Kadıköylü öğrencinin Avrupa'daki başarısı..

Arkadaşı Melisa Tokmak ile birlikte yaptığı ‘bal projesi’ ile Avrupa Birliği’nden ödül kazanan Kadıköy öğrenci Aliye Bihtar Günal...

19 Ekim 2011 - 10:27

Kadıköylü öğrenci Aliye Bihter Günal'ın, arkadaşı Melisa Tokmak ile birlikte hazırladığı “bal” projesi, Avrupa Birliği Genç Bilim Adamları Yarışması'nda Onur Ödülü kazandı.

Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL) lise 2. sınıf öğrencileri Aliye Bihter Günal ve Melisa Tokmak’ın başarı hikayesi yaptıkları bir araştırma projesiyle başladı. Fizik öğretmenleri Meral Uğurlu önderliğinde “Farklı Balların Optiksel Aktivitelerinin Deneysel Yöntemlerle İncelenmesi” projesini yapan Günal ve Tokmak, bu proje ile bala katılan şekerin artık kolayca tespit edilebilmesini sağladılar. Öğrencilerin bu projesi, TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması’nda uygulamalı fizik dalında Türkiye birincisi seçildi. Daha sonra Ankara’da yapılan final yarışmasında da Türkiye birincisi seçilen proje, TÜBİTAK tarafından Avrupa'nın en prestijli bilim yarışmalarından biri olan 23. Avrupa Birliği Genç Bilim Adamları Yarışması’nda Türkiye adına yarışmak üzere aday gösterildi. Geçtiğimiz ay sonu Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de gerçekleştirilen yarışmada Türkiye’yi temsil eden Günal ve Tokmak, bal projesiyle Jüri Onur Ödülü'ne değer görüldüler.
 
‘BİLİM EĞLENCELİDİR’
 
Gazete Kadıköy'ün sorularını yanıtlayan Kadıköylü Aliye Bihter Günal, projeyi şöyle anlattı;
“Projemiz; bal örneklerinin lazeri döndürme açısını tespit ederek salgı ve nektar balları arasındaki ile doğal ve işlenmiş ballar arasındaki farkı belirlemeyi amaçlıyor. Projeyi hazırlarken her gün tükettiğimiz bir besin hakkında bilgi edinmenin yanı sıra yediğimiz şeylerin doğallığını nasıl test edebileceğimiz konusunda fikir sahibi olduk ki bu balı seçmemizin bize bir getirisiydi.”
Türkiye'yi Finlandiya'da temsil etmenin özgüvenlerini arttırdığını vurgulayan Günal, “Ayrıca daha farklı projeler yapabileceğimizi ve bilimle ilgilenmeye devam edebileceğimizi gösterdi. Uluslararası bir yarışmada 38 farklı ülkeden öğrenciyle aynı ortamı paylaşmak bizim için eğitim hayatımızda değeri tarif edilemeyecek kadar önemli bir adımdı. Bir proje hazırlama sürecinde harcanan emek ve zamanı düşünürsek, 87 proje arasında bizim projemize gösterilen ilgi, bizim için en güzel ödüldü. Bizi geliştiren şeyin sonuç değil süreç olduğuna inanıyorum. Tabii ki bir ödül kazanmak, verdiğimiz emeğin ve yaptığımız çalışmaların sonucunda takdir edilmek bizi çok mutlu etti” dedi. Günal, proje partneri Melisa Tokmak için de “Melisa, bir insanın birlikte çalışabileceği en iyi proje partneri... Meral Hanım ve Melisa olmadan bu kadar güzel bir projeyi ortaya çıkaramazdım. Uyumlu ve yaratıcı bir gruptuk”' yorumunu yaptı. “Bilim her zaman benim için eğlenceli bir ilgi alanıydı” diye sözlerine devam eden Aliye Bihtar Günal, geleceğe yönelik planlarımı da şu sözlerle anlattı: “Bu projeden önce de bilimle ilgileniyorduk ve bu proje sürecinin bize kattıklarıyla öğrendiklerimize her geçen gün yeni şeyler ekleyerek çalışmaya devam edeceğiz. Kendim için yapabileceğim en faydalı iş her geçen gün yeni şeyler öğrenmek ve araştırmak sanırım. Üniversitede Elektrik-Elektronik Mühendisliği okumak ve eğer üniversite sürecinde kararım değişmezse akademisyen olarak çalışmaya devam etmek istiyorum.”
 
 
Gökçe UYGUN

ARŞİV