Kadıköylü gençlerden örnek proje

Saint Joseph Fransız Lisesi öğrencileri Sinan Onukar, Aleyna Doğan ve Pınar Binay, “Elden Ele Yardım” projesini hayata geçirerek şimdiye kadar binden fazla ihtiyaç sahibine ulaştı

22 Eylül 2016 - 15:05

Erhan DEMİRTAŞ
Saint Joseph Fransız Lisesi son sınıfta okuyan Sinan Onukar, Aleyna Doğan ve Pınar Binay Türkiye’de bireysel bağışların ve organizasyonların yeterli olmadığını fark ederek, örnek bir projeye imza attı. “Elden Ele Yardım” adını verdikleri proje ile şu ana kadar binden fazla insana giyecek malzemesi ulaştırdı. Suriyeli mülteci çocuklar için de kıyafet, ayakkabı ve kırtasiye malzemesi toplayan Kadıköylü gençlerin hikâyesini Sinan Onukar’dan dinledik.

“YAŞITLARIMIZ BİLİNÇLENSİN”
Dünya Bağışçılık Endeksi’nin yayınına göre Türkiye’de bağımsız yardım projelerinin fazla olmadığını söyleyen Onukar, bu araştırmanın sonucunda sosyal yardım projesi oluşturmak istediklerini söylüyor. Yoğun bir tartışma sürecinden sonra proje için harekete geçtiklerini söyleyen Onukar, “Aleyna’nın abisinin işlettiği kıyafet mağazasında bazı defolu ve stok hatası ürünleri bağışlamak istemesi Aleyna’yı harekete geçirdi. Aslında projeye başladığımız nokta bu oldu. Zaten sosyal sorunlara karşı duyarlı ve gündemi yakından takip eden bireyleriz ve sık sık aramızda bu tarz konuları da konuşuruz. Böyle bir fırsatı görünce projeyi ilerletme fikri çok cazip geldi ve o zamandan beri uzun planlamalarla, yoğun çalışmalarla projeyi buraya kadar getirdik” dedi.
“Projeye başlarken hem ihtiyaç sahiplerine yardım etmek hem de çevremizdekileri ve yaşıtlarımızı bilinçlendirmeyi amaçladık” diyen Onuakar, projeye dâhil olmak isteyen gönüllülerin gün geçtikçe arttığını söylüyor.
Hiçbir kuruma bağlı olmadıklarını dile getiren Onukar, arkadaşlarından ve bazı kuruluşlardan aldıkları yardımlarla ihtiyaç sahiplerine malzeme sağladıklarını ifade ediyor. Elden Ele Yardım ekibi daha çok kıyafet yardımı topluyor. Onukar bu durumu şöyle açıklıyor: “Bir sürü kişinin dolabında giymediği, bağışlamak istediği kıyafetlerin olduğunu ancak ne yapacaklarını bilmediklerini bize söylemeleriyle kıyafete yöneldik. Kırtasiye veya kitap yardımı gibi bir alandansa kendimize bu alanı daha uygun bulduk. Elimize de fırsat geçince tekstil sektöründe olan tanıdıklarımıza gittik. Amacımız ihtiyaç fazlası olanlardan ihtiyaç sahiplerine bir nevi bir köprü görevi görmek, hatta bizim tabirimizle elden ele yardımları ulaştırmak.”

MÜLTECİLER İÇİN YARDIM
Elden Ele ekibi, yeri gelmiş kapı kapı dolaşıp ihtiyaç sahiplerine yardım etmiş. Bazen de tezgâh açıp ailelere çeşitli malzemeleri ulaştırmış. Şu ana kadar binden fazla insana ulaştıkları bilgisini paylaşan Onukar, Suriyeli mülteciler için açılmış Söz Okulu ve Derneği’ne düzenli olarak ziyaretler düzenleyip yardımda bulunduklarını söylüyor.
Mağazalardan, defolu veya ihraç fazlası ürünlere sahip firmalardan bağış topladıklarını söyleyen Onukar, “ Toplam 3 binin üzerinde bağış topladık ve gün geçtikçe bu sayıya yenileri ekleniyor. Bunun dışında projemize okulumuzun sosyal yardım kulübü ve öğretmenlerimizin de desteği sürüyor” diyor. Onukar, önümüzdeki yıl mülteci kamplarını ziyaret edip savaş yüzünden ülkelerini terk eden insanlara yardım ulaştırmak istediklerini ifade ediyor. “Elden Ele Yardım” projesi ile çok şey öğrendiklerini söyleyen Onukar, projeye destek vermek isteyen bağışçıların kendilerine ulaşmasını istiyor. “Elden Ele Yardım” ekibi hem bireysel hem de kurumsal bağışlara açık.
İletişim için [email protected]

TÜRKİYE SON SIRALARDA
Dünya Bağışçılık Endeksi’nin 2015 yılı raporuna göre, Türkiye gönüllü faaliyetlere katılım süresi açısından 135 ülke arasında 132. sırada yer alıyor. Dünya Bağış Endeksi, Türkiye’deki katılım düzeyi hakkında bir gösterge sunuyor: Buna göre Türk halkının yüzde 10’u para bağışı yaparken, yüzde 4’ü gönüllü faaliyetlere katılıyor. Halkın yüzde 31’i yabancılara yardım etme eğiliminde. Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı tarafından yayınlanan vatandaş katılımının boyutuna ilişkin yardımcı istatistikler de Türkiye’de üyelik, gönüllülük, siyasal aktivizm ve toplum katılımı düzeylerinin hepsinin düşük olduğunu ortaya koyuyor. Aynı verilere göre, gönüllülük insanları en az cezbeden faaliyetlerden birisi. Vatandaşların yalnızca yüzde 2,5 kadarı toplumsal kuruluşlar, yüzde 4,2’si ise siyasal örgütler için gönüllülük faaliyeti yürütüyor.

ARŞİV