Kadıköylüler ayakta!

Kadıköylüler ıslah çalışmaları bir türlü tamamlanmayan ve zehir saçan Kurbağalıdere için ayağa kalktı. “Kurbağalıdere'den zehir değil, yaşam aksın” diyen vatandaşlar İBB’yi protesto etti

31 Temmuz 2015 - 11:09
Erhan DEMİRTAŞ
Islah çalışmaları bir türlü tamamlanamayan ve zehir saçan Kurbağalıdere’den yayılan kirlilik, hem insanlara hem de çevreye zarar vermeye devam ediyor. Derenin yüzeyindeki kirli siyah tabaka, fokurdama ve dereden yayılan dayanılmaz koku Kadıköylüleri ayağa kaldırdı.
Kurbağalıdere’nin bir an önce ıslah edilmesi amacıyla bir araya gelen Kadıköylüler “Kurbağalıdere zehir değil, temiz aksın” sloganıyla  eylem yaptı.  Kadıköy Kent Dayanışması tarafından 30 Temmuz Perşembe günü düzenlenen yürüyüşe Kadıköy’deki mahalle muhtarları, demokratik kitle örgütü temsilcileri, siyasi partiler ve Kadıköylüler katıldı. Yoğurtçu Parkı’nda başlayan yürüyüşe Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP İstanbul Milletvekilleri Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, CHP Büyük Şehir Meclisi Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülseven, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin de destek verdi.

MASKELİ YÜRÜYÜŞ
Kurbağalıdere’den gelen yoğun kokuya dikkat çekmek için maske takılan yürüyüşte “Kurbağalıdere’den Zehir Değil Yaşam Aksın”, “İBB sağlığımızı tehdit etme! Kurbağalıdere’yi temizle” pankartları taşındı.
 ”İBB’den hesabı kurbağalar soracak”, “Topbaş istifa”, “Saraya para çok dereye yok”, “Dere kokuyor Topbaş uyuyor” sloganlarıyla Kurbağlıdere köprüsüne yürüyen kitleye araç sahipleri de korna çalarak destek verdi.
Yoğun katılımın olduğu yürüyüş sonunda Kadıköy Kent Dayanışması adına yapılan basın açıklamasında İBB’nin yanlış ıslah çalışmaları nedeniyle Kurbağalıdere’den lağım aktığına dikkat çekilerek “zehir soluyoruz” denildi.
“Gerekli önlemler alınmadığı için sağlık riski giderek büyümektedir” denilen açıklamada gerekli önlemler alınmadığı takdirde, Kadıköy ve çevresinde yaşayan insanların ve tüm canlıların zehirlenmeye devam edeceğine dikkat çekildi.
Kadıköy halkının yaşadığı ve yaşayacağı sorunlardan İBB’nin sorumlu olduğunun ifade edildi açıklamada İBB’den ıslah çalışmasını en kısa sürede bitirmesi istendi.
Yürüyüşe destek veren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, dere ıslahının birkaç ayda tamamlanabilecek durumdayken 3 yıldır tamamlanmadığına dikkat çekerek “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Kadıköy’ün sorunlarını çözmeye eli varmıyor” dedi. Kadıköylülerin ciddi risk altında olduğunu belirten Nuhoğlu gece gündüz aralıksız sürdürülecek bir çalışmayla dere ıslahının kısa sürede tamamlanabileceğini söyledi.

KOKUYA DAYANAMADILAR    
Kurbağalıdere’nin son görüntüsünün ardından İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Albay ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Çağatay Kalkancı, yüklenici firma yetkilileri ve proje müdürü ile birlikte Kurbağalıdere’de incelemelerde bulundu. Kurbağalıdere’nin kirliliğini bire bir yaşayan yetkililer, Kurbağalıdere’nin kokusuna dayanamadı. Yetkililer koku yüzünden burunlarını kapatmak zorunda kaldı.

“OKSiJEN MiKTARI ÇOK AZ”
Gazete Kadıköy’e konuşan Çevre Mühendisleri Odası üyesi Kübra Ayçiçek, Atıksuların dereye verilmesi sonucu artan kolibasili oranının Kadıköy halkını dizanteri, karaciğer, solunum yolu rahatsızlıkları, menenjit ve birçok hastalık tehlikesi ile karşı karşıya bıraktığını ifade ederek, “Ayrıca yayılan koku ve kötü görüntü çevrede yaşanılmaz hale getirmiştir” açıklamasını yaptı. Kurbağalıdere’nin bölgeye yaymış olduğu kokunun ve su yüzeyinde oluşan kabarcıkların deredeki çözünmüş oksijen miktarının çok az olmasından kaynaklandığını kaydeden Ayçiçek, şöyle konuştu: “Kurbağalıdere’nin yüzeyinden kabarcıkların çıkması deredeki çözünmüş oksijen miktarının çok olduğuna işaret ediyor. Parçalanmayan kirlilik yükleri dere tabanında birikiyor ve bu da bize derenin bugünkü renginin nedenini açıklıyor.”

“KURBAĞALIDERE ATIK SUDUR”
Kurbağalıdere’den alınan su numunelerinin bilimsel olarak da derenin atık su olduğunu kanıtladığını ifade eden Kübra Ayçiçek, Kurbağalıdere’deki bakteri miktarının en kötü kalitede yüzeysel sular (4.sınıf sular) için belirlenen limit değerden 40 katı fazla olduğu bilgisini verdi.

“YAPILAŞMA DURMALI”
Kurbağalıdere’nin kirlenmesinde evsel ve endüstriyel atıkların da etkili olduğunu belirten Ayçiçek, “Bugün gelinen noktada Kurbağalıdere açık bir kanalizasyon haline dönüşmüştür. Bireysel kirlilik yüküyle yüklenen dere, dere kotunun deniz kotundan düşük olması nedeniyle, kirliliğini seyreltip kendi kendini temizleyememektedir. Buna bir de Kurbağalıdere etrafındaki yapıların evsel ve endüstriyel atık suları eklenince dere bugünkü halini almıştır” diye konuştu.
“Yetkililerin derhal 24 saat 4 vardiya çalışma sistemine geçerek kirlilik yükünü hızla dereden çekmeleri, dipteki balçığı temizlemeleri ve dereyi ıslah etmeleri gerekmektedir” diyen Ayçiçek, Kurbağalıdere’nin tekrar aynı sorunla karşılaşmaması için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: “Dere yatağı genişletilmeli, dere yatağındaki yapılaşma durmalı, yeterli alt yapı sistemi kurulmadan bölgeye nüfus yüklemesi yapılmamalı ve bölgedeki atık suyun taşınacağı yeterli bir Atık Su Arıtma Tesisi inşa edilmelidir.”

ARŞİV