Kadıköylü öğrenci ABD yolcusu

ABD'nin en önemli burslarından birini kazanan Kadıköylü öğrenci Onur Can Yılmaz, ABD'de rüzgâr enerjisi alanında yüksek lisans yapacak.

09 Ağustos 2012 - 11:35
 
Gökçe UYGUN
 
Amerika Birleşik Devletleri’nin en prestijli burs programı olan Fulbright Bursu'nu kazanan Marmara Üniversitesi öğrencisi Onur Can Yılmaz, ABD yolculuğuna hazırlanıyor.
Daha önce de haberine yer vererek, başarısını duyurduğumuz Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü 4.sınıf öğrencisi Onur Can Yılmaz, haziran ayında okulundan 1.likle mezun olacak olan başarılı bir öğrenci. Yılmaz, bir süre önce Türk öğrencilere Amerika'da eğitim olanağı sağlayan Fulbright Yüksel Lisans Bursu'nu kazanmıştı. Fulbright bursunu Fulbright İstanbul Şubesinin Göztepe kampüsünde verdiği konferansta duyan Yılmaz, 3. sınıf öğrencisi olarak iken Mart ayında başvuru yapmış, Haziran ayının başında ön seçim sonuçları açıklanınca da mülakat için Ankara’ya çağrılmıştı.
Mülakatlardan 15 gün sonra bir elektronik posta ile bursu kazandığını öğrenen Onur Can Yılmaz, daha sonra Eylül ayında İngilizce seviyesini ölçmek için önce TOEFL, sonra da ALES benzeri bir sınav olan GRE sınavına girdi. Bu sınavların sonucuna göre yılmaz'dan 4 adet üniversite tercih etmesi istendi. Tercihlerini yaparak Fulbright Türkiye Eğitim Komisyonu'na gönderen Yılmaz'ın bu bilgileri ABD'deki IIE-Institute of International Education (Uluslararası Eğitim Enstitüsü)’ne iletildi. Bu enstitü, alanında uzman olduğu için 2 adet yeni okul önerip, Onur Can'ın tercihinde olan 2 üniversiteyi listeden çıkardılar. Sonuçta Onur Can, University of Massachusetts, Georgia Institute of Technology, Iowa State University ve Texas Tech University olmak üzere 4 üniversiteye başvuru yapmış oldu.
 
RÜZGAR ENERJİSİ KONUSUNDA MASTER
Onur Can Yılmaz, uzun bekleyişten sonra 17 Nisan sabahı Ankara'da bulunan Fulbright Eğitim Komisyonu'ndan elektronik postayla University of Massachusetts, Amherst'a kabul aldığını öğrendi.
Yılmaz, 2 sene süreyle bu üniversitenin Makine ve Endüstri Mühendisliği Fakültesi'nde Rüzgar Enerjisi Yüksek Lisansı yapacak. Makine Mühendisliği alanında dünyada 52. sırada olan bir üniversiteye seçilmiş olmanın verdiği mutluluğu yaşayan Yılmaz, “Üniversite bünyesinde bulunan ve 1972 yılında kurulan Rüzgâr Enerji Merkezi'nin eğitimime çok büyük yararı olacağını düşünüyorum. Rüzgâr enerjisiyle ilgili ayrıntılı teknik bilgiler edineceğim. Ülkemizde de çok hızlı bir şekilde rüzgâr enerjisi alanında yatırımlar yapılıyor. Yeterli teknik bilgiyle rüzgar enerjisinde önemli bir noktaya gelme potansiyelimiz var” dedi.
 
FULBRİGHT BURSU NEDİR?
Fulbright Eğitim Komisyonu, 60 yıldır Türk ve Amerikalı öğrenci, akademisyen, öğretmen ve profesyonellere kültürel değişime katkıda bulunmak amacıyla burslar sağlıyor. Komisyonun en büyük programı Türk öğrenci burs programı. Bu program dâhilinde Türk öğrenciler Amerika’da yüksek lisans, doktora ve doktora tezi araştırması yapmak için başvuruda bulunuyorlar. Bu bursu kazanan öğrencilere programa göre bir ya da iki yıl boyunca 30000 dolara kadar eğitim desteği ile Amerika Birleşik Devletleri gidiş-dönüş uçak bileti ve sağlık sigortası Fulbright tarafından sağlanıyor. Programların ortak özelliği, kültürel değişimin olması ve program bitiminde Türkiye’ye dönülmesi. Bağımsız komiteler tarafından bu bursa seçilen öğrenciler için bir sonraki akademik yıl boyunca üniversitelere genellikle ek burslarla yerleştirme işlemleri gerçekleştiriliyor. Bursiyerler takip eden akademik yılın güz döneminde ABD'de eğitime başlıyor. Bursa başvurabilmek için not ortalamasının 4.00 üzerinden 3.00, 100 üzerinden 75 olması gerekiyor. Başlıca başvuru evrakları başvuru formu, Diploma/Öğrenci Belgesi, Transkript, Referans mektuplarının yanı sıra ön seçim sürecinde önemli rol oynayacak 2 adet İngilizce kompozisyondan oluşuyor. Bu kompozisyonlardan birinde başvuran kişinin gelecekle ilgili hedefleri, diğerinde ise şimdiye kadar gelecek hedefleri için neler yaptığı anlatmalı. Başvurular www.fulbright.org.tr adresi üzerinden yapabilir.

ARŞİV