipleri tarafından kesildi ve müdahale edildi. Grubun üzerine TOMA'dan tazyikli su ve biber gazı sıkıldı.
Olaylar sırasında esnaf kepenklerini kapatırken, gazdan etkilenen pek çok kişi de cadde üzerindeki bina ve işyerlerine sığındı. Arbede sırasında, bir polis helikopteri de cadde üzerinde alçak uçuş yaparak olayları takip etti.
Taksim'deki eylemde gerçekleştirilen polis müdahalesi sonucu 39 kişi gözaltına alındı.
KADIKÖY'DE DE MÜDAHALE
Soma’da yaşanan patlamanın ardından sokağa çıkan vatandaşlar 13 Mayıs Salı gecesi Kadıköy Altıyol Boğa’da oturma eylemi yaptı. Mumlar, baretler ve ekmekler eşliğinde yapılan eylemde, “Madencileri yutan kömürlerde katilleri yakacağız”, “İş kazası değil cinayet”, “Maden işçileri ölmedi öldürüldü”, “Dayan kardeşim” yazılı dövizler açıldı.
Faciaya ilişkin tepki eylemleri çarşamba günü de öğle saatlerinde Kadıköy Altıyol Boğa’da baret ve ekmekle yapılan eylemler de “İş Kazası Değil Cinayet” dövizleri açıldı. Gün boyu çok sayıda insanın katıldığı oturma eylemi akşam saatlerinde Taksim’de yapılan müdahalenini ardından kitlesel yürüyüşe dönüştü. Kitlenin yürümesine izin vermeyen polis gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Polis-eylemci gerginliği, Altıyol çevresinde gece boyunca devam etti.
‘YASTAYIZ AMA SUSARAK DEĞİL HAYKIRARAK!’
KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası İstanbul (Kadıköy) 3 No’lu Şubesi de Kadıköy’de eylem yaptı. 14 Mayıs Çarşamba günü Göztepe’deki Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü Kadıköy Sosyal Güvenlik Merkezi önünde biraya gelen grup adına yapılan basın açıklamasında, “Sermayenin sömürü ve kölelik düzenine yüzlerce canımızı daha verdik. Sömürü ve taşeronluk düzenine dur demek için daha kaç insanımız ölecek” diye soruldu. Açıklamada, “Her gün birer birer işlenen iş cinayetleri yerini toplu kıyıma bırakıyor. İş güvenliğinin sağlanmadığı iş ortamları, daha çok çalıştırma adına taşeronlaşan fabrikalar, tersaneler ölüm kusmaya devam ediyor.
On yıllardır sürdürülen neo-liberal yıkım politikalarına hiç dokunmayacaklar. Unutturmaya çalışacak, kölelik düzenini ve taşeron köleliğini sürdürmeye devam edecekler. Hiçbir açıklama içimizdeki yangını söndürmeye yetmez, yetmeyecek! Yas tutuyoruz ama susarak değil! Hayatı üreten ve bu uğurda yaşamını yitiren yüzlerce maden işçisinin anısını yaşatmak, hafızalara kazımak için ayağa kalkıyoruz! Yüzlerce canımız, bu bezirgan düzeninin sömürü çarkı altında can çekişirken nasıl susabiliriz? Nasıl acımızı içimize gömüp çalışmaya devam edebiliriz? Nasıl hizmet üretebilir, kalem tutabilir ve bilgisayar açabiliriz? Yas tutuyoruz ama susarak değil! Tüm büro emekçilerini aynı duygularla bu haykırışa katılmaya çağırıyoruz” denildi.
KADIKÖY BELEDİYESİ’NDE SAYGI DURUŞU
DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin ortak çağrısıyla Kadıköy Belediyesi’nde çalışan işçi ve emekçiler de Soma’da meydana gelen maden faciasında yaşamını yitiren madencileri andı. 15 Mayıs Perşembe günü yapılan eylemde, yaşamını yitiren madenciler için 3 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Törende yapılan konuşmalarda yaşanan faciaya yönelik öfke ve üzüntü hâkimdi.
Törende söz alan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu yaptığı konuşmada, Türkiye’de son 15 yılda yaygınlık kazanan taşeronlaştırma ve güvencesiz çalışma koşullarına dikkat çekerek, “İnsan odaklı bir çalışma sistemi yerine kâr, ticaret odaklı odaklı bir anlayış hâkim kılındı. Yaşanan katliamın nedeni budur” dedi.
Nuhoğlu, “İş kazaları daha önceki süreçlerde yaşanmasına ve konuşulmasına rağmen hiçbir tedbir alınmadı. Tamamen tedbirsizlikten kaynaklanan bu katliamların durması gerekiyor” dedi. Yaşanan acıların tüm çalışma yaşamı için yeni bir başlangıca yol açması gerektiğini ifade eden Nuhoğlu, “Bu acıların tekrar yaşanmaması için hep birlikte mücadele etmeliyiz” dedi.
Konuşmaların ardından iş bırakan Belediye çalışanları, Fındıklı SGK İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapmak üzere hareket etti.
‘AKP İKTİDARI ÖLÜME YATIRIM YAPIYOR’
Kadıköy Belediyesi’nde örgütlü DİSK ve KESK çalışanı işçiler, 14 Mayıs Çarşamba günü de belediye önünde eylem yaptı. Soma’da yaşanan bir doğal afet değildir! denilen açıklama da şu ifadelere yer verildi;
“2002 yılından 2011 yılına kadar kömür madenlerindeki iş cinayetlerinin yüzde 40 artış göstermenin nedeni özelleştirme, taşeronlaştırma sonucu TTK bünyesinde çalışan işçi sayısının üçte bir oranında azalmasıdır. Katliamın faili, kuralsız çalıştırma nedeniyle madende çalışan işçi sayısını bile tespit edemeyenleridir. Katliamın faili, çalışan işçi sayısını bilmeyen ancak ‘İşletmede her türlü önlem alınmıştı’ diye açıklama yapan zihniyettir. Katliamın faili 15 yaşında çocuğun ölüm haberinin geldiği madenle ilgili ‘mevzuata aykırı durum’ olmadığını açıklayan Çalışma Bakanlığı’dır. Katliamın faili, yapılan uyarılara rağmen Soma’da bu tür iş kazalarından kurtarılan işçilerin tedavisine dönük devlet tarafından yapılmış özel bir sağlık birimi kurmayanlar, hastanelerde yanık ünitesi açmayı ‘maliyet’ olarak görenlerdir. Katliamın faili ,iş sağlığı ve güvenliği yasasıyla bu alanı da özelleştiren, tüm uyarılarımıza rağmen bu alandaki denetim yetkisini bağımsız emek ve meslek örgütlerine vermeyi reddeden hükümettir. Katliamın faili, daha önce madenlerde yaşanan iş cinayetleri sonrası,”güzel öldüler”, ”bu mesleğin fıtratında ölüm vardır” diyerek yeni katliamları meşrulaştıran AKP hükümetidir. Katliamın faili, Soma’daki madenlerde iş cinayetlerinin araştırılması ile ilgili önergeyi 6 ay boyunca gündeme almayanlardır. Geçtiğimiz sene 9 iş cinayetinin yaşandığı Soma madenleriyle ilgili önergeyi 2 hafta önce reddeden AKP’li vekillerdir. Katliamın faili, kömürün tonunun maliyeti 130 dolardan 23 dolara indirildiklerini övünerek anlatan işverendir. 130-140 dolardan 28 dolara indirilmiş maliyetin tamamı iş güvenliğine ilişkindir ve kömürün maliyeti işçi canıyla düşürülmüştür. Taşeron çalıştırmayı yasaklayan, madenleri yeniden kamulaştırmayan, iş güvenliği yasasını çöpe atıp tüm denetim yetkisini emek ve meslek örgütlerine vermeyenler, yeni katliamlar için yola devam ettiklerini ilan etmiş olacaktır. DİSK ve DİSK’e bağlı sendikalar, işçi katillerini affetmemek, unutmamak ve hesap sormak için mücadeleyi yükselteceklerdir.”
BELEDİYE ŞENLİKLERİ İPTAL EDİLDİ, ESNAF KEPENK KAPADI
Yaşanan büyük acı dolayısıyla, Mayıs ayı boyunca Kadıköy Belediyesi’ne bağlı tüm kültür-sanat merkezlerinde düzenlenecek konser ve şenlikler iptal edildi.
Ayrıca Kadife Sokak, Osmancık Sokak esnafı Soma halkıyla dayanışmak için 14 Mayıs çarşamba günü kepenklerini kapadı.