Beş yıllık stratejik plan hazırlıklarını sürdüren Kadıköy Belediyesi, 23 Ağustos Cumartesi günü düzenlenen Karar Konferansında tüm grupları biraraya getirdi.
Beş yıllık stratejik plan hazırlıklarını sürdüren Kadıköy Belediyesi, 23 Ağustos Cumartesi günü düzenlenen Karar Konferansında tüm grupları biraraya getirdi. Konferansta stratejik planın hedefleri ve yerel yönetim anlayışının ilkeleri şekillendi.
Kadıköy Belediyesi, beş yıllık (2014-2019) stratejik planına katkı sağlamak için başta gençler olmak üzere tüm Kadıköylülerle çalıştay ve odak toplantılarla bir araya geldi.
Belediyelerin yılları aşkın süredir bürokratik ve kurumsal olarak kapalı çalışma stratejisine karşı Kadıköy Belediyesi nasıl bir kentte, nasıl bir mahallede, nasıl bir sokakta yaşamak istediklerini Kadıköylülere sordu.
Kadıköy’ün beş yılını, geleceğini birlikte tasarlamak, projelerini belirlemek üzere katılımlı bir yönetim sürecini başlatan Kadıköy Belediyesi, bu kapsamda düzenlediği “Geniş Katılımlı Toplantılar” dizisiyle ilçe halkını, kentin kaderini birlikte belirlemeye çağırmıştı.
İlkini gençlerle sonraki iki çalıştayı da tüm Kadıköylülerle gerçekleştiren Kadıköy Belediyesi stratejik plan çalışmasını asıl muhataplarıyla, ilçe halkıyla belirledi. Farklı sosyal ve ekonomik profillerden katılımcılarla, belediye yetkilileri ve çalışanları buluşturan, 23 Ağustos Cumartesi günü düzenlenen Stratejik Plan Karar Konferansında da stratejik planın hedefleri ve yerel yönetim anlayışının ilkeleri şekillenmiş oldu.
ÖNCELİK, KATILIMCI DEMOKRASİYİ YAŞATMAK
Her biri on bir kişiden oluşan on bir farklı grup, çalıştaylar sonrası şekillenen kriterleri tartıştıktan sonra, her bir projeyi, kriterlere olan etkileri açısından değerlendirdi. Kriter öncelikleriyle, projenin kritere olan etkileri projelerin tercih edilme nedeni belirlemiş oldu. Grupların yapmış olduğu proje değerlendirmesinin ardından belirledikleri kriterler, yerelde hayata geçirilecek bir dizi projenin önermeleri olarak kayda geçti.
Karar konferansı sonrası tüm grupların ortaklaştığı kriterlerin başında “katılımcı demokrasiyi yaşatmak” ve “ilçede saygılı, huzurlu ve güvenli yaşam olanaklarının sağlanması” yer aldı. Yine “ortak mirasa sahip çıkarak gelecek nesilleri gözetmek” ve “erişilebilir olmak” yerel yönetimin hizmet anlayışını şekillendirecek kriterler olarak belirledi. Diğer taraftan “genç dostu olma” ve “alternatif olma” kriterleri de Kadıköy’ün genç ve yenilikçi yerel yönetim anlayışı geliştirmesinin önünü açacak.
“KADIKÖY, TÜRKİYE’YE HİTAP EDEN BİR İLÇE”
Katılımcı grupların öncesinde çalıştay ve odak görüşmelerde tartıştıkları birçok gündemi “karara” bağladıkları toplantının sonrasında konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, yerel yönetim anlayışının değişmesine yönelik ilkelere dikkat çekerek, "Bu süreç içerisinde ilk madde benim için şu anlamı ifade ediyor; bu toplum yönetim anlayışının değişmesini istiyor. Yani yönetimde bulunmak, yönetme hakkına sahip olmak, karar süreçlerinde bulunmak, projelerin yapım aşamasında dahi bulunmak” dedi. Nuhoğlu, yönetim modelinin sadece yerelde değil genel siyasette de gündem olduğu bir tartışmaya işaret ederek, “Türkiye toplumu ciddi bir şekilde başkanlık sistemini, parlamenter sistemi ve özerkliği tartışıyor, yetki alanlarının değişmesine kadar her şey tartışılıyor. Bu anlamda aslında tüm Türkiye'nin, toplumun sorunu olan yönetim anlayışının değişimi, Kadıköy’den de çıktı. Kadıköy ilçe olarak sadece İstanbul ilçesi olmasının dışında Türkiye'ye hitap eden bir ilçedir” dedi.
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, ilerleyen konuşmasında gençliğin siyasal temsil, siyasete katılım sorununu yorumlayarak, “Gençlik sorunu Türkiye de olan çok önemli unsurlardan biri tabi ki bunun çok alt seviyelere düşmesinin temel nedenlerinden biri Kadıköy'deki tüm kesimlerin kadın, erkek, genç, çocuk, yaşlı bir şekilde temsil edilmesinden kaynaklanıyor olabilir. Kadıköy'de gençlerin siyasete katılması, yönetime katılması aslında burada olduklarını ve müdahale haklarının olduğu anlamına gelir. Gençlerin de siyasette ve diğer tüm yönetim alanlarında kendi iradeleriyle mücadeleye katılmaları önemlidir” dedi. Nuhoğlu, birlikte yaşamanın Kadıköy’ün kent kimliğine karşılık geldiğini belirttiği konuşmasında mahalle meclislerinin yeni yapılanmasından söz ederek,
“Mahalle meclisleri şu anda kent konseyi adı altında devam edecek, bir yönerge taslağı çıkaracaklar. Muhtarlar seçilmiş bir kimliğe sahip oldukları için meclislerin başkanı olacak. Biz bu süreci aday adaylığı ve adaylık sürecinde çok ifade ettik ama sonuçta bu süreci nasıl hayata geçireceğimiz, bu sürecin ileriye gitmesi bizim katılımımıza bağlı. Bu sürece sendikaların, derneklerin ve diğer meslek örgütlerinin sağladıkları destekten dolayı teşekkür ediyorum. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi.