Kadıköylüler Göztepe'den haykırdı; ‘Yeşil alanımızı vermeyeceğiz!’

Göztepe Parkı’na cami yapılması projesinin tekrar gündeme gelmesi üzerine eylem yapan Kadıköylüler, ‘Göztepe Parkı'nda imara karşıyız, yeşil alanımızı sonuna dek savunacağız’ dediler.

05 Aralık 2012 - 11:14

 

Gökçe UYGUN
 
Yapımı 7 yıl önce Danıştay tarafından engellenen Göztepe Parkı’na cami kararının İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçmesi üzerine yaşanan tartışmalara ve tepkilere geçen sayımızda yer vermiştik. Yeşil alanalrına sahip çıkmaya kararlı olan Kadıköylüler, 1 Aralık Cumartesi günü Göztepe 60. Yıl Parkı’nın Bağdat Caddesi girişi önünde birraya geldi.
Yemyeşil Göztepe Parkında betonlaşmanın yolunu açan, yeşile, doğaya düşman-granite dost uygulamaların karşısında, “bağımsız ve gönüllü bir hareket” olarak kurulan Göztepe Aktivistleri grubunca organize edilen eyleme; İlçe Bşk. Necati Ekşi, ÖDP, TKP, İP, Onuncu Köy Derneği, Cumhuriyet Platformu, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, SOS ve Kadıköy Kent Konseyi'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kurum destek verdi. Şarkılar, ıslıklar, “Yeşili koruyalım”, “Parkımızı almayın”, “Cennetin yolu, yeryüzündeki cennet alanalrını korumaktan geçer” şeklindeki döviz ve sloganlar ile parkın yapılaşmaya açılmasına karşı seslerini yükselten grup, bir ara Cadde'yi kısa süreliğine trafiğe kapattı. Yoldan geçen sürücülerin büyük kısmı korna çalarak eyleme destek verirken, bir minibüs şoförünün “Buraya cami yapacağız” demesi kısa süreli de olsa gerginlik yarattı. Soğuk ve yağışlı havaya aldırış etmeden çocukları ve köpekleriyle eyleme gelen Kadıköylülere hitaben, Mimarlar Odası Kadıköy Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Saltuk Yüceer bir konuşmaya yaptı. 2005'ten bugüne yaşanan süreci özetleyen Yüceer, “Bizler Göztepeliler, Kadıköylüler, İstanbullular olarak geleceğimiz adına son derece yaşamsal öneme sahip parkımızın bütünlüğünü korumak için 7 yıl sonra yeniden bir aradayız. Tüm yetkililere sesleniyoruz. Göztepe parkı hiçbir gerekçe ile hiçbir biçimde yapılaşmaya açılamaz” dedi.
 
‘YEŞİL ALANLAR HALKINDIR’
“Bütün Kadıköylüler, İstanbullular, İstanbullular... Sizlere 30 yıllık bir planlama hocası olarak sesleniyorum”'diyen Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Şengezer de şunları söyledi:
“Yeşil alanlarımızı koruyalım. Biz artık teknik olarak, idari prosedürlerle bunları size sağlayamıyoruz, bütün yasalar değiştirildi. Bu alanlar sizin alanlarınızdır, lütfen bunlara sahip çıkınız. Neslimizin devamı için bu tür yeşil alanlar çok gerekli. Çocuklarımızın sağlıklı yaşaması, spor yapması için gerekli. Camiye de ihtiyacımız var, yeşil alana da var. Ama çocuklarımızın geleceğine de çok ihtiyacımız var.”
 
 

ARŞİV