KADIKÖYLÜ LÜFERİ KORUYOR!

Kadıköy Belediyesi, Kadıköy sınırları içinde 20 cm’den küçük yavru lüferlerin satılmaması sağlanarak,lüferlerin korunması amaçlanıyor.

26 Aralık 2012 - 11:45

Gökçe UYGUN


 “Türkiye denizlerinin incisi, Boğazların efendisi” olarak bilinen lüfer balığı, bilinçsiz avlanma ve yavruyken tüketilmesi nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya... Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2011 yılının Ağustos ayında aldığı bir kararla, balık avlanma boylarına dair yeni bir düzenleme getirmişti. Buna göre 20 santimetreden küçük lüferin avlanmasını yasaklanmıştı. Ancak bu yasağa her yerde uyulmaması, hâlâ tezgâhlarda yavru lüferin satılması hem sivil toplum kuruluşlarının ve hem de konunun uzmanlarının tepkisiyle karşılanıyor. Çevre, doğal yaşam ve denge konularındaki öncü projeleriyle bilinen Kadıköy Belediyesi de denizlerimizden ve sofralarımızdan lüferin yok olmaması için bir adım attı ve kampanya başlattı; “Kadıköylü Lüferi Koruyor”Kampanyası ile Kadıköy Belediyesi, hem balık tüketicilerini bilinçlendirmeyi, hem de balıkçı esnafını bilgilendirmeyi amaçlıyor. “Kadıköylü yavru lüfer almaz-satmaz” sloganı ile yürütülen kampanya kapsamında, Kadıköy Tarihi Çarşı’daki her balıkçı tezgâhında Kadıköy Belediyesi’nin hazırladığı bir tarafı 20 cm’lik cetvel olan ve üzerinde “Çinekop..sarıkanat, Lüfer avlanma alt boyu 20 cm. Yavru Lüfer Almayan Satmayan Kadıköylüye Helal Olsun!” yazan etiketler konuldu

ADIYLA DEĞİL, BOYUYLA DENETLENİYOR 
Kampanyayla bir yandan tüketici bilinçlendirip uygun boyda olmayan balıkların alınmaması çağrısı yapılırken satıcılara da bu konuda uyarıda bulunuyor. Kadıköy Tarihi Çarşı kampanya için pilot bölge olarak seçildi, Kadıköy Belediyesi yetkilileri de çarşıda sık sık denetim yapıyor. Yavru lüferler çinekop, sarıkanat ve defneyaprağı gibi isimlendirildikleri için belediye yetkilileri değerlendirmeyi balıkların boyunu ölçtükleri cetvelli etiketlerle yapıyorlar. Kadıköy Belediyesi'nin bu kampanyasını, Kadıköylülerin özellikle balık alışverişini yaptığı Kadıköy Tarihi Çarşı esnafının oluşturduğu Kadıköy Çarşı Derneği ile doğaya zarar vermeden beslenmek, doğal yiyecekler tüketmek için çalışmalar yürüten bir STK olan Fikir Sahibi Damaklar (FSD) de destekliyor. Kadıköy Tarihi Çarşı Derneği Başkanı Ali Geçgel, çarşı esnafının bu kampanyaya destek verdiğini, tezgâhlarında yavru lüfer satmadığını söyledi.  

KADIKÖY, ÖRNEK OLSUN 
Gelecek nesillerin de lüfer yiyebilmesi, lüfer soyunun devamının sağlanması için yapılan “İstanbul Lüfer’e Hasret Kalmasın” kampanyasını yürüten, FSD kurucusu Defne Koryürek, “Lüfer, dünyanın en eski yerleşim noktalarından, binlerce yılın metropolü, dünyalar güzeli İstanbul’un ve onun ortası sıra akan biyolojik koridor Boğaziçi’nin simgesi. Lüferin yok olması demek, İstanbul’un, Boğaziçi’nin yok oluşu demek. Umuyorum hiç değilse bu bağlamda lüfer herkesin umurunda!” dedi. Koryürek, İstanbul'da ilk kez bir yerel yönetimin lüferi korumak için kampanya başlattığını vurgulayarak, “Kadıköy Belediyesi'nin kampanyasının diğer belediyelere de örnek olmasını istiyoruz. Yavru lüferler 20 cm’nin altında olduğu zaman avlandığında nesli tehlikeye giriyor. Gelecek kuşakların daha uzun yıllar lüfer yemesi için 20 cm’den küçüklerin avlanma yasağına herkesin uyması lazım” dedi.
 
BAŞKAN ÖZTÜRK: ‘KADIKÖYLÜ YAVRU LÜFER ALMAZ, SATMAZ’ 
Kadıköy Belediyesi’nin çevre korunma projeleri ve hayvanlarla ilgili projelerde her zaman öncü olduğunu kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, kampanyaya herkesin destek vermesini istedi. Öztürk “Kadıköylü yavru lüfer almaz, satmaz demenin gururunu yaşıyorum. Kampanyanın her kesimden desteklenmesi doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor” diye konuştu. 

SANAL DÜNYADA DA KAMPANYA 
Kadıköy Belediyesi'nin sosyal medya adresleri üzerinden de #KadıköyLüferiKoruyor etiketiyle yürütülen kampanyaya, Kadıköylüler tweet'lerle destek verirken, yavru lüfer satan yerleri ihbar etmeyi de ihmal etmiyorlar. 

LÜFERİN BAYRAMI DA VAR  
FSD, geçen yıl yaptıkları “İstanbul'un Lüfer Bayramı”nın bu yıl 2.'ni gerçekleştirdi. 19-21 Ekim tarihleri arasında kutlanan bayramda, konunun teorik boyutu yapılacak konferanslarda ele alındı, work-shoplar, film gösterimleri, danslar, çocuklar için atölyeler, “İstanbul'un En Baba Lüferi” olta avı yarışması gibi etkinlikler yapıldı.  
 
GREENPEACE ‘SENİNKİ KAÇ SANTİM?’ DİYE SORMUŞTU! 
2007 yılında “Seninki Kaç Santim?” adıyla başlattığı kampanyada lüfer, kalkan ve orfoz başta olmak üzere nesli tükenmekte olan balık türlerine dikkat çeken Greenpeace, “Küçük balık yoksa büyük balık da yok” sloganıyla yavru balık avlanması ve tüketimine karşı çıkmıştı.  

İlgili yasa, 20 cm'in altında yavru lüfer satışı yapan işletmeler için yüzde 5 fireyi olanaklı kılıyor. Yani satış yerinde kasada 20 santim altı balıkların yüzde 5 oranında olabilmesi mümkün. Vatandaşlar, adı ne olursa olsun -çinekop ya da sarıkanat- balığın sadece boyuna bakmalılar ve 20 cm altında ise şikayet etmeliler. Bunun için Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ALO 174 şikayet hattı aranabilir,www.alo174.gov.tradresi kullanılabilir. Sosyal medya hesaplarından Kadıköy Belediyesine ya da Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'ne (542 50 00) de ulaşmak mümkün.  

BAKANLIK NE DİYOR? Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kurallarına göre avlanabilir asgari boy ve günlük avlanabilecek miktar bilgileri şöyle; 

Türler
Latince  adı
Boy/ağırlık
 limiti (en az)
Günlük limit  
(en fazla)
Akya
Lichia amia
30 cm
3 adet
Ahtapot
Octopus vulgaris
1 kg
3 adet
Barbunya
Mullus barbatus
13 cm
Kg
Çipura
Sparus aurata
20 cm
Kg
İstavrit
Trachurus trachurus
12 cm
Kg
Kalkan
Scopthalmus sp.
45 cm
2 adet
Kefal
Mugil sp.
20 cm
Kg
Kılıç
Xiphias gladius
125 cm
1 adet
Kolyoz
Scomber japonicus
18 cm
Kg
Levrek
Dicentrarchus labrax
25 cm
Kg
Mercan
Pagellus erythrinus
15 cm
Kg
Orkinos (Ton)
Thunnus thynnus
90 cm
1 adet
Palamut
Sarda sarda
25 cm
Kg
Pisi
Pleuronectes limanda
20 cm
Kg
Sinagrit
Dentex dentex
35 cm
Kg
Tekir
Mullus surmuletus
11 cm
Kg
Uskumru
Scomber scombrus
20 cm
Kg
Uzun kanat orkinos
Thunnus alalunga
60 cm
1 adet
Yazılı orkinos
Euthynnus alletteratus
45 cm
2 adet
Karagöz
 Diplodus vulgaris
18 cm
Kg
Lagos
 Epinephelus aeneus
45 cm
3 adet
Lüfer
 Pomatomus saltatrix
20 cm
Kg
Orfoz
 Epinephelus guaza
45 cm
3 adet
Sargos
 Diplodus sargos
21 cm
Kg
Diğer türler
-----
Yok
Kg

   

Türler
Latince adı
Boy Limiti
(en az)
Günlük Limit
(en fazla)
Doğal alabalık (Bütün türler)
25 cm.
3 adet
Gökkuşağı alabalığı
O. mykiss
Yok
10 adet
Sazan
C. carpio
40 cm.
5 adet
Kadife
Tinca tinca
26 cm.
10 adet
Sudak
S. lucioperca
26 cm
10 adet
Tatlısu levreği
P. fluviatilis
18 cm.
kg
Tatlısu kefali
Leuciscus cephalus
20 cm.
kg
Siraz
Capoeta.sp
20 cm.
kg
Turna
Esox lucius
40 cm.
5 adet
Yayın
Silurus glanis
90 cm.
1 adet
Karabalık
Capoeta trutta
22 cm.
10 adet
Fırat turnası
Luciobarbus esocinus
50 cm.
1 adet
Maya
Luciobarbus xanthopterus
50 cm.
1 adet
Şabut
Barbus grypus
45 cm.
1 adet
Diğer türler
-----
Yok
kg

    


ARŞİV