Kadıköylü kadınlar meme kanserine karşı bilinçleniyor

Kadıköy Belediyesi Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi, “15 Ekim Dünya Meme Sağlığı Günü” ve “1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” kapsamında kadınları bilinçlendiriyor.

17 Ekim 2012 - 15:25

Kadıköy Belediyesi Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi, “15 Ekim Dünya Meme Sağlığı Günü” ve “1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” kapsamında kadınları bilinçlendiriyor.
Geçtiğimiz günlerde Özgürlük Parkı'nda ve Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde açılan stantlarda, kadınlara broşürler dağıtan görevliler, tüm Kadıköylü kadınları ücretsiz hizmet veren merkeze davet etti. Merkezde, Kadın Hastalıkları, Meme Muayenesi, Mamografi, Ultrason ve Smear testi gibi sağlık hizmetleri ücretsiz olarak sunuluyor. 20 yaş üstü her kadına meme muayenesinin yapıldığı merkezde, muayene sonucu uygun görülen 40 yaş üstü kadınlara daha ileri tetkikler (Mamografi, Ultrason) uygulanıyor. Kadın Hastalıkları uzmanı tarafından uygun görülen kişilere pap smear testi de yapılıyor.
 
MEME KANSERİNDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
 “1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı”nda, kadınların meme kanserine karşı bilinçlenmeleri için etkinlikler, kampanyalar gerçekleştiriliyor. Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser tipi olmasına rağmen toplumun büyük bir kesimi bu ölümcül hastalık hakkında detaylı bilgiye sahip değil. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; meme kanseri hakkında yanlış ama bir o kadar da yaygın inanışlar hastalığın tanı ve tedavi sürecini olumsuz etkiliyor.
Memorial Ataşehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan Kandemir, meme kanseri hakkında doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.

-“Memede ele gelen her kitle kanserdir.”
Yanlış. Memede elimize gelen her sertlik kansere işaret etmez. Bu kitlelerin büyük çoğunluğu iyi huylu çıkmaktadır. Memedeki her 10 kitleden 8’i iyi huyludur; yani kanser değildir.

-“Ailemde meme kanseri yok, bende meme kanseri olmaz.”
Yanlış. Bir kişinin ailesinde böyle bir vaka görülmemesi, kendisinde hiçbir zaman meme kanseri gelişmeyeceği anlamına gelmez.

-“Ailemde meme kanseri var, kesinlikle ben meme kanseri olacağım.”
Yanlış. Ailesinde meme kanseri hikayesi olması kişinin meme kanseri gelişme riskini arttırmakla beraber kesinlikle kanser olacağı anlamına da gelmez. Ancak böyle bir durumda mutlaka yakın takip yapılmalıdır.

-“Meme kanseri 20-30’lu yaşlarda görülmez.”
Yanlış. Meme kanserinin gelişme riskinin yaş ilerledikçe arttığı doğrudur; fakat meme kanseri sadece yaşlılarda görülen, gençlerde rastlanmayan bir hastalık değildir.

-“Kanser saç kaybına yol açar.”
Yanlış. Kanserin kendisi hiç bir zaman saç kaybına yol açmaz. Tedavide kullanılan ilaçlar ve yöntemler nedeniyle saç dökülmesi görülebilir. Ancak meme kanseri tedavisinde giderek daha çok yaygınlaşan “akıllı ilaçlar” ile artık saç kaybı görülmemektedir. 

-“Mamografiden alacağım radyasyon meme kanserine neden olabilir.”
Yanlış. Mamografi çekilmesi meme kanserinin erken evrede yakalanmasını sağlar. Yıllık olarak yapılması ile aşırı radyasyon alınmaz.

-“Meme kanseri bulaşıcıdır.”
Yanlış. Hiçbir kanser bulaşıcı değildir. Bir ailenin birçok bireyinde kanser görülmesi bu yanlış düşünceye sebep oluyor olabilir. Kişi kanser hastalığını başka bir kimseye bulaştıramaz.

-“Koltuk altı koku gidericiler meme kanserine yol açar.”
Yanlış. Yapılan çalışmalarda şimdiye kadar koltuk altı ter ve koku gidericiler ile meme kanseri gelişim riski arasında bir ilişki bulunmamıştır.

-“Meme kanseri sadece kadınlarda görülür, erkeklerde görülmez.”
Yanlış. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Erkeklerde meme kanseri nadir de olsa görülmektedir. Yaklaşık olarak her 100 meme kanserinin 1’i erkeklerde görülür.
 


ARŞİV