Kadıköylüden Haydarpaşa Planı'na itiraz

Kadıköylüler, Kadıköy Meydanı ve Haydarpaşa’yı içeren plana “DUR” dedi. Plana karşı 5 bini aşkın itiraz dilekçesi verildi.

21 Aralık 2012 - 09:20
Kadıköylüler, Kadıköy Meydanı ve Haydarpaşa’yı içeren plana “DUR” dedi. Plana karşı 5 bini aşkın itiraz dilekçesi verildi.
Öte yandan Kadıköy Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nın kaldırılacağı iddiaları üzerine İBB Başkanı Topbaş’ın ‘Plan nasıl okunur dersi vermek lazım’ dediği Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ten yanıt geldi. Öztürk, ‘Biz sadece planı değil beyinleri de okuyoruz. Çünkü daha önce aynı meydanda saygı duruşunun, çelenklerin konulmasının yasaklandığı günler yaşadık’ dedi.
 
Gökçe UYGUN
 
Son günlerde Kadıköy Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan “Atatürk Anıtı” gerginliği yeni açıklama ve gelişmelerle sürüyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın “Plan nasıl okunur dersi vermek lazım” şeklindeki açıklamasına Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ten yanıt geldi. Öztürk, “Haldun Taner sahnesiyle Beşiktaş İskelesi arasında komple, bodrumsuz sökülüp takılabilen unsurlardan oluşan bir fuar alanının çizildiğini ve konulduğunu gördük. Bunlar plan notlarında var. Dolayısıyla Bostancı Gösteri Merkezi’ni kaldırın Kadıköy Meydanı’na koyun anıtı da içine alsın. Kaldı ki anıtı da içine alıyor bu plan. Bunu nasıl okursunuz? Bunu başka türlü okumak mümkün değil” dedi.
 
ÖZTÜRK, MÜHÜRDAR ÖNERİSİNİ YİNELEDİ
Öztürk, “Anıt orada kalsa dahi bu çadırın içinde olacak. Bu plan notlarıyla sabit bir bina da yapabilirsiniz. Delinin biri gelir yapar. Sayın Topbaş yapmak istemeyebilir ama birileri bunu buraya koymuş. Bu, plan notlarında var. Bodrumsuz, sökülüp takılabilir, 4 bin 279 metrekareyi kapsayan, bir fuar alanı. Bir anıt tören alansız düşünülebilir mi? Önünde saygı duruşu yapacağınız alan yok. Bazen tören alanı bazen de fuar alanı bu da olmaz. Anıtı bırakın bir kenara bir meydana bunu yapmak en büyük haksızlık” diye konuştu. Selami Öztürk, şöyle devam etti: “Ben 20 yıllık belediye başkanıyım, mimar değilim. Ama ben iyi elemanlarla ve iyi insanlarla çalışıyorum. Biz sadece planı değil beyinleri de okuyoruz. Çünkü daha önce aynı meydanda saygı duruşunun yasaklandığı, çelenklerin konulmasının yasaklandığı günler yaşadık. O bakımdan biz bu plana bakarken, planın ne söylediğini gördüğümüz gibi, onu oraya koyan beyinlerin ne yapmak istediğini de görüyoruz. Sayın Topbaş’ın bundan haberi olmayabilir olmadığına inanıyorum ben.”  Fuar alanının tamamen kaldırılmasını isteyen Öztürk, “Ancak ille de buraya fuar alanı düşünüyorlarsa, İSKİ’nin Mühürdar’da otoparkları var. Orayı da yapabilirler. Ama Kadıköylüler'in nefes aldığı tek alanı bu şekilde kullanmaya hakları yok” diyerek, önerisini yineledi.
 
PLANA 5 BİNİ AŞKIN İTİRAZ
Öte yandan gazetemizin geçen sayısında yaptığımız detaylı haberde, Kadıköylülerin Kadıköy Meydanı ve Haydarpaşa'yı içeren “1/5000 ölçekli Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı”na itiraz etmek için Kadıköy Belediyesi’ne adeta koştuğunu yazmıştık. İşte birkaç gün içinde belediyeye toplam 5 bin 379 itiraz dilekçesi verildi. Atatürk Anıtı’nın kaldırılmasına ve Haydarpaşa Garı'nın otel olmasına karşı çıkanlar arasında sade vatandaşların yanı sıra Haydarpaşa Dayanışması Aktivistleri de vardı. Plana itiraz dilekçelerini Kadıköy Belediyesi'ne teslim eden Haydarpaşa aktivistleri, İmar Müdürü Erol Özyurt ile de görüştü.

ARŞİV