Kadıköylü Artvinlilerden itiraz

Artvin Cerattepe’de günlerce devam eden bakır madeni protestoları, başbakanın yaptığı “çalışmalar durdurulacak” konuşmasıyla durulsa da Kadıköylü Artvinliler süreç konusunda temkinli…

03 Mart 2016 - 17:15
Bircan BİROL
Cerattepe’de binlerce Artvinlinin tepkisini çeken Cengiz Holding imzalı bakır madeni çalışmalarının etkileri sürmeye devam ediyor. Kadıköy’de haftasonu toplanan Artvin Dayanışması da tepkisini Karadenizlilere özgü horonla gösterdi.
Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanan yüzlerce insan “Doğanın talanına, madencinin yalanına, Artvin’in düşmanına dur de” pankartı açtı. Grup adına konuşan Cemalettin Küçük, Artvin’de zaten defalarca yargı kararı alındığını hatırlatarak “Artvin halkı Artvin’in herhangi bir dağına dokunulmasına izin vermemiştir. İşte yargı kararı budur. İşte bilimsel çalışma budur. Bu karar doğrultusunda direnişimiz sonuna kadar sürecektir” diye konuştu. Basın açıklaması horonlarla son buldu.

“DOĞA DEMEK, YAŞAM DEMEK”
Biz de Gazete Kadıköy olarak Kadıköy’de yaşayan Artvinliler’e Cerattepe direnişiyle ilgili düşüncelerini sorduk. Kadıköylülerin düşüncesi ortak: “Sevinemiyoruz. Yeniden gelecekler”
Damla Deniz Cengiz (Artvin, Arhavi):
Doğduğumdan beri Kadıköy’deyim. Aslında burada yaşayıp iki ağacı yan yana görünce park zanneden bizler, oradaki durumu tahayyül dahi edemiyoruz. Oralar gerçekten bizim akciğerlerimiz. Şüphesiz doğa katliamı herkesi çok üzmüştür fakat Artvin’i sahiplenen biri olarak benim için çok daha üzücü oldu bu doğa katli. Fakat Artvin halkı zaten öncesinden Metin öğretmenden de bildiğimiz gibi her dayatılana geçit vermeyen, bu uğurda varını yoğunu ortaya koyan bir halktır. Zaten olayların bu kadar gündeme gelmesi de bu halkın direnişi sayesinde olmuştur.
Harun Şahin (Artvin, Kemalpaşa):
4 yıldır Kadıköy’de yaşıyorum. Cerattepe direnişini, halkın deresine suyuna ağacına ve yaşam hakkına müdahale edilmesine karşı verilmiş mücadele olarak görüyorum. Çalışmaların durdurulduğu yalanı tamamen halkı oyalama ve direnişin büyümesini durdurmak için söylendi. Bunu da Cengiz Holding’e yer tahsis ederek gösterdiler; fakat 20 yıldır direnen Artvin halkı yaşam alanını savunmaya devam edecek. Kimsenin şüphesi olmasın. Yalanı yemeduk!
Alçay Çelik (Artvin, Hopa):
12 yıldır Kadıköy’deyim. Direnişin bu süreçte biraz daha yankı bulmasından ötürü yeni başladığı düşünülüyor. Aslında öyle değil. 20 yıldır devam eden bir projenin yavaş yavaş gündeme gelmesiyle devam eden bir süreçti bu. Dolayısıyla da bu aslında hem varolan HES projelerinin hem oradaki doğanın halk için ciddi anlam ifade etmesi ile beraber büyüdüğünü düşünüyoruz. Çalışmalar da durmuş değil. Zaten bir rapor vardı ve yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı ama buna rağmen devlet bu kararı uygulamadı ve devam etti. Tam anlamıyla bittiğini düşünmüyorum. Sahip çıkılmazsa iki ay sonra yine aynı şeylerin yaşanacağını düşünüyorum.
Umar Lokumcu (Artvin, Hopa):
1 buçuk yıldır Kadıköy’de yaşıyorum. Hopalıyım. Çalışmaların durdurulması beni mutlu etti ama ilerde oradaki maden çalışmasına, polis jandarma korumasıyla tekrar başlatılmaya çalışılacağını düşünüyorum. Oradaki insanlar ve biz Artvinliler için doğa demek yaşam demek. Birileri para kazanacak diye kimse doğanın mahvolmasını, içme suyunun kirlenmesini, iklimin değişmesini istemez. Cengiz Holding bu maden inşaatını bir şekilde hukuki sürece uydurulacak, şu an Artvin’de zafer kutlamalarının olmamasının sebebi de bu…
Sultan Aksu (Artvin Hopa):
Yaklaşık 10 yıldır Kadıköy’de oturuyorum. Bu mücadele 20 yıldır sürüyor. Ben gençtim, Cerattepe’de çıkacak madene hayır demek için Hopa'da “Ölüler Altın takmaz” adlı tiyatro çalışması yapmıştık. 20 yıl sonra bugün “Altınsız olur Artvinsiz olmaz” diyoruz. Yani bizler Artvinliler için değişen bir şey yok. Direnişi büyütmek, direnişe destek vermek için illa Artvin’de olmaya illa Artvinli olmaya da gerek yok, bulunduğumuz her yerde yaşam alanlarımızı savunmalıyız.
Mikail Vayiç (Artvin Hopa):
Kadıköy’de yıllardır kafe işletiyorum. Artvin Cerattepe direnişinin hem çevre hakkı açısından hem de siyasal anlamda iyi bir direniş olduğunu düşünüyorum. Sadece çevre ve doğa kaygısıyla değil siyasal olarak da önemli bir enerjisi olduğu inancındayım. Ama muhtemelen Gezi gibi yapacaklar. Cengiz İnşaat’a çalışması için yer göstermişler. Oradakilerin enerjisini boşaltmak ve bölmek için yapılan bir şey olarak görüyorum. Bir Artvinli olarak oradaki direniş herkesten fazla göğsümüzü kabartıyor. İnsan yakın olduğunda daha iyi anlıyor. Nasıl bir Cizreli Cizreliyi anlıyorsa, Soma’da yaşananları en iyi Somalılar biliyorsa, Artvinli olunca da daha farklı ve yakın hissediyorsun.

CERATTEPE’DE NE OLDU?
Cerattepe Artvin ilimizin kent merkezinin yamaçlarında konumlandığı, yani Artvin’in “sırtını yasladığı” tepelerden birinin adı. Türkiye ve dünyanın en zengin bitki örtüsünün bulunduğu tepe aynı zamanda birçok göçmen kuşun duraklama ve yaşam alanı. Birçok yerli ve yabancı maden şirketinin göz diktiği doğal alanda, Cengiz Holding 2012’de ihale ile maden hakkını elde etti. Holding adına çalışma yapacak olan Eti Bakır Maden A.Ş’ye ilk itiraz 2013’te Artvinlilerden geldi. Mahkemeden çıkan yürütmeyi durdurma kararı ile süreç askıya alındı. 2014’te yerel mahkeme “Maden işletilemez” kararı aldı, Danıştay ise onayladı. Danıştay kararı sonrası şirket, ikinci kez olumlu Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alarak, mahkeme kararına rağmen “fiilen” çalışmaya başladı. Cerattepe’de fitili ateşleyen de işte şirketin bu tutumu ve beraberinde getirdiği kolluk kuvvetlerinin sert müdahaleleri oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklaması ile tekrar açılan davanın sonucuna kadar süreç durmuş görünse de şirket henüz Artvin’den çıkmış değil.
 

ARŞİV