Kadıköylüler Cumhuriyet için yürüyor

Kadıköy'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlanıyor. Zengin bir kutlama programının olduğu Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinin doruk noktasını her yıl olduğu gibi bu yıl da Cumhuriyet Yürüyüşü

01 Kasım 2010 - 11:41


Kadıköy'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlanıyor. Zengin bir kutlama programının olduğu Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinin doruk noktasını her yıl olduğu gibi bu yıl da Cumhuriyet Yürüyüşü oluşturuyor. Kadıköylüler, ellerinde bayraklarıyla 29 Ekim Cuma günü saat 19.00'da Suadiye Işıklar'dan başlayacak geleneksel Cumhuriyet yürüyüşünde buluşarak, Cumhuriyet’e bağlılıklarını bir kez daha gösterecekler.
Cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümlerinde her yl görkemli etkinliklere imza atan Kadıköy Belediyesi, bu yıl da Cumhuriyetimizin kuruluşunun 87. yılını coşkuyla kutluyor. Kadıköy’de 10 Ekim’de çeşitli kutlamalarla başlayan etkinlikler 22 Ekim Cuma günü “Zamanın Işığında Kadıköy” konulu belgesel fotoğraf sergisiyle sürdü. 24 Ekim Pazar günü ise Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde İstanbul Turizm ve Folklor Derneği tarafından halk dansları gösterisi sunuldu. Aynı gün Bağdat Caddesi’nde Kadıköy Belediyesi tarafından halka bayrak dağıtıldı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kadıköylülerin Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak, Türk Bayrağı armağan etti. Kadıköy Belediyesi bu yıl 40 bir adet bayrak dağıttı.

MEŞALE, TÖRENLE YAKILDI
Kutlamaların başlangıcı ise her yıl geleneksel olarak yapılan sembolik Meşale Yakma Töreniyle yapıldı.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında 25 Ekim Pazartesi günü 10:00’da Kadıköy İskele Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nda Meşale Yakma töreni düzenlendi. Törene; Kadıköy Kaymakam Vekili Üsküdar Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferşat Ayar, Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Hakan Boydak’ın yanı sıra Kadıköylüler katıldı. Törende konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, “Cumhuriyetimizin 87. yılı hepimize, tüm ulusumuza kutlu olsun. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kurucuları saygıyla anıyoruz. Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıran kurucular, halk iradesinin TBMM’de yansımasını sağlamış, yasama, yürütme ve yargı organlarını birbirlerinden ayırarak, demokrasiyi yaratmışlardır. Avrupa’nın hayranlık, biraz da kıskançlıkla izlediği 87 yıl içinde Türkiye önder bir konumda bir süreci geçirmiş, bütün ulusumuz için de övünç kaynağı olmuştur. 87 yılda cumhuriyet ve demokrasi tam anlamıyla içine sindirmiş, hücrelerinde hisseden Türk Milleti kendisine yaşam tarzı olarak benimsediği demokratik, laik, hukuk devletini seçmiş ve bundan sonra da bu değerlere sahip çıkmayı kendisine ödev bilmiştir” dedi ve bu değerlere kimsenin zarar veremeyeceğini ifade etti.
Kadıköy Kaymakam Vekili Üsküdar Kaymakamı Süleyman Erdoğan da Cumhuriyete sahip çıkmak ve korumanın öneminin arttığına vurgu yaparak, sembolik meşale ateşinin, Cumhuriyetimizin sonsuza kadar yaşayacağını simgelediğini söyledi. Konuşmalardan sonra Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve Kaymakam Vekili Süleyman Erdoğan ilköğretim öğrencileri ve izci çocuklarla birlikte 10. Yıl Marşı eşliğinde Cumhuriyet Meşalesini yakarak, Kadıköy’de Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinliklerini başlattılar. Meşale töreninde Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi Korosu da Cumhuriyet Marşları’nı seslendirdi.
Kadıköy’de Cumhuriyet etkinlikleri kapsamında 29 Ekim Cuma günü saat 09.30’da Kadıköy Belediyesi Şehremaneti binasında tebrik kabul töreni yapılacak. Ardından Cumhuriyetimizin 87. Yıl Resmi Töreni Yürüyüşü, Bağdat Caddesi Feneryolu Işıklar Mevkii’nde saat 10.00’da başlayacak.
CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ’NDE BULUŞALIM
Kutlamaların en görkemli yanını oluşturan ve her yıl binlerce Kadıköylü’nün katıldığı Cumhuriyet’e Bağlılık Yürüyüşü ise yine Bağdat Caddesi’nde yapılacak. 29 Ekim 2010 Cuma günü saat 19.00’da Suadiye Işıklar'da başlayacak olan yürüyüş, Göztepe’de son bulacak. Binlerce Kadıköylü’nün sadece Türk Bayraklarıyla katılacakları yürüyüş sırasında çeşitli şarkıların çalınacağı Cumhuriyet TIR'ı yürüyenlere eşlik edecek.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da kırmızı beyaz renklerle donanan Bağdat Caddesi’nde Cumhuriyet marşları eşliğinde ellerinde bayraklarla yürüyecek olan Cumhuriyet Sevdalıları, Mustafa Kemal Atatürk’ün bıraktığı emanete sahip çıkma sözünü bir defa daha verecek.
Lazer ışıkları, gökyüzü tarayıcılarının kullanılacağı yürüyüş, havai fişek gösterisi ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün Cumhuriyet’e bağlılık andını, katılımcılara tekrar ettirmesiyle son bulacak. Yürüyüş sonunda, Göztepe Işıklar’da gençlerin sevdiği sanatçı Gökhan Özen de bir konser verecek.
Mustafa SÜRMELİ
 


ARŞİV