Kadıköylüler sordu: Kim için ulaşım ?

İstanbul’un en büyük problemlerinden biri olan yol güvenliği ve trafik kazaları, Kadıköylülerce tartışıldı ve çözüm önerileri üretildi

14 Nisan 2016 - 14:16
Bircan BİROL
Trafik kazaları her gün can alıyor ve gitgide yakıcı bir sorun haline geliyor. Çokça tartışılmasına rağmen hala çözümü bulunamayan toplumun “trafik” problemi, geçtiğimiz günlerde “farklı” bir bakış açısı ile ele alındı. Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde bir araya gelen Kadıköylüler; “Küresel bir halk sorunu olarak yol güvenliği” panelinde buluştu. Katılımcılar hem yol güvenliğini tartıştı hem de çözüm önerileri üretti.

100 YILDA 3 MİLYONA YAKIN ÖLÜM
Panelin moderatörlüğünü yapan hekim Fahri Aslan, konuşmasına trafik sorunu ve yol güvenliğinin kamusal bir sağlık sorunu olduğunun altını çizerek başladı. Aslan “Bu bir insan kıyımı sorunu. 1900’lü yıllarla birlikte ilk motorlu taşıma olduğundan itibaren son 100 sene içerisinde ciddi bir insan kaybı olduğu görülüyor. 2.8 milyon insan ve 100 milyona yakın yaralanma durumu var.” dedi. Türkiye’nin de trafik kazaları konusunda ciddi bir noktada olduğunu kaydeden Aslan, ülkenin trafik sorununa ürettiği çözümlerin neden Avrupa ülkelerinden ve Amerika’dan geride olduğunu şu şekilde açıkladı: “Hepimizin bildiği Amerika’da, kamu spotları gibi olsun, teknolojik gelişmeler olsun bu yönde çalışmalar yapılmış durumda… Tabii bir merkez kapitalist ülke olmadığımız için oradaki gelişmeler bize sonradan yansıyor ve onların eskittiği teknolojileri biz tekrar kullanıyoruz, bize satıyorlar.”

KAZALARIN ARKA PLANI
Trafik kazalarına alışılageldik bir biçimde bakılmaması gerektiğini söyleyen Aslan “Bugün büyük bir şehirde yaşıyoruz. İnsanların işlerine yetişmesi lazım. Bunun için bir acele içeresindeler; eğer toplu taşımayı kullanamıyorlarsa özel araç alabiliyorlarsa bunlarla bu ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar. Herkes de en hızlı aracı alma peşinde ve ibreler 200-300 kilometreye kadar çıkıyor bu araçlarda… Bu araçların bir kazaya karışmaması mantık dâhilinde değil. Mevcut kapitalist sistem, üretim ilişkilerinde daha fazla kar için trafiği ‘hızla geçilmesi gereken bir engel’ olarak görüyor ve bu araçları üretiyor.” diyerek sistemin araba üretimini teşvik ettiğini belirtti.

TOPLU TAŞIMA ÖNEMLİ
Salondaki hekimlerin, öğretmenlerin ve yol güvenliği ile ilgili dernek temsilcilerinin de söz aldığı panelde; katılımcılar çözüm önerisi olarak toplu taşımanın ve toplumsal eğitimin önemi üzerinde durdu.

 

ARŞİV