Kadıköylüler Kuşdili'ne sahip çıktı

Kuşdili Çevre Bileşenleri Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce Kadıköylü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı AVM projesini protesto etti.

16 Mayıs 2013 - 14:17

Semra ÇELEBİ

Fotoğraflar: Semra ÇELEBİ- Gürbüz ENGİN

Uzun zamandır Kadıköylü’nün gündeminde olan ve olmaya da devam edecek gibi görünen Tarihi Kuşdili Çayırı’na AVM projesine karşı halk tepkisini gösteriyor. Eski Salı Pazarı olarak bilinen Tarihi Kuşdili Çayırı’na yapılacak bir Alışveriş Merkezi’nden en çok etkilenecek olan Tarihi Çarşı Esnafı, tepkisini şarkılı bir klip yaparak koyarken, Kadıköylüler 11 Mayıs Cumartesi günü büyük bir yürüyüş düzenledi. Kuşdili Çevre Bileşenleri Platformu’nun çağrısıyla, çeşitli kitle örgütleri, siyasi partiler ve esnafın aralarında olduğu yüzlerce Kadıköylü, İskele Meydanı’nda bir araya geldi. Kuşdili Çayırı Çevre Gönüllüleri’nin “Yeşil Alan Kamusal Bir Haktır. Kuşdili Çayırı AVM Değil Yeşil Alan Olmalı!”, Fenerbahçeliler Derneği’nin “Hooop Yağma Yok Fenerbahçe Var”, Tarihi Çarşı Esnafı’nın “Güneşi, Rüzgârı, Temiz Havayı Hissetmek İstiyoruz. Çarşı İnsan Odaklı Olsun. Kadıköy Tarihi Çarşı AVM’ye Karşı” pankartlarıyla katıldığı yürüyüşe, gençler de ritim grubuyla destek verdiler. Ritim grubunun öncülük ettiği kitle, alkışlar ve sloganlarla Tarihi Çarşı içinden geçerek Bahariye Caddesi’ne çıktı. Güneşli bir Cumartesi günü olması nedeniyle sokakları ve kafeleri dolduranlar, protestoculara alkışlarla destek verdi. Bahariye Caddesi’ne gelindiğinde kitle giderek büyüdü. Eylemciler Çilek Sokak’tan devam ederek ulaştıkları, tamamı otopark olarak kullanılan Eski Salı Pazarı’nın bir köşesinde miting yaptı. 

‘İNANÇ VE VİCDANLARINI PARAYA TAHVİL EDİYORLAR’ 
Kuşdili Çayırı Çevre Platformu adına ortak basın açıklamasını Gülsün Gökalp okudu. “Şu an otopark olarak işgal altında tutulan 45 dönümlük bu alanın, Kuşdili Çayırı’nın, devletin bütün belgelerinde tarihi ve doğal SİT alanı olduğu kayıtlıyken, Büyükşehir Belediyesi tarafından buraya neden bir AVM yapılmak isteniyor?” diye soran Gökalp, cevabı şöyle verdi: “Nedeni açık ve net: Karşı karşıya olduğumuz sorun, halka ait ne varsa yağmalamak isteyen sermayenin açık saldırısıdır. Buranın gerçek bir yeşil alan olması için verilen imzalar onbinleri aştı. Daha önce açılan davayı kazandık. Danıştay burayı yeşil alan olarak tanımladı ve otoparkın kaldırılarak kesilen ağaçların yerine dikilmesi kararını verdi. Yeşil alanlar kamusal hakkımızdır.” “AVM, otel, cami, fuar alanı yapılacak sayısız yer varken, Kuşdili Çayırı, Haydarpaşa Garı, İskele Meydanı, Göztepe Parkı, Bağlarbaşı Spor Salonu’na göz dikenler, 3. Köprü, 3. Havaalanı yaparken de milyonlarca ağacı keserek inanç ve vicdanlarını paraya tahvil ediyorlar” diyen Gökalp konuşmasını, “Biz Kadıköylüler, giderek artan betonlaşmaya karşı, gerçek yeşil alanlar yaratıp çevremize ve yaşam kültürümüze sahip çıkacağız” sözleriyle bitirdi.  

‘KUŞDİLİ, KADIKÖY’ÜN TEK BOŞ ALANI’ 
Mimarlar Odası 1. Bölge Temsilciliği Başkanı Saltuk Yüceer de mitinge bir konuşma yaptı. “Kadıköy’ün merkezinde işlenmek istenen bu cinayeti umarım bakan iptal ettirir” diyerek başladığı konuşmasında Kuşdili’nin Kadıköy’ün tek boş alanı olduğuna dikkat çekti. Yüceer, “Bir deprem merkezi olan İstanbul’da, bu alanın yapılaşmamaya açılmaması çok önemli. İnsanlar böyle bir felakette burada toplanacaklardır. Ayrıca bu alan Kurbağalıdere’nin taşma alanı. Burası ağaçlandırılmalı, park haline getirilmeli ama kesinlikle altı otopark yapılmamalı. Zira bu şekilde kullanılan parkların durumu ortada” dedi. Yüceer, Mimarlar Odası olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan AVM projesine bir kez daha itiraz ettiklerini, hukuki mücadeleyi bırakmayacaklarını belirtti. Saltuk Yüceer’in ardından konuşan Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Müge Yorgancı da Mimarlar Odası’nın itiraz başvurusunda kendilerinin de imzaları olduğunu söyleyerek, “Taksim’deki Gezi Parkına sahip çıkmak için çok geç kaldık, Kuşdili için bu olmasın. Kadıköy halkının bu alana sahip çıkmak için elinden geleni yapmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. 
 
‘HAYDARPAŞA PORT’TA DALGAKIRAN YOK, VAPURLARI KALDIRACAKLAR’ 
Kadıköy sevdalısı, Kuşdili gönüllüsü ve mimar Arif Atılgan ise Kuşdili’nin tarihi hakkında bilgi verdi. “Ben sizi 100 yıl öncesine götürmek istiyorum” diyen Atılgan o döneme dair şunları anlattı: “Burada, şu an yüzlerce arabanın olduğu bu betonda, yüzlerce insanın ağaçların altında uzandığını, gazinolarda eğlendiğini, ilk futbol liginin bu alan üzerinde başladığını hayal edin. Zamanla insanlar eğlence için çayırları değil caddeleri tercih etmeye başladı. İnsanlar Bağdat Caddesi’ne, Bahariye’ye yöneldi ama burası hep yeşildi. 1980’li yıllardan itibaren Salı Pazarı olarak faaliyet gösterdi. Dolayısıyla burası sadece doğal SİT alanı değil tarihi SİT alanıdır.”İstanbul’da büyük bir planın hayata geçirilmeye başlandığını ifade eden Atılgan Haydarpaşa Port projesinin de bunun bir parçası olduğunu söyledi. Atılgan, Haydarpaşa Port projesinden dalgakıranların çıkarıldığına dikkat çekerek “Bu demek oluyor ki artık iki kıta arasında vapurlar motorlar işlemeyecek. Ulaşım sadece Marmaray aracılığıyla deniz altındaki tünellerle olacak” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de Meclis’te bir basın toplantısı düzenleyerek Kuşdili’nin adını duyuracaklarını belirtti. Öğüt’ün konuşması sırasında Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, ÖDP ve TKP üyeleri “siyasi partiler adına konuşma yapılmayacak” şeklinde alınan karara uyulmadığı gerekçesiyle alanı terk etti. “Ağaç Duruşu” etkinliğini yapacak olan sanatçı Süha Ertekin ise “alanda çok az insan kaldığı” için performansı yapmayacağını açıkladı. Ertekin, “Önümüzdeki eylemlerde binler olup ağaç olalım” dedi. Konuşmaların ardından Kadıköylü müzik grubu Kesmeşeker sahne aldı. Kitle Cenk Taner ve arkadaşlarının şarkıları eşliğinde dans etti.    

ÇARŞI ESNAFINDAN ŞARKILI KLİP  
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Tarihi Kuşdili Çayırı’na AVM yapılma kararına karşı çıkan Kadıköy Tarihi Çarşı Esnafı, dükkânlarında çalışırken bizzat rol alarak hazırladıkları şarkılı kliple kararı protesto ettiler.Kadıköy Belediyesi’nin desteği ile hazırlanan amatör klipte çarşıda dükkânları bulunan balıkçı, antikacı, şekerci, baharatçı, fıstıkçı,  kahveci, çaycı, terzi, kasap, çiçekçi gibi Kadıköy Tarihi Çarşı esnafı, “Vardar Ovası” türküsünün çarşıya uyarlanmış haline eşlik ediyorlar. Tarihi Çarşıda çekilen klip ile protestolarını ve seslerini yetkililere duyurmaya çalışan esnaf, türkünün nakarat kısmında “Çarşımızdan vazgeçmeyiz, AVM’ler istemeyiz” diyerek Tarihi Kuşdili Çayırı’na AVM yapılma kararından vazgeçilmesini istiyorlar. Sosyal medyada da büyük ilgi gören klip http://vimeo.com/65809382 adresinden izlenebilir. Tarihi çarşı esnafı, şarkılı klibin yanında bir de derdini kelimelere dökerek anlattığı bir video hazırladı. Bu video da http://vimeo.com/66000514 adresinde!Filmler, ayrıca Kadıköy Belediyesi’nin facebook adresinden de izlenebiliyor.  
 

ARŞİV