“Kadıköy’ün geleceğini birlikte planlıyoruz” diyen Kadıköy Belediyesi, 5 yıllık stratejik plan hazırlıklarını, çalıştaylarla halkın katılımına açtı. 2 haftasonu üst üste düzenlenen toplantılarda buluşan Kadıköylüler, “akıllarındaki Kadıköy”ü paylaştı…
Kadıköy toplumunun farklı kesimlerini ‘’güzel bir Kadıköy hayali’’nde buluşturan çalıştayda, ilçe sakinleri 2020 yılında nasıl bir Kadıköy’de yaşamak istediklerini planladı.
Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Sinem TEZER
Katılımcı bir yönetim anlayışını benimseyen Kadıköy Belediyesi’nin Aykurt Nuhoğlu başkanlığındaki yeni yönetimi, bu anlayışı somut olarak da hayata geçirmeye devam ediyor. İlçe belediyelerinin hazırlamakla yükümlü olduğu, 5 yılda bir hazırlanan ve kentin yönetimine dair yol haritasının belirlendiği Stratejik Plan’ı, Kadıköy için üretirken, katılımcı demokrasi ilkesini gözeterek ilçe sakinlerine söz hakkı sunan belediye, bunun için Kadıköylüleri çalıştaylarda buluşturuyor. Değişimin gençlerin enerjisinden başlayacağını öngören Kadıköy Belediyesi, önce onların fikirlerine başvurmuştu. 18-35 yaş arası Genç Kadıköylüler, 5-6 Temmuz tarihlerinde yapılan bir çalıştayda buluşarak, ha yallerindeki Kadıköy’ü anlatmışlardı. Bu çalıştayın bir benzeri de geçtiğimiz haftasonu (12-13 Temmuz’da) tekrarlandı. Ancak bu kez katılımcılar sadece ve özellikle gençler değildi. Yetişkin Kadıköylüler, Kadıköylü muhtarlar, Kadıköy esnafı, Kadıköylü dernek, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sendikacılar, siyasiler… Kısacası Kadıköy hakkında söyleyecek sözü olan herkes oradaydı.
KATILIMCI MODELE VURGU…
Stratejik Plan’ın katılımcı örnek bir yönetim modeli yaratmak için atılacak ilk adımlardan biri olduğunu ifade eden Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, 6 Temmuz’da gençlerin katılımıyla çok verimli bir çalıştay gerçekleştirildiğini anımsatarak, “Ortak ihtiyaçların, önceliklerin belirlenmesinde katılımcı bir model oluşturma zorunluluğu var. Kadıköylülerin bilgi, birikim ve yaratıcılığının kent yönetimine dahil edilmesi büyük önem taşıyor. Demokratikleşmenin en temel noktalarından biri yerel yönetimlere katılımı sağlamaktır. Çalıştayımıza katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi
Güzel bir Temmuz haftasonunda Kadıköy Evlendirme Dairesi Zübeyde Hanım Kokteyl Salonu’nda buluşan Kadıköylüler, hem fikirlerini dile getirme şansı buldular hem de birbirleriyle tanıştılar. Çalıştayda, önce katılımcılar gruplara ayrıldılar. Bu gruplarda detaylı olarak Kadıköy’e dair konular paylaşıldı, tartışıldı. Bir süre bu şekilde grup çalışmaları sürdükten sonra, grup sözcüleri diğer tüm katılımcılara o grubun hazırladığı çıktıları sundu.
Yani Kadıköy’e dair istek, beklenti, plan, öneri ve hayallerini…
Farklı yaş gruplarından, meslek ve ilgi alanlarından gelen, kısacası Kadıköy’ün her kesiminden Kadıköylü’nün buluştuğu çalıştayda, haliyle bu farklılık üretilen fikirlere de yansıdı.
Gruplar halinde beyin fırtınası yapıldı, öneriler de detaylıca tartışıldı, fikir ayrılıkları yaşandı kimi zaman, kimi konularda da uzlaşmaya varıldı. “5 yıl sonra nasıl bir Kadıköy’de yaşamak istersiniz? Aklınızdaki Kadıköy’de neler var?, Kadıköy’ün öncelikleri neler?, Kadıköy’ün en büyük sorunu ne?” gibi sorulara yanıt arandı.
İlçenin mevcut pozisyonun korunmasından ziyade arzulanan daha iyi bir ortak geleceği keşfetmeye yönelik sunumların yapıldığı çalıştayın ortamı da oldukça demokratikti. Her bir katılımcı kendi fikirleri kadar diğer fikirleri de dinlemeye özen gösterdi, alışılagelmemiş fikirlere önyargılı olmamaya çalıştı, kavgacı değil uzlaştırıcı bir tutum benimsedi.
EĞiTiMDEN SAĞLIĞA, SANATTAN SPORA…
Çalıştayda konuşulan başlıklardan bazıları şöyle:
* Suriyeli mültecilerin durumu,
* Kentsel dönüşüm
* Afet yönetimi
* Çevre düzenleme
* Çevre sağlığı ve kirliliği,
* Kurbağalıdere sorunu
* Baz istasyonlarını
* Kent tarımı
* Sosyal sorunlar
*Dezavantajlı kesimlerin (engelli, LGBT, çocuk, yaşlı/genç kadın) eşitlikçi hizmetten yararlanması
*Göç
* Kültürel dönüşüm
* Tarihi ve kültürel değerlerin korunması,
* Kültürel ve sanatsal aktiviteler
* BM ve AB’den proje ile hibe alınması
* STK- esnaf ilişkilerinin geliştirilmesi,
* Halkın doğrudan yönetime katılması için mahalle meclisleri ihtiyacı
* Hükümet konağı kurulması,
* Kadıköy’ün bir dünya markası haline getirilmesi yönünde gönüllülerle çalışılması
* Kapalı spor kompleksi kurulması…
KADIKÖYLÜ NE DİYOR?
-Ahmet Erden (Emekli banka müdürü): Ben böyle bir toplantı olacağını internetten gördüm. Hemen kayıt yaptırdım, bugün de geldim. İyi ki de katılmışım, çok memnun oldum. Çok güzel organize edilmiş bir çalıştay. Tüm samimiyetimle söylüyorum; cıvıl cıvıl yardımcı personel var, çok beğendim. Belediye çalışanlarına çok teşekkür ederim. Güzel fikirler oluştu burada. Bu önerilenlerin, hiç olmazsa bir kısmının hayata geçirilmesini isterim.
-Nedim Özgen (Beden eğitimi öğretmeni): İlk kez bir belediyenin böylesi geniş kapsamlı bir çalıştay düzenlediğini duydum ve hemen katılmak istedim. Katılımın yüksek olması beni mutlu etti. Herkesin bir fikri olması çok memnun edici oldu. Toplantının sonucunda bu fikirlerin uygulanması konusu önemli bir nokta. 5 yıllık sürece yayılacağı için hemen gerçekleşmesi biraz abes kaçar. Ama ben eninde sonunda mutlaka gerçekleştirileceğine inanıyorum.
-Yağmur Demir (Mimarlık öğrencisi): Aslında ben Maltepe’de yaşıyorum. Kadıköy’e çok aktif olarak geliyorum, hayatımın büyük kısmı burada geçiyor. Mimarlık öğrencisi olduğu için geldim özellikle. Bize okulda öğretilen şeyler bana biraz uçuk geliyordu; üretilen her projede evsizler için barınak, çocukları topluma kazandırma merkezleri filan. Ama sonuçta inşaat sektörünün gerçeği değil bu. Oysa insanlar yaşanabilir bir çevre istiyor. Bu açıdan, bu toplantı çok önemli. Keşke her belediye yapsa. Kadıköy Belediyesi’nin halkla iç içe olması çok güzel.
-Nesrin Öztabağ (Emekli Türk Dili Edebiyatı öğretmeni, Cumhuriyet Kadınları Derneği Merkez Şube Başkanı): Bugünkü toplantıyı tahminim üzerinde başarılı buldum. Katılımcı belediyecilik örneğini verdiler, çağdaş bir çalışma oldu. Hakikaten hepimiz en azından isteklerimizi söyledik. Artık belediye imkanlarıyla bu isteklerin ne kadarını yapabilecek bilemiyorum ama. En azından halkın isteklerini ilk ağızdan öğrenmeleri doğru oldu.
-Gürol Burhan (Emekli memur): Ben Kadıköy şubesi Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kadıköy Şube Başkanıyım. Kadıköy Belediyesi bu çalıştay için sivil toplum kuruluşlarına bir çağrı yaptı, o çağrı üzerine geldim. Yaşadığım yerine sorunlarına duyarlı biri olduğum için buraya gelmeyi özellikle arzu ettim. Bu tür çalıştayların yapılması çok önemli. Ama buradan çıkan fikirlerin neticelenmesi de çok mühim. Paydaş olmamız yetmez, bu sürecin takipçisi de olacağız.