Kadıköylüler evrim karşıtlarına izin vermedi!

Evrim teorisini ‘çürüttüğü’ iddiasıyla İstanbul’un birçok noktasında açılan sahte fosil sergisi, Kadıköy’de açılınca, halkın tepkisiyle karşılaştı.

17 Ağustos 2012 - 10:24
Evrim teorisini ‘çürüttüğü’ iddiasıyla İstanbul’un birçok noktasında açılan sahte fosil sergisi, Kadıköy’de açılınca, halkın tepkisiyle karşılaştı. Sergi hemen kaldırıldı.

Adnan Oktar tarafından finanse edildiği bilinen ve bilim çevreleri tarafından uzun yıllardır uyarısı yapılan sahte fosil sergilerinin bir yenisi 8 Ağustos Çarşamba günü Kadıköy Süreyya Operası önünde açıldı. Kadıköylüler, Bahariye Caddesi üzerinde açılan sergiyi istemediklerini dile getirince tartışma büyüdü.
“110 milyon yıllık fosilleri sokak ortasında plastik kutularda nasıl sergiliyorsunuz? Bilimsel raporlarınız nerede?” sorusu üzerine serginin sorumlusu olduğunu söyleyen şahıs, fosilleri özel koleksiyonculardan topladığını, bunu parası olan herkesin yapabileceğini söyledi. Bunun üzerine tartışmaya katılan bir vatandaş bu kadar değerli olduğu iddia edilen hiçbir fosilin bilimsel raporları ve kaydı olmadan sokakta sergilenemeyeceğini belirterek, durumun tarihi eser kaçakçılığı sayılacağını ya da fosillerin sahte olduğunu söyledi.
Resmi belgelerinin sorulması üzerine zabıtadan aldıkları izin belgesini gösteren sergi sorumlusu, etrafta toplananların gülüşmesine neden olurken, sergideki fosillerin herhangi bir resmi envanterde kayıtlı olmadığı ortaya çıktı.

‘ÇOCUKLARIMIZIN AKILLARIYLA OYNAMANIZA İZİN VERMEYECEĞİZ!’

Olay yerine polisin gelmesi ile Kadıköylüler serginin kaldırılmasını istediklerini, sahte fosillerle çocukların ve gençlerin beyinlerinin yıkanmasını istemediklerini dile getirdiler. Tartışmanın büyümesi ve müdahale edenlerin sergi kalkmadan olay yerinden ayrılmayacaklarını belirtmeleri üzerine sergi kaldırıldı.
Kim olduklarını ve fosillerin bilimsel kaynağını açıklamakta güçlük çeken sergi sorumlularının “110 milyon yıllık fosilleri” (!)  havlulara sararak çantalara gelişigüzel koyduğu görüldü.
Çarşamba günü Süreyya Operası'nın önünden Kadıköylülerin müdahalesi ile kaldırılan sahte fosil sergisi ertesi gün yeniden açılınca, yine kitlesel bir tepkiyle karşılaştı.
Zabıta tarafından kendilerine yapılan yazılı tebligata rağmen serginin polis korumasında devam etmesi üzerine “Evrimi Savunuyorum” adlı çalışmayı yürüten TKP Kadıköy İlçe Örgütü, Bahariye Caddesi'nde “Bilim düşmanları teşhir edilmelidir” başlıklı bir bildiri dağıttı. Vatandaşların da katılımıyla kısa sürede eyleme dönüşen bildiri dağıtımının ardından sahte fosil sergisi kaldırılmak zorunda kaldı.

‘HER FOSİLİN BİR KAYDI OLMASI GEREKİR’

Olayla ilgili olarak görüşünü aldığımız antropolog Prof. Dr. Berna Alpagut fosillerin tüm dünyada yasalarla korunduğunu, tescil ettirilmesi ve kayıt altına alınmasının zorunlu olduğunu belirtti. Prof. Alpagut, “Fosili bir üniversitenin kazı ekibi de bulmuş olabilir, özel bir koleksiyoncu da olabilir. Ancak bütün buluntuların bulunduğu bölge, bulunduğu tarih, bulan ekibin yazıldığı bir künyesinin olması gerekiyor ve fosilin hangi resmi kurumda kayıtlı olduğunun belgelenmesi gerekiyor. Aksi takdirde ya tabiat varlıkları kaçakçısı konumuna düşersiniz ya da düpedüz sahte fosillerle birilerini kandırmaya çalışıyorsunuz demektir” diye konuştu.
Kaynak: haber.sol.org.tr

ARŞİV