Kadıköylüler 'abileri Deniz' için buluştu

Genç, yaşlı yüzlerce Kadıköy’lü “abileri Deniz” için Caddebostan Kültür Merkezi’nde bir araya geldi.

11 Aralık 2014 - 14:15
Genç, yaşlı yüzlerce Kadıköy’lü “abileri Deniz” için Caddebostan Kültür Merkezi’nde bir araya geldi. Can Dündar’ın, Deniz Gezmiş’in kardeşi Hamdi Gezmiş’in tanıklığıyla yazdığı ‘Abim Deniz’ kitabının söyleşisi, 25 yaşında idam edilen Deniz üzerinden, bir tarihi yeniden gözler önüne serdi.

 Eylül BİROL
Çıktığı günden beri en çok satan kitaplar arasında olan Abim Deniz’in yazarı Can Dündar ve Deniz Gezmiş’in kardeşi Hamdi Gezmiş ile kitabın okuyucuları, Kadıköy Belediyesi’nin 6 Aralık Cumartesi günü düzenlediği söyleşi ve imza günü etkinliğinde bir araya geldi. Etkinliğe Deniz Gezmiş’in ve Deniz’le birlikte idam edilen Hüseyin İnan’ın da akrabaları katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye başkanı Aykurt     Nuhoğlu, Deniz Gezmiş’in katledildiği yıllarda kendisinin de ortaokul öğrencisi olduğunu söyleyerek, “Deniz ve arkadaşları genç ömürlerini daha adaletli ve özgür bir ülke için adadılar. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını katledenlerin isimlerini kimse hatırlamıyor, ama onların isimleri, yıllar sonra da hatırlanacak. Deniz’in ailesi, yoldaşları, dostları olarak buradayız. Gezmiş ailesi bizim de ailemizdir, Deniz bizim de abimizdir” diyerek yakın zamanda hayatını kaybeden Mukaddes Gezmiş’i saygıyla andı.
“KİTAPTA ETE KEMİĞE BÜRÜNÜYOR”
Kitabın yazarı Can Dündar, kitabın çıkışını “Gözdağı belgeselinin bu salondaki gösteriminde Hamdi abi burada sahneye çıkmış ve Denizler anısına bir şiir okumuştu. O şiirden bu yana biz çalışıyoruz ve bu kitabı ortaya çıkarmak için çok yoğun bir dönem geçirdik” diye anlattı. Dündar ayrıca, “Denizin ne kadar kıymetli olduğunu biliyorduk. Ona dair her şeyi okuduk diye düşünüyordum. Meğer azını biliyormuşuz. Hamdi Gezmiş anlattıkça başka bir Deniz Gezmiş biçimlenmeye başladı. Herkes öyküyü sondan biliyor. Oysaki başı var, gelişmesi var. Deniz daha çok ete kemiğe büründü bu kitapta bizim için. Kitabı okuyanlar Denizi elleriyle büyüttüler ve sonra sonsuzluğa uğurladılar. Belki bunun için kitap bu kadar canımızı acıttı” diye konuştu.
Can Dündar’ın Gezmiş ailesinin bugüne kadar kendilerini büyük bir tevazuyla gizlediğini söylemesi üzerine Hamdi Gezmiş; kitapta bulunan anıların, mektupların ve fotoğrafların toplumla paylaşılmasındaki gecikmenin nedenlerini “Deniz öldükten sonra büyük bir travma geçirdik. Bilirsiniz, o dönemden kalan insanlar çok konuşmazlar, içlerine gömerler yaşananları. Biz Denizle ilgili her şeyi aile üyelerimizin haberi bile olmadan muhafaza ettik. Ancak abimizin ismi üzerinden çıkar sağlanmaya çalışılması, bilgi kirliliği, istismar bizi rahatsız etti. Hem bu istismara karşı savaşmak için hem de yaşımızın ilerlemesi dolayısıyla, Denizle ilgili tüm bilgilerin toplumla paylaşılması gerektiğine karar verdik” diye açıkladı.
 BİR KUŞAĞA ÖĞÜT
Deniz Gezmiş’in ailesine bıraktığı son mektupta kardeşi Hamdi Gezmişle ilgili “…Kitaplarımı kardeşime bırakıyorum. Kendisine özellikle tembih et. Onun bilim adamı olmasını istiyorum. Bilimle uğraşsın ve unutmasın ki bilimle uğraşmak da bir yerde insanlığa hizmettir…” vasiyetini hatırlatan Can Dündar, “Hamdi Gezmiş, üniversite affının çıkmasıyla şu anda yeniden doktora öğrencisi ve bu yaşında bilim insanı olma yolunda ilerliyor” dedi. Abisinin idamından sonra, soyadından ve parasızlıktan dolayı 70’li yıllarda üniversite eğitimini bırakmak zorunda kalan Hamdi Gezmiş, abisinin bıraktığı vasiyeti yerine getireceğini söyledi.  Söyleşiden sonra gerçekleşen imza gününe yoğun ilgi vardı.
GELİRİ VAKFA GİDECEK
Dündar, kitabın gelirrinin, Deniz’in doğum günü olan Şubat ayında, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ile Hüseyin İnan’ın anılarını yaşatmak, öğrencilere burs sağlamak ve araştırmaları desteklemek amacıyla açılacak olan vakfa bağışlanacağını söyledi.
Can Dündar daha sonra Gazete Kadıköy’e verdiği röportajda kitabın geri dönüşleri ile ilgili “Çok sevindirici. Denize toplumun nasıl susadığını, onu nasıl içinde yaşattığını, ondan nasıl ders aldığını gösteren bir dönüş oldu. Benim en çok ilgi gören kitabım oldu hâlâ da devam eden bir ilgi var” dedi. Dündar, projenin devamıyla ilgili de “Deniz’in belgeselini yaptık, kitabını yaptık, bir Deniz Gezmiş filminin zamanını geldiğini düşünüyorum” diye konuştu.
“O  BİR KAHRAMAN”
Söyleşiyde “abileri Denizi” hevesle dinleyen birçok genç de vardı. Biz de Gazete Kadıköy olarak onlara sorduk: “Deniz Gezmiş, sizin için ne ifade ediyor?”
l ÖZGE GÜNEY:  Deniz Gezmiş benim için kahraman. 1960’ların kahramanı. Eetkilendiğim bir isim, onun yolunda ilerlemek istiyorum.
l EYÜP ÇELİK: Deniz Gezmiş benim için olması gerekeni yapan; doğruluğun, adaletin, eşitliğin yanında olan birisi. Biz de onun yolundan giderek vefamızı göstermeye çalışıyoruz.
l BELİZ BAŞAR: Benim için Deniz Gezmiş gençlik ruhunu en iyi okuduğum insan. Her şey için kendisine minnet duyuyorum.
l MURAT ALP ÇELİK: Ülkeyi sahiplenmek, tüm halkları kucaklamak anlamına geliyor. Halkların kardeşliği anlamına geliyor. Barış anlamına geliyor. 

ARŞİV